Για τα θετικά βήματα που έχει κάνει η ελληνική οικονομία αλλά και την ανάγκη για τη λήψη κοινών ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για την άμυνα, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg.
Ο πρωθυπουργός, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «στην Ελλάδα έχουμε γυρίσει σελίδα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Θέλουμε να συγκλίνουμε με την Ευρώπη και μάλιστα πιο γρήγορα και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι να αυξηθούν οι μισθοί και να υπάρχει η σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μισθούς».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται αλλά στόχος είναι αυτό να γίνει πάνω σε ένα μοντέλο στηριγμένο στην καινοτομία και τις εξαγωγές, διαφορετικό από αυτό που είχε υιοθετηθεί πριν την κρίση.
«Έχουμε σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα και είναι πολύ πιθανό να έχουμε πλεόνασμα και φέτος. Αυτό είναι το θεμέλιο της οικονομικής μας πολιτικής. Έχουμε περάσει δια πυρός και σιδήρου και δεν είμαστε διατεθειμένοι να περάσουμε τα ίδια. Η οικονομία αναπτύσσεται, δημιουργεί θέσεις εργασίας» είπε επίσης.
Πρόσθεσε ότι «στόχος είναι να αυξηθούν οι μισθοί, να υπάρχει η σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μισθούς, αλλά και να αυξηθεί το διάθεσιμο εισόδημα».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει 500.000 θέσεις εργασίες από τότε που ανέλαβε το αξίωμα».
«Θέλω και ο μέσος Έλληνας να αισθανθεί τα οφέλη από την ανάπτυξη και μάλιστα από την 1η Ιανουαρίου οι Έλληνες θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα», ξεκαθάρισε.
«Αυτό έχουμε κάνει μέχρι τώρα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Και πιστεύω ότι την επόμενη χρονιά θα είμαστε σε θέση να μιλάμε για μια θετική απόδοση, οπότε εγώ λέω στους συμπολίτες μου ότι οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά μας» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι κυβερνήσεις πρέπει να λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις για να βάζουν τα οικονομικά τους σε τάξη. Όταν το κάνουν αυτό, μπορούν να μπουν σε αυτόν τον κύκλο που αναπτύσσει την οικονομία, μειώνει τους φόρους και ενισχύει τα εισοδήματα. Έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά περάσαμε μια δύσκολη περίοδο. Υλοποιήθηκαν πολύ επίπονες μεταρρυθμίσεις».
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ελπίζει «να σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία». «Είναι πολύ σημαντικό ο πυρήνας της Ευρώπης, Γαλλία και Γερμανία, να τα πηγαίνουν καλά». Σχετικά με τον τουρισμό στη χώρα διαβεβαίωσε ότι «θα πάει πάρα πολύ καλά».
«Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η ουσία είναι ότι δεν πρέπει να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον. Στόχος είναι να εγγυηθούμε τη συλλογική ανάπτυξη. Μέσα από την έκθεση του Ντράγκι, βλέπουμε ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος σε όλα τα μέτωπα της Ευρώπης». Συμπλήρωσε ότι «πρέπει να βάλουμε μπροστά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».
Στην ερώτηση του επικεφαλής ειδήσεων του Bloomberg Τζον Μικλθγουέιτ, εάν είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με κάποιο άλλο κόμμα μετά τις επόμενες εκλογές, αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία δεν φτάνει το ποσοστό που απαιτείται για αυτοδυναμία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το κόμμα του έχει καλές πιθανότητες να πετύχει μία τρίτη θητεία ως αυτοδύναμη κυβέρνηση.
«Αν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, η οικονομία αποδώσει και βελτιώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας όπως υποσχεθήκαμε το 2023, τότε έχουμε πολλές πιθανότητες να πετύχουμε την αυτοδυναμία», είπε ο πρωθυπουργός, θυμίζοντας πως και στις προηγούμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε αυτοδύναμη κυβέρνηση, παρά την ύπαρξη δημοσκοπήσεων που έδειχναν το αντίθετο. Συμπλήρωσε ωστόσο πως αν ο λαός αποφασίσει διαφορετικά, τότε η λαϊκή εντολή θα πρέπει να γίνει σεβαστή.
Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Ελλάδα ηγείται ευρύτερης κίνησης των κυβερνήσεων ΕΕ για επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών
«Βλέπω αξία» εάν ένας ξένος αγοραστής δείξει ενδιαφέρον για μια ελληνική εταιρεία, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg και τον επικεφαλής ειδήσεων του δικτύου Τζον Μικλεθγουέιτ.
Τόνισε πως η Ελλάδα ηγείται μιας ευρύτερης κίνησης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών που είχαν διασωθεί από κρατικά κεφάλαια κατά τη διάρκεια της κρίσης. Μάλιστα καλωσόρισε τους ξένους επενδυτές που αναλαμβάνουν μεγάλα μερίδια.
«Επί της αρχής είμαστε υπέρ αυτών των συναλλαγών και χαίρομαι που η UniCredit αποφάσισε να έρθει σε μία από τις τράπεζές μας και να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πρόσφατη τοποθέτηση της UniCredit SpA στην Alpha Bank.
Το Bloomberg παρατηρεί πως ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός κλάδος ανακάμπτει από την κρίση χρέους της χώρας που βρισκόταν σε εξέλιξη πριν από μια δεκαετία και πλέον, κρίση κατά την οποία χάθηκε περίπου το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της. «Η μεσογειακή χώρα έχει ανακτήσει αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας, επιτρέποντας παρόμοιες εξελίξεις στους πιστωτές της χώρας», σημειώνεται