Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΟι ΗΠΑ μας παραχωρούν 1200 ΤΟΜΑ Μ-1117

Οι ΗΠΑ μας παραχωρούν 1200 ΤΟΜΑ Μ-1117

Την προμήθεια Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ1117 από το πλεονάζον στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ φαίνεται πως προχωράει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει στείλει σχετική επιστολή προς τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για αίτημα παραχώρησης 1.200 οχημάτων Μ1117… δωρεάν από τις ΗΠΑ, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει μόνο τα έξοδα μεταφοράς στην χώρα μας. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει ότι εκτός της μεταφοράς, η ελληνική πλευρά θα επωμιστεί τυχόν επισκευές που θα χρειαστούν τα εν λόγω οχήματα.

Στόχος του ΓΕΣ είναι να μπουν στην υπηρεσία του Στρατού και τα 1.200 οχήματα τα οποία θα διαμοιραστούν σε νησιά, Έβρο αλλά και την φύλαξη των συνόρων.

Το M1117 είναι ένα όχημα που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και βασίζεται στις σειρές V-100 και V-150 Commando των τεθωρακισμένων αυτοκινήτων. Σε ότι αφορά τον οπλισμό του φέρει ένα εκτοξευτήρα χειροβομβίδων Mk 19 και πολυβόλο M2HB Browning , τοποθετημένο σε πυργίσκο παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιείται στο Οπλισμένο Assault Vehicle της US Marine Corps καθώς κι ένα πολυβόλο M240H τοποθετημένο έξω από την καταπακτή του πολυβολητή.

Να αναφέρουμε ακόμα ότι κατά την διάρκεια των συζητήσεων του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ έγινε λόγος για παραχώρηση από τις ΗΠΑ δύο αντιτορπιλικών τύπου Arleigh Burke και δύο καταδρομικών μάχης τύπου Ticonderoga , αλλά και πρόσθετων μεταγωγικών ελικοπτέρων CH-47 και ΑΗ-64 Apache. Εκκρεμεί η παραχώρηση TOMA 500 M-2 Bradley.

Είναι η πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια που οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραλαμβάνουν υλικό…

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments