Γιώργος Πατούλης: Το δικό μου έργο είναι ορατό και μετρήσιμο

0
142

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής καταγγέλλει τη Ρένα Δούρου για fake προϋπολογισμό και δεν κρύβει την πολιτική του ταυτότητα δηλώνοντας ότι αν εκλεγεί περιφερειάρχης «θα είναι ωφέλιμο για την Αττική να είναι πρωθυπουργός της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης»

«Δεν θα υποσχεθούμε τίποτε περισσότερο από όσα πραγματικά μπορούμε να κάνουμε», δεσμεύεται ο υποψήφιος περιφερειάρχης  Γιώργος Πατούλης, ο οποίος προπορεύεται στην κούρσα για τη διεκδίκηση της Αττικής, της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας. Με πλεονέκτημα το έργο του στον Δήμο Αμαρουσίου, για το οποίο κάνει απολογισμό σήμερα, Δευτέρα, καλώντας και τη βασική του αντίπαλο Ρένα Δούρου στην εκδήλωση που διοργανώνει, ο Γ. Πατούλης προτάσσει μεν τα «καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά», επιμένει ωστόσο ότι η εκλογική αναμέτρηση του προσεχούς Μαΐου «θα είναι μια μάχη αυτοδιοικητική με ξεκάθαρα πολιτικά χαρακτηριστικά». Δεν κρύβει την πολιτική του ταυτότητα δηλώνοντας ότι αν εκλεγεί περιφερειάρχης «θα είναι ωφέλιμο για την Αττική να είναι πρωθυπουργός της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Ο ίδιος φιλοδοξεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων του Λεκανοπεδίου και θεωρεί συγκριτικό του πλεονέκτημα έναντι των ανθυποψηφίων του τόσο το κοστολογημένο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στους πολίτες όσο και το εντελώς διαφορετικό μοντέλο διοίκησης που σχεδιάζει να εφαρμόσει στην Αττική. «Θα είναι το μοντέλο εμπιστοσύνης και διαρκούς επαφής με την κοινωνία, αυτό που έχτισα ως δήμαρχος όλα τα προηγούμενα χρόνια», υποστηρίζει.

– Οι αντίπαλοί σας σάς κατηγορούν ότι είστε μια καθαρά κομματική υποψηφιότητα και μάλιστα «προϊόν συνδιαλλαγής», υπενθυμίζοντας το αρχικό σας ενδιαφέρον για τον Δήμο Αθηναίων. Τι απαντάτε; 

Όπως όλοι οι αντίπαλοί μου έχουν κομματική στήριξη, έτσι και εγώ έχω την τιμητική στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαι κομματικός υποψήφιος. Είμαι μια υποψηφιότητα με καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά. Πράγματι εξέφρασα το ενδιαφέρον μου να διεκδικήσω τον Δήμο Αθηναίων, σχεδόν έναν χρόνο προτού ψηφιστεί ο «Κλεισθένης». Χωρίς να γνωρίζω τότε ποιο θα είναι το νέο ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων, γεγονός που με οδήγησε να αναιρέσω το αρχικό ενδιαφέρον μου. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η υποψηφιότητά μου είναι αποτέλεσμα συνδιαλλαγής. Αντίθετα, είναι μια επιλογή συνέπειας και ευθύνης, γιατί πιστεύω ότι οι αρμοδιότητες του περιφερειάρχη μου δίνουν τη δυνατότητα να είμαι χρήσιμος στην αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων που αφορούν την καθημερινότητα όλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

– Ποιος, κατά τη γνώμη σας, είναι ο βασικός χαρακτήρας των επερχόμενων εκλογών για την περιφέρεια: αυτοδιοικητικός ή πολιτικός;

Θα είναι μια μάχη αυτοδιοικητική με ξεκάθαρα πολιτικά χαρακτηριστικά. Θα αναμετρηθούν πρόσωπα με διαφορετικές αντιλήψεις, προγράμματα και πολιτική λογική. Θα είναι μια αναμέτρηση ανάμεσα στις δυνάμεις της ευθύνης και της αποτελεσματικότητας, απέναντι στους πολιτικούς εκφραστές του λαϊκισμού και της αδράνειας. Θεωρώ ότι αν εκλεγώ περιφερειάρχης θα είναι ωφέλιμο για την Αττική να είναι πρωθυπουργός της χώρας ο Κυριάκος.

– Καταλογίζετε στην κυρία Ρένα Δούρου ανυπαρξία έργων, ενώ πρόσφατα η ίδια ανακοίνωσε 1.250 έργα προϋπολογισμού 2,7 δισ. ευρώ για όλη την περιφέρεια κατά τη θητεία της. Ποιος από τους δυο σας έχει δίκιο; 

Πρόκειται για fake προϋπολογισμό. Η κυρία Δούρου τον Νοέμβριο του 2018 έφερε προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων του 2019 με προϋπολογισμό 2.116.863.681 ευρώ και προτεινόμενες πιστώσεις για την τρέχουσα χρονιά μόλις 234.641.120 ευρώ, δηλαδή το 12% του προϋπολογισμού. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ή ότι η κυρία Δούρου εμφανίζει παραμονές εκλογών ένα πλασματικό πρόγραμμα έργων γνωρίζοντας ότι δεν έχει τα χρήματα να το υλοποιήσει και απλώς το εξαγγέλλει για να ξεγελάσει τους πολίτες ή ότι υπογράφει προγραμματικές συμβάσεις για έργα που δεσμεύουν και θα κληθεί να τα πληρώσει η επόμενη διοίκηση της περιφέρειας, χωρίς να έχει αφήσει τα λεφτά στο ταμείο. Δεν ξέρω τι από τα δύο είναι χειρότερο ως σενάριο για τους πολίτες. Να τους ξεγελά η απερχόμενη περιφερειάρχης ή να οδηγεί με σχέδιο σε δημοσιονομική ασφυξία την περιφέρεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητά τους;

– Σε πρόσφατο πόρισμα του ΤΕΕ αναφέρεται ότι οι καταστροφές στη Μάνδρα ήταν αποτέλεσμα διαχρονικών παραλείψεων και λαθών και ότι δεν ευθύνεται η περιφέρεια. Μήπως αδικήθηκε η κυρία Δούρου;

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι σχεδόν τεσσεράμισι χρόνια από τη μέρα που η κυρία Δούρου ανέλαβε περιφερειάρχης οι πολίτες του Λεκανοπεδίου εξακολουθούν να ζουν χωρίς επαρκή αντιπλημμυρική προστασία. Δεν πρέπει να παριστάνει το θύμα η κυρία Δούρου για την υπόθεση της Μάνδρας, όταν η ίδια γνώριζε προτού αναλάβει τα καθήκοντά της τις διαχρονικές παραλείψεις που αναφέρει το πόρισμα. Δεν ήρθε ουρανοκατέβατη, απλώς προτίμησε να στηρίξει την εκλογή της στις παραλείψεις αυτές. Δήλωσε με βερμπαλισμό ότι θα παραιτηθεί αν δεν λύσει το πρόβλημα και έχει πέσει θύμα του λαϊκισμού της.

– Επιτρέψτε μου να επιμείνω στα όσα σας καταμαρτυρεί η κυρία Δούρου, η οποία σε συνέντευξή της ζήτησε από εσάς και τους άλλους ανθυποψηφίους σας να της απαντήσετε γιατί, αν και έχετε μετρήσει χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς απτά αποτελέσματα, επαναδιεκδικείτε μια θέση στην πιο σημαντική περιφέρεια της πατρίδας μας. Τι απαντάτε; 

Το δικό μου έργο δεν είναι ούτε αθόρυβο, ούτε αόρατο, όπως της κυρίας Δούρου. Είναι ορατό και μετρήσιμο. Στο Μαρούσι παρέλαβα έναν υπερχρεωμένο δήμο, στα όρια της κατάρρευσης. Με τη βοήθεια των συνεργατών μου καταφέραμε να τον εξυγιάνουμε οικονομικά. Υλοποιήσαμε σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς: στο πράσινο, στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, στην ενίσχυση των σχολικών υποδομών, στη δημιουργία νέων παιδικών σταθμών, στην παροχή πρότυπων δημοτικών υπηρεσιών. Δημιουργήσαμε κοινωνικές δομές που στηρίζουν στην πράξη τη μέση οικογένεια, ενώ σταθήκαμε δίπλα στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.
Μέσα από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών δημιουργήσαμε πρότυπες κοινωνικές δομές, όπως το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος. Υλοποιήσαμε προγράμματα προληπτικών εξετάσεων και στηρίξαμε με φάρμακα, ιατρικές υπηρεσίες και είδη πρώτης ανάγκης χιλιάδες συνανθρώπους μας στην Αττική και την ακριτική Ελλάδα.

Ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ έδωσα, μαζί με πολλούς άλλους δημάρχους, αγώνες για να αναβαθμίσουμε το κύρος της Αυτοδιοίκησης. Να εξασφαλίσουμε ένα δίχτυ κοινωνικής  προστασίας για όλους τους Ελληνες: Κοινωφελής εργασία, «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Κοινότητας, τα ΚΕΠ Υγείας, η στήριξη των παιδικών σταθμών ήταν μόνο μερικές από τις ενέργειες που στηρίξαμε και σήμερα αποτελούν κατάκτηση για τις τοπικές κοινωνίες.

Ως πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων ανέλαβα πρωτοβουλίες με στόχο την προώθηση ολοκληρωμένων πολιτικών και δράσεων στο πεδίο της δημόσιας υγείας.

Στη θητεία μου ως προέδρου του ΣΠΑΠ (σ.σ.: Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού), δεν κάηκε ούτε ένα δέντρο στην Πεντέλη. Οχι γιατί «δεν έκατσε η στραβή στη βάρδιά μου», αλλά επειδή με τους συνεργάτες μου δουλέψαμε σοβαρά και μεθοδικά.

Με την ευκαιρία της συνέντευξής μας, απευθύνω δημόσιο κάλεσμα στην κυρία Δούρου να προσέλθει τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, στο Κλειστό Γυμναστήριο «Σπύρος Λούης» στο Μαρούσι, όπου θα κάνω τον απολογισμό της θητείας μου από το 2007 έως σήμερα, προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για το έργο μου.

– Σας ακούμε να επισημαίνετε συχνά ότι το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων αποτελεί ένα από τα κορυφαία εθνικά θέματα. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Είναι εθνικό θέμα η δυσφήμηση της εικόνας της χώρας μας και του πιο ανταγωνιστικού μας προϊόντος, που είναι ο τουρισμός, όταν θα κληθούμε να ζήσουμε με τα σκουπίδια έξω από την πόρτα μας. Αν απαξιώσουμε αυτό το προϊόν, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές. Στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στη βελτίωση των εισοδημάτων, στην υγεία και την ποιότητα ζωής μας. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ΧΥΤΑ της Φυλής, η μεγαλύτερη ανοιχτή χωματερή της Ευρώπης, λειτουργεί στα όριά του. Από τις αρχές του 2020, σε έναν χρόνο από τώρα, το πρόβλημα θα γίνει εκρηκτικό αφού η Φυλή θα κλείσει και δεν θα υπάρχει καμία εναλλακτική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η προηγούμενη διοίκηση της περιφέρειας προωθούσε έναν φαραωνικό και πανάκριβο σχεδιασμό, ενώ η κυρία Δούρου παρουσίασε ένα σχέδιο πρακτικά ανεφάρμοστο. Τις επόμενες μέρες θα αναλάβουμε πρωτοβουλία για να ενημερώσουμε για την πραγματική έκταση του προβλήματος το σύνολο του πολιτικού κόσμου αλλά και τους πολίτες. Η Αττική εκπέμπει SOS και ειλικρινά φοβάμαι ότι το πρόβλημα μπορεί να πάρει τόσο ανεξέλεγκτες διαστάσεις που θα ξεπεράσει ακόμη και τις δυνατότητές μας ως περιφέρειας να το αντιμετωπίσουμε.

– Ποια, κατά την άποψή σας, είναι τα άλλα βασικά προβλήματα της Περιφέρειας Αττικής;

Είναι η αποτελεσματική πολιτική προστασία. Με έμφαση στην πρόληψη. Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και η βελτίωση της καθημερινότητας με έργα και παρεμβάσεις και στους 66 δήμους της Αττικής. Η προστασία και ανάδειξη των ελεύθερων χώρων πρασίνου και αναψυχής. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη. Αλλά και να επενδύσουμε στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αττικής με συνέργειες φορέων που θα την αναδείξουν διεθνώς σε τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό. Χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με έμφαση στην τοπική ανάπτυξη και στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

– Σε περίπτωση που εκλεγείτε, υπάρχει κάποιο σχέδιο 100 πρώτων ημερών; 

Το πρόγραμμά μας διαμορφώνεται από μια ομάδα έγκριτων επιστημόνων, από διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα, σε συνεργασία με τα στελέχη της παράταξής μας, που έχουν σε βάθος γνώση των ζητημάτων της Αττικής. Στη διαμόρφωσή του λαμβάνονται υπόψη οι γνώμες των πολιτών, όπως αυτές αποτυπώνονται στις καθημερινές επαφές μαζί τους. Οταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί, θα το παρουσιάσουμε στους πολίτες. Κοστολογημένο και με προτεραιότητες. Δεν θα υποσχεθούμε τίποτε περισσότερο από όσα πραγματικά μπορούμε να κάνουμε.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και σήμερα πολλοί δεν γνωρίζουν τις πραγματικές αρμοδιότητες της περιφέρειας. Τι νομίζετε ότι φταίει; Υπάρχει πράγματι άγνοια. Αλλά δεν ευθύνονται οι πολίτες, ευθύνονται όσοι είχαν το αξίωμα και την ευθύνη διαχείρισης αυτής της θέσης και δεν φρόντισαν να χτίσουν μια σχέση καθημερινής επαφής και συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες. Το δικό μας μοντέλο διοίκησης θα είναι εντελώς διαφορετικό. Θα είναι το μοντέλο εμπιστοσύνης και διαρκούς επαφής με την κοινωνία, αυτό που έχτισα ως δήμαρχος όλα τα προηγούμενα χρόνια.

– Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι διατηρείτε σαφές προβάδισμα, με δεύτερη την κυρία Δούρου. Πώς το σχολιάζετε; 

Το σαφές προβάδισμα αντικατοπτρίζει τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών της Αττικής να κάνει ένα νέο ξεκίνημα η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Την αγωνία τους να δοθούν λύσεις σε όλα τα μεγάλα προβλήματα. Αλλά και την αποφασιστικότητά τους να μη συμβιβαστούν με πρόσωπα και καταστάσεις που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στον λαϊκισμό και αναζητούν μια νέα, ικανή και αποτελεσματική ηγεσία. Η θετική ανταπόκρισή τους μας δίνει δύναμη και αισιοδοξία για μεγάλη νίκη. Δεν εφησυχάζουμε λεπτό, η μάχη θα δοθεί πάνω από την κάλπη, ψήφο με ψήφο.

– Ποιον προτιμάτε για αντίπαλο στον δεύτερο γύρο, την κυρία Δούρου ή τον κ. Σγουρό;

Δεν διαλέγουμε αντίπαλο, γιατί αντίπαλός μας θα είναι από την 1η Σεπτεμβρίου τα προβλήματα.

– Πώς σχολιάζετε το φαινόμενο Πολάκη;

Ο κ. Πολάκης βλάπτει με την πολιτική του τη δημόσια υγεία και με το ύφος του τον πολιτικό μας πολιτισμό.

– Πολλοί υποστηρίζουν ότι πολλές φορές η κοινωνική σας συμπεριφορά δεν είναι αντίστοιχη των θεσμικών σας ρόλων και ότι προκαλείτε με το lifestyle.

Σέβομαι κάθε άποψη, ακόμα και την πλέον κακοπροαίρετη, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το πρώτο κριτήριο για τον καθέναν που έχει θεσμικό ρόλο είναι να σέβεται τον πολίτη και να κάνει τη δουλειά του με συνέπεια και εντιμότητα. Και εγώ όλα αυτά τα χρόνια, ειδικά τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ήμουν και αποτελεσματικός στη διαχείριση, αλλά και πάντα δίπλα σε αυτούς που είχαν πραγματικά ανάγκη: είτε ως γιατρός, είτε ως δήμαρχος, είτε ως απλός άνθρωπος. Με πράξεις, με έργο και πρότυπες κοινωνικές δομές. Από εκεί και πέρα είναι δικαίωμα του καθενός να τα παραβλέπει αυτά και να ασχολείται με το πώς ντύνομαι ή πώς διασκεδάζω.

Πηγή: Πρώτο Θέμα