Αμερικανοί βουλευτές προωθούν νομοσχέδιο για νέες βάσεις ΗΠΑ στα ελληνικά νησιά, ενισχύοντας τις αμυντικές σχέσεις Αθήνας-Ουάσινγκτον εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων
Νέες βάσεις ΗΠΑ στα ελληνικά νησιά προωθεί διακομματική πρωτοβουλία Αμερικανών βουλευτών με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Απογευματινής, η πρωτοβουλία στοχεύει στην εμβάθυνση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον, ενισχύοντας την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Η πρωτοβουλία έρχεται με φόντο την πρόσφατη επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του, Πιτ Χέγκσεθ, και τις κινήσεις που γίνονται από τις δύο πλευρές για την επέκταση της διμερούς συνεργασίας.
Νομοσχέδιο για νέες βάσεις ΗΠΑ στα νησιά
Η νέα πρωτοβουλία υπό τον τίτλο «Νόμος για την Καταγραφή της Συνεργασίας Ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας», κατατέθηκε από τα ηγετικά στελέχη της ομάδας ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο. Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη διερεύνηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και τα νησιά.
Προβλέπεται ότι ο εκάστοτε Αμερικανός υπουργός Άμυνας θα πρέπει να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο, που θα εντοπίζει και θα παρουσιάζει νέες ευκαιρίες για την ενίσχυση των σχέσεων.
Αντιδράσεις από την Τουρκία
Το βέβαιο είναι ότι η πρωτοβουλία για νέες βάσεις ΗΠΑ δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στην Άγκυρα. Η τουρκική πλευρά άλλωστε, ποτέ δεν είδε με καλό μάτι την ολοένα αυξανόμενη αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα, με εθνικιστικούς κύκλους να εκτιμούν πως κάποια στιγμή στο μέλλον οι Αμερικανοί θα στραφούν κατά της Τουρκίας. Συνεπώς, η παρουσία Αμερικανών στα νησιά αφενός θα ενισχύσει τις ελληνικές θέσεις για την ανάγκη θωράκισής τους, αφετέρου θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα στην τουρκική επιθετικότητα.
Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας
Η έκθεση θα περιλαμβάνει περιγραφή των δικαιωμάτων των βάσεων που παρέχονται βάσει της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία επιτρέπει στις δυνάμεις των ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση σε τέσσερις επιπλέον στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από τους βουλευτές:
• Γκρέις Μενγκ
• Γκας Μπιλιράκης
• Ντίνα Τάιτους
• Νικόλ Μαλλιωτάκη
Στρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ
Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή έχουν αναγκάσει το Πεντάγωνο να αυξήσει τη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.
«Η δραστηριότητα σε βάσεις όπως η Αλεξανδρούπολη και ο Κόλπος της Σούδας υπήρξε βασικός πυλώνας της προβολής ισχύος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, παίζοντας ρόλο στην εφοδιαστική αλυσίδα και ειδικότερα στον συνεχιζόμενο ανεφοδιασμό της Ουκρανίας», σημειώνουν. Υπενθυμίζεται πως πριν από σχεδόν ένα χρόνο, η Γκρέις Μενγκ είχε καταθέσει παρόμοια έκδοση αυτής της νομοθεσίας ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2024, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
«Η Ελλάδα είναι από τους ισχυρότερους συμμάχους μας και το Κογκρέσο πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας και να τιμά τις ελληνικές κοινότητές μας προωθώντας αυτή τη νομοθεσία», τόνισε σε δηλώσεις της η κυρία Μενγκ.