Μαξίμου: Το τρίπτυχο της πολιτικής ατζέντας της κυβέρνησης Μητσοτάκη

0
1596

Εν μέσω παρατεταμένου πολιτικού καύσωνα, με έντονη κοινοβουλευτική δραστηριότητα και διαξιφισμούς για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και την τραγωδία στα Τέμπη, το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζει να κινείται με εντατικούς ρυθμούς, με τον πρωθυπουργό να επιμένει στην βασική αρχή ότι το μεταρρυθμιστικό έργο πρέπει να τρέχει με μεγάλη ταχύτητα, ώστε να γίνεται αισθητό στους πολίτες ότι κάτι αλλάζει στην καθημερινότητά τους, ότι βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής τους.

 

Την προσεχή Παρασκευή συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο με γεμάτη ατζέντα, ενώ στην πρώτη γραμμή παραμένει και η αντιμετώπιση του νέου μεταναστευτικού ρεύματος που προέρχεται από τη Λιβύη.

Οι βασικοί άξονες στους οποίους εστιάζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι: α) πώς θα διατηρηθεί η χώρα σταθερή και ασφαλής εν μέσω διεθνούς αβεβαιότητας, β) πώς θα στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα μισθωτών, συνταξιούχων εν μέσω ακρίβειας, αλλά και πώς θα αυξηθεί μέσα από τις εξαγγελίες που αναμένεται να γίνουν στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα συνεχίζονται οι παρεμβάσεις με μόνιμα μέτρα για ένα σύγχρονο και ανθρώπινο ΕΣΥ, με την κυβερνητική πολιτική να στρέφεται και να ενισχύει με κάθε μέσο την πρόληψη, αλλά και επίσης να εξελιχθεί η δημόσια εκπαίδευση με νέα και ανακαινισμένα σχολεία και με ασφαλή και πολιτισμένα ΑΕΙ, όπου η γνώση θα έχει τον πρώτο λόγο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τη συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή, αλλά και τις εξελίξεις στην περιοχή μας, αυτό που ζητάει από τους συνεργάτες του διαρκώς είναι να συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς περισπασμούς: «Ώστε να μπορέσουμε το 2027 να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να τους πούμε: τα είπαμε και τα κάναμε αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε το 2023».

Παράλληλα θα συνεχίσει και τις περιοδείες του το επόμενο διάστημα, στέλνοντας το μήνυμα στους πολίτες ότι ουδείς είναι αλάνθαστος και όπως συνηθίζει να λέει στενός του συνεργάτης «λάθη κάνει αυτός που δεν κάνει τίποτα».

Με την άμυνα, αλλά και την εξωστρέφεια, με στόχο την ενδυνάμωση της εικόνας της χώρας στο διεθνές τοπίο και κυρίως στην περιοχή μας, να αποτελούν δύο από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής της Ν.Δ., στο κυβερνητικό επιτελείο απαντούν σε όσους δηλώνουν περισσότερο πατριώτες από τους υπόλοιπους με έναν απολογισμό όσων έχουν γίνει τους τελευταίους 72 μήνες.

«Οι πράξεις είναι αυτές που μένουν και ενισχύουν τόσο την αμυντική θωράκιση της χώρας όσο και τον λόγο της στα διεθνή φόρα και τους οργανισμούς», τόνιζε στον «Ε.Τ.» στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι στρατηγικές κινήσεις

Τα γεγονότα και τα πραγματικά δεδομένα αποδεικνύουν, λένε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ότι έχουμε το πιο ισχυρό διπλωματικό αποτύπωμα που μπορεί να θυμηθεί κανείς εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μέσα από τις εξής στρατηγικές κινήσεις της κυβέρνησης:

  1. Η Ελλάδα κινείται μεθοδικά, υπεύθυνα και αποφασιστικά προς την εξασφάλιση της ενεργειακής της αυτονομίας. Προχωράμε με την αδειοδότηση των οικοπέδων για έρευνες υδρογονανθράκων με αμερικανικούς κολοσσούς, όπως η Chevron και η ExxonMobil.
  2. Υλοποιεί τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, όπου εκεί αποτυπώνονται τα απώτατα δυνητικά όρια της χώρας, με τη «σφραγίδα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  3. Έχει συνάψει συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, υποδειγματικές για γειτονικές χώρες, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Οι συμφωνίες αυτές κατοχυρώνουν τη μέση γραμμή ως βάση του Δικαίου της Θάλασσας και ακυρώνουν τις απόπειρες Άγκυρας και Τρίπολης να επιβάλουν τετελεσμένα.
  4. Η Ελλάδα έχει επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της προς δυσμάς, στο Ιόνιο, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.
  5. Απώθησε με αποτελεσματικό τρόπο την απόπειρα εισβολής το 2020 στον Έβρο, αντιμετωπίζοντας το Μεταναστευτικό με ευρωπαϊκούς όρους.
  6. Η κυβέρνηση εξοπλίζει αμυντικά τη χώρα και θωρακίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις με προγράμματα σε βάθος δεκαετιών.
  7. Η αμυντική συμφωνία που συνάφθηκε το 2021 με τη Γαλλία δημιούργησε ακόμα μία ομπρέλα προστασίας της χώρας μας, καθώς για πρώτη φορά χώρα-μέλος της Ε.Ε. συμφώνησε εγγράφως ότι θα πολεμήσει στο πλευρό της Ελλάδας σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο κράτος.
  8. Η Ελλάδα αποκτά τεχνολογική και αμυντική υπεροχή στο Αιγαίο και το Λιβυκό Πέλαγος με τις φρεγάτες Belharra και τα μαχητικά Rafale.
  9. Οι ΗΠΑ εμπράκτως στηρίζουν αμυντικά την Ελλάδα μέσα από την εμβάθυνση της συνεργασίας σε στρατηγικό επίπεδο, με την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με σταθερή παρουσία των ΗΠΑ σε Αλεξανδρούπολη, Λάρισα και Σούδα, καθιστώντας την Ελλάδα στρατηγικό κόμβο του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι διπλωματικές κινήσεις

Σε διπλωματικό επίπεδο, η χώρα μας έχει:

  1. Προχωρήσει σε επίσημες προσφυγές και απαντήσεις στον ΟΗΕ, αποδομώντας τις παράνομες αξιώσεις της Λιβύης και της Τουρκίας.
  2. Ενδυναμώσει τις σχέσεις της με κράτη του αραβικού κόσμου, όπως τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο.
  3. Μέσα από κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, επενδυτικές πρωτοβουλίες και υποστήριξη σε κρίσιμες ψηφοφορίες (όπως για την UNRWA), η Ελλάδα χτίζει την εμπιστοσύνη στον αραβικό κόσμο, περιορίζοντας τα ερείσματα της Τουρκίας και της Λιβύης στις ίδιες περιοχές.