Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΘΡΗΣΚΕΙΑΗ Πεντηκοστή : Η Γενέθλιος Ημέρα της Εκκλησίας

Η Πεντηκοστή : Η Γενέθλιος Ημέρα της Εκκλησίας

Οι Πράξεις (Πξ) των Αποστόλων περιγράφουν με παραστατικό τρόπο το γεγονός της Πεντηκοστής, ένα θεολογικό και ιστορικό γεγονός που συνέβη πενήντα μέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου.

Το Γεγονός

Δέκα μέρες μετά την Ανάληψη του Χριστού, οι μαθητές Του βρίσκονταν στην Ιερουσαλήμ, και ήταν συγκεντρωμένοι στο υπερώων ( στο σπίτι του ευαγγελιστή Λουκά ) . Ξαφνικά ακούστηκε βουή από τον ουρανό σαν δυνατός άνεμος, που γέμισε το σπίτι και κάτι σαν πύρινες γλώσσες στάθηκαν πάνω από το κεφάλι κάθε μαθητή.

Όλοι τότε έλαβαν Θεϊκή φώτιση, καθώς το Άγιο Πνεύμα – Παράκλητος ( η τρίτη υπόσταση του Τριαδικού Θεού ) εισήλθε μέσα τους.

Ο ίδιος ο Κύριος άλλωστε,  είχε υποσχεθεί ότι μετά την Ανάληψή Του δεν θα τους άφηνε, αλλά θα τους καθοδηγούσε με το Πνεύμα Το. Έτσι οι Μαθητές απέκτησαν την δυνατότητα να διδάσκουν και να μιλούν όλες τις γλώσσες του τότε κόσμου και να κηρύξουν το Λόγο Του – Ευαγγέλιο.

Το Κήρυγμα

Αμέσως μετά την Επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, οι Μαθητές έχοντας το Θεό μέσα τους, άρχισαν να κηρύττουν στο συγκεντρωμένο πλήθος Ιουδαίων και Εθνικών-ειδωλολατρών , που απορημένο παρακολουθούσε το παράξενο αυτό γεγονός.

Τους μίλησαν για τον Ερχομό του Κυρίου επί γής, τη διδασκαλία Του, τη Σταύρωση, την Ανάστασή Του. Κήρυξαν την αλήθεια, κάλεσαν σε μετάνοια, μίλησαν για συγχώρεση των αμαρτιών και αιώνια ζωή.

Εκείνη την ημέρα τρεις χιλιάδες Ιουδαίοι και ειδωλολάτρες πίστεψαν και βαπτίστηκαν στο όνομα του Κυρίου και προτύπωσε ότι η Εκκλησία του Κυρίου απευθύνεται προς όλους, γιατί όλοι οι άνθρωποι είναι δημιουργήματα-τέκνα Του και θέλει όλοι να σωθούν.

 

 Το Άγιο Πνεύμα στην πορεία του κόσμου και των ανθρώπων

Το γεγονός της Πεντηκοστής έρχεται να ανατρέψει το γεγονός της Βαβέλ.Ο χωρισμός των ανθρώπων γίνεται παρελθόν, οι άνθρωπο με την Εκκλησία έρχονται πιο κοντά. Μπορούν να ξαναγίνουν ένα, να αισθανθούν ξανά ότι είναι αδέρφια εν Χριστώ, έχοντας κοινό αίμα-Θεία Κοινωνία, με κοινή μητέρα την Εκκλησία και κοινό Πατέρα το Θεό.

 

Η Πεντηκοστή αποτελεί τη γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας. Το Άγιο Πνεύμα πλέον εμφορεί (γεμίζει) την Εκκλησία και χαρακτηρίζει κάθε της ενέργεια και δραστηριότητα ( π.χ.  ιερά Μυστήρια,  διδασκαλία,  λειτουργία,  προσευχή κλπ. ). Η τρίτη Υπόσταση πλέον, του Τριαδικού Θεού συνοδεύει και συνοδοιπορεί με  τους ανθρώπους στο δρόμο για τη Σωτηρία.

 

Ευάγγελος Μ. Αποστολίδης

Θεολόγος Οικονομολόγος

Καθηγητής Μ.Ε.

 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments