Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗ14ο συνέδριο Νέας Δημοκρατίας: Ο απολογισμός του Μητσοτάκη και το εκλογικό μήνυμα

14ο συνέδριο Νέας Δημοκρατίας: Ο απολογισμός του Μητσοτάκη και το εκλογικό μήνυμα

Mε βασικό μήνυμα «αλλάζουμε την Ελλάδα, διορθώνουμε αδικίες, είμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη», ο πρωθυπουργός άνοιξε τις εργασίες του 14ου συνεδρίου της Ν.Δ.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναλυτικό απολογισμό των 33 μηνών διακυβέρνησης της χώρας, ενώ παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματός του με έμφαση στη στήριξη των ευάλωτων, την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, τον εκσυγχρονισμό του κράτους και τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας, σε μια περίοδο κατά την οποία, όπως είπε, μοναδική βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το βασικό διακύβευμα των επόμενων εκλογών θα είναι μεταξύ της προόδου και της καθήλωσης και τόνισε ότι οι δυνάμεις του λαϊκισμού σε όλη την Ευρώπη προσπαθούν με δημαγωγίες να παρασύρουν τους πολίτες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα επιτεύγματα της οικονομίας με τις μειώσεις φόρων και εισφορών, στον εκσυγχρονισμό του ψηφιακού κράτους, στην αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας και της πρωτοβάθμιας Υγείας.

Πρωτοβουλίες

Επεσήμανε ότι σύντομα θα υπάρξει κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στον δημόσιο τομέα, ενώ από την 1η Ιανουαρίου ’23 θα ανακοινωθούν οι πρώτες αυξήσεις στις συντάξεις μετά τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο.

Οραμα 10ετίας

«Το είπαμε, το κάναμε. Τώρα είμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη για να ολοκληρώσουμε την πρώτη μας θητεία. Εχουμε πρόγραμμα 8ετίας και όραμα 10ετίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση λειτουργεί χωρίς διαχωριστικές γραμμές, δίνει ευκαιρίες απασχόλησης και κατάρτισης στη νέα γενιά, περιορίζει τις κοινωνικές ανισότητες, κατοχυρώνει τα δικαιώματα όλων των πολιτών.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στη ρωσική εισβολή, λέγοντας ότι όλοι είμαστε σε πόλεμο και σε πολλαπλά επίπεδα: « Στο γεωστρατηγικό μέτωπο η ρωσική εισβολή γίνεται μοντέλο προσομοίωσης, στο διπλωματικό γιατί αναδιατάσσει τις συμμαχίες και στο οικονομικό γιατί οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγάλες. Εχω πει πως χωρίς ευρωπαϊκή λύση δεν θα αντιμετωπιστεί η αιτία του κακού. Προσδοκώ πως οι προτάσεις μας θα εισακουστούν. Ομως, δεν αδρανήσαμε, το κράτος επιδοτεί το ρεύμα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. Δεν μπορώ να περιμένω όμως να αλλάξει πορεία το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο, για αυτό και χθες ανακοίνωσα ένα εθνικό σχέδιο στήριξης. Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Εχουμε το θάρρος και διορθώνουμε αυτή την αδικία. Από την 1η Ιουλίου εξουδετερώνουμε τις συνέπειες της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η Ελλάδα αντιστέκεται. Μια φιλελεύθερη κεντροδεξιά κυβέρνηση ξεδιπλώνει ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προγράμματα στην ιστορία του τόπου, για να ξέρουμε ποιος στέκεται στο πλευρό του πολίτη και ποιος όχι, αλλά και ποιος είναι ψεύτης και ποιος όχι. Ο κ. Τσίπρας καταγγέλλει το χρηματιστήριο ενέργειας που ο ίδιος ψήφισε, διαφημίζει Ισπανία και Πορτογαλία, όταν εκεί το ρεύμα είναι ακριβότερο από την Ελλάδα. Κάθε βήμα τού σήμερα δεν μπορεί να υπονομεύσει το αύριο. Κάθε ανήφορος έχει κόπο αλλά έχει και προορισμό, ο κατήφορος οδηγεί προς τα πίσω», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Είμαστε με τη Δύση

«Ναι, είμαστε με την Ουκρανία, γιατί είμαστε με τη δημοκρατία και την ελευθερία. Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Είμαστε με τη Δύση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπενθύμισε με νόημα τη διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1976: «Η Ελλάς πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά ανήκει εις την Δύσιν», για να προσθέσει: «Υπηρετούμε με συνέπεια τις υποχρεώσεις με τους φίλους μας για να μπορούμε και εμείς να ζητούμε τη συμπαράστασή τους εάν χρειαστεί. Τελεία και παύλα», διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατακτήσεις

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δοκίμασε στην πράξη την αντίληψή μας για την άρση των ανισοτήτων: «Ολες οι πρωτοβουλίες ήταν οριζόντιες. Η επιχείρηση “ελευθερία” λειτούργησε άψογα». Συνεχίζοντας τον απολογισμό, τόνισε ότι μέσα σε λίγους μήνες η χώρα απέκτησε νέο Σύνταγμα, νέο ΠτΔ και για πρώτη φορά χορήγησε δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό και ψηφίσαμε ένα δικαιότερο εκλογικό σύστημα: «Επιτελικό κράτος σημαίνει ψηφιακό κράτος. Γλιτώσαμε 40 εκατομμύρια ώρες ταλαιπωρίας των πολιτών. Στηρίξαμε τις επιχειρήσεις, ειδικά τους μικρομεσαίους, με 8 δισ. επιστρεπτέες προκαταβολές, εκ των οποίων τα 5 θα μείνουν στην αγορά. Ολες οι πρωτοβουλίες μας είχαν επίκεντρο τον άνθρωπο.
Η Παιδεία, ο βασικός ανελκυστήρας για κοινωνική ανέλιξη. 16.000 προσλήψεις. Για πρώτη φορά θεσπίστηκε η αξιολόγηση μονάδων και ανθρώπινου δυναμικού. Εφαρμόστηκε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αναβαθμίζοντας και το πρώτο έτος του πανεπιστημίου. Πολύ σημαντικό και το εθνικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Για να έλθει το μέλλον, πρέπει το παρόν να είναι ασφαλές. Η ανομία και η πολύμορφη τρομοκρατία έχουν βαθιές ρίζες. Τις μολότοφ τις πυροδοτούν και γνωστές πολιτικές αντιλήψεις. Με το περιθώριο φλερτάρουν συχνά και συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις. Ενα στέκι κουκουλοφόρων θα αντικαθίσταται από μία βιβλιοθήκη.
Οσο και εάν κάποιοι παλεύουν, ο δρόμος δεν γυρίζει πίσω. Εξιχνιάστηκαν πρακτικά όλες οι μεγάλες υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη. Είπαμε πως η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και το κάναμε πράξη. Εμείς αποκαταστήσαμε την ντροπή της Μόριας και της Ειδομένης».

Μήνυμα ενότητας

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ενότητας λέγοντας: «Τιμώ και τιμούμε όλους τους προκατόχους μας, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον Αντώνη Σαμαρά, τον Κώστα Καραμανλή, πάντα θυμόμαστε με συγκίνηση αυτούς που δεν είναι πια μαζί μας, τον Μιλτιάδη Εβερτ, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον Γιώργο Ράλλη, και κρατώντας πάντα στις καρδιές μας το επιβλητικό όραμα του ιδρυτή μας, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ολη η Ν.Δ. είναι σήμερα εδώ, είμαστε ενωμένοι». «Η μεγάλη λαϊκή παράταξη γίνεται μια γέφυρα που ενώνει. Η Νέα Δημοκρατία της Ελλάδας είναι το ισχυρότερο κεντροδεξιό κόμμα της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός και ζήτησε από τα στελέχη της Ν.Δ. ένταση της προσπάθειας καθώς δεν υπάρχει κυβέρνηση χωρίς κόμμα και κόμμα μακριά από την κοινωνία. «Εχθρός μας είναι ο κυβερνητισμός, η έπαρση και ο παραγοντισμός. Το είπαμε, το κάναμε είναι το σύνθημά μας και η παρακαταθήκη μας. Υπηρετούμε όλους τους Ελληνες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πυξίδα μας, η ευημερία του πολίτη με πολλή δουλειά για τους επόμενους 12 μήνες και για ακόμη 4 χρόνια».

ΟΙ 6 ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΑΞΗ

ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΦΟΡΟΙ

– 34% χαμηλότερος ΕΝΦΙΑ

– Στο 9% από 22% ο πρώτος φορολογικός συντελεστής

– Στο μισό οι προκαταβολές φόρου

– Δεν θα ισχύει και για το Δημόσιο η εισφορά αλληλεγγύης

– Κατάργηση φόρου γονικής παροχής

– Μείωση κατά 3,9 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών

– Στα 5 δισ. οι ξένες επενδύσεις με κολοσσούς να εμπιστεύονται τη χώρα

– Χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ σε νησιά και αγρότες

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ

– Μέσα στο 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9,2%, ένας 15ος μισθός με σταθερή αύξηση 50 ευρώ

– Από 1ης Ιανουαρίου ’23 θα ανακοινωθούν οι πρώτες αυξήσεις στις συντάξεις

– Νέο επικουρικό Ταμείο για τους νέους

– 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται

– Νέες δουλειές μέσα από τα προγράμματα του «πρώτου ενσήμου και τα προγράμματα του ΟΑΕΔ

– Διπλασιασμός των ΜΕΘ και προσλήψεις 18.000 εργαζομένων στο ΕΣΥ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Νέο Σύνταγμα, εκλογή νέου ΠτΔ, δικαίωμα ψήφου στους εκτός συνόρων Ελληνες, πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα, 306 νομοσχέδια στη Βουλή και κάθε μήνα σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτή η λειτουργία είναι δηλωτική του επιτελικού κράτους

ΠΑΙΔΕΙΑ – ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

– Από 52, τα Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία έγιναν επιπλέον 60, φτάνοντας τα 112

– Εγιναν 16.200 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών ύστερα από 12 χρόνια, εκ των οποίων οι 4.500 ειδικής αγωγής

– 116 προγράμματα σύγχρονων σπουδών

– Αξιολόγηση μονάδων και ανθρώπινου δυναμικού

– Εφαρμόστηκε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

– 177.000 παιδιά σε 5.900 μονάδες προσχολικής εκπαίδευσης

Δημιουργία Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

  • 16 νέες δομές, πρότυπα ΕΠΑΛ και 5 θεματικά ΙΕΚ

ΑΝΟΜΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

– Ελεύθερα ΑΕΙ με νόμο και σύσταση ειδικής υπηρεσίας

– Κατάργηση δεκάδων καταλήψεων, όπως το στέκι των κουκουλοφόρων που γίνεται βιβλιοθήκη

– Αύξηση των περιπολιών οι οποίες θα αυξάνονται περαιτέρω όσο θα μειώνεται η γραφειοκρατία

– Αναβάθμιση της ΕΛ.ΑΣ., λειτουργία καμερών

– Φύλαξη συνόρων, μηδενισμός μεταναστευτικών ροών

– Αντικατάσταση της ντροπής της Μόριας και της Ειδομένης με σύγχρονες δομές

– Λειτουργία του 112 που σώζει ζωές

ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Πρωταγωνιστές στην Ευρώπη στην κατάκτηση του Ταμείου Ανάπτυξης και στα θέματα ενέργειας, με την Ελλάδα να καθίσταται ενεργειακή πύλη προς την Ευρώπη.

– Λειτουργία του τερματικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης

– Επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

– Συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο, τριμερής Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου και συνεργασίες με τις γειτονικές χώρες

Αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία (αγορά Rafale και φρεγατών) και ΗΠΑ

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: