Μεταναστευτικό: 3-4 εκατοµµύρια αναµένουν στα λιβυκά παράλια – “∆εν είστε ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα, μείνετε εκεί που είστε”, το μήνυμα Πλεύρη

0
1833

Η εφαρμογή νέου αποτρεπτικού πλαισίου για τη μετανάστευση από τη Λιβύη προς την Κρήτη αποτελεί πλέον μονόδρομο, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη

Η εφαρμογή νέου αποτρεπτικού πλαισίου για τη μετανάστευση από τη Λιβύη προς την Κρήτη αποτελεί πλέον μονόδρομο, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη. Το νέο πλαίσιο προβλέπει ότι ο παράνομος μετανάστης δεν θα μπορεί να καταθέσει αίτηση ασύλου, αλλά θα τίθεται σε καθεστώς κράτησης και επιστροφής χωρίς καταγραφή.

«Καμία ποινή δεν επιβάλλεται χωρίς νόμο», ούτε αίρεται το θεμελιώδες Αρ. 7 του Συντάγματος σε περίπτωση «άμεσης απειλής της εθνικής ασφάλειας» (Αρ. 48 περί καταστάσεων έκτακτης ανάγκης). Το γεγονός όμως ότι εκατομμύρια άνθρωποι, υπήκοοι τρίτων χωρών, περιμένουν να μπουν στα σαπιοκάραβα της απελπισίας και να μετακινηθούν προς την Ελλάδα για να ανατρέψουν την πολιτισμική ταυτότητα της Ευρώπης είναι αδιανόητο να μην κατασταλεί.

Θάνος Πλεύρης: ∆εν είστε ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα – Μείνετε εκεί που είστε

Τα διπλωματικά περιθώρια ελαχιστοποιήθηκαν, ενώ και τα επιχειρησιακά θεωρούνται περιορισμένα. Η εφαρμογή του νέου αποτρεπτικού πλαισίου που ισχύει εφεξής συνοψίζεται στην πρόταση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνου Πλεύρη: «Ο παράνομος μετανάστης δεν θα μπορεί να καταθέσει αίτηση, δεν θα μπαίνει σε καθεστώς ασύλου, αλλά, αντίθετα, θα τίθεται σε καθεστώς κράτησης και επιστροφής χωρίς καταγραφή ασύλου».

Το µήνυµα προς τους λαθροµετανάστες είναι σαφές: «∆εν είστε ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. Μείνετε εκεί που είστε. Εάν καταφέρετε να εισέλθετε στην Ελλάδα, θα σας φυλακίσουµε, και η µόνη σας διέξοδος θα είναι η επιστροφή σας. Τζάµπα δίνετε τα χρήµατα στους λαθροδιακινητές».

Ως άµεσα µέτρα για την ανάσχεση της εισβολής από τη Β. Αφρική προκρίναµε την αναστολή υποβολής ασύλου, τη σύλληψη και κράτηση και την επιστροφή όσων παράνοµα εισέρχονται. Παράλληλα, µε την ψήφιση του σχεδίου νόµου για την παράνοµη µετανάστευση, πλέον όποιος έχει µπει παράνοµα θα καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή, που σηµαίνει ότι οι επιλογές του θα είναι δύο: ή φυλακή ή επιστροφή

Οι αριθμοί της μετανάστευσης από Λιβύη προς Κρήτη

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αποδεικνύουν την ανάγκη εφαρμογής τέτοιων μέτρων. Η έκταση της λιβυκής ακτογραμμής υπερβαίνει τα 1.770 χιλιόμετρα, ενώ τα παράλια της Νότιας Κρήτης, συμπεριλαμβανομένων των μικρών νησιών, ανέρχονται σε 280-300 χιλιόμετρα.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας ενημερώνουν ότι οι 9.800 παράνομοι που εντοπίστηκαν από την περασμένη Κυριακή πιθανόν να είναι διπλάσιοι ή και πολλαπλάσιοι λόγω του εύρους του κρητικού εδάφους. Πρόσθετα, η θαλάσσια απόσταση των 103 ναυτικών μιλίων του λιμανιού του Τομπρούκ στην Ανατολική Λιβύη από την Κρήτη καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη επέμβασης του Λιμενικού.

Εκατομμύρια μετανάστες στη Λιβύη αναμένουν διέλευση

Η διαιρεμένη σε καθεστώτα πολεμάρχων χώρα υπολόγισε στις αρχές της εβδομάδας ότι 3-4 εκατομμύρια μετανάστες περιμένουν στα παράλιά της να περάσουν στην Ευρώπη. Επιπλέον, σύμφωνα με τις αναφορές ανώτατων αξιωματούχων του υπουργείου Εξωτερικών:

  • 5 εκατομμύρια Σουδανοί πέρασαν από τη γειτονική Αίγυπτο στην Ανατολική Λιβύη
  • 9-11 εκατομμύρια Αιγύπτιοι χρησιμοποιούν την ίδια διαδρομή για να διαφύγουν προς την Ελλάδα
  • Η κυβέρνηση του Καΐρου έχει υπογράψει από το 2017 συμφωνία για τη διατήρηση των μεταναστών

Σημειώνεται ότι το 70% των παράνομων μεταναστών είναι Αιγύπτιοι, γεγονός που εγείρει πολλαπλά ερωτήματα για την άσκηση πολιτικής εργαλειοποίησης σε βάρος της Ε.Ε. και κατ’ επέκταση της Ελλάδας.

Η κατάσταση στη Λιβύη και οι προκλήσεις

Ούτως ή άλλως, το καθεστώς της Βεγγάζης, του Χαλίφα Χαφτάρ και της οικογένειάς του, αφού δεν αναγνωρίζεται από κανέναν διεθνή οργανισμό, δεν έχει υποχρεώσεις, ούτε λογοδοτεί πουθενά για τις ενέργειές του.

Μέχρι ώρας οι προερχόμενοι από το Σουδάν είναι ελάχιστοι και οι μόνοι που δικαιούνται ασύλου, αφού στη χώρα σοβεί εμφύλιος πόλεμος από το 2023. Δεν διαθέτουν τη δυνατότητα να πληρώσουν 8.000-10.000 δολάρια για να αποφυλακιστούν από τα λιβυκά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Σε εκθέσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) από ημιεπίσημες καταγραφές του λιβυκού μηχανισμού αναφέρεται ότι η συντριπτική πλειονότητά τους (83%) προέρχεται από τέσσερις χώρες: Σουδάν (31%), Νίγηρας (22%), Αίγυπτος (20%) και Τσαντ (10%). Πάνω από τα τρία τέταρτα (76%) δεν έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.