Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ17 Νοεμβρίου 1974 - Ο θρίαμβος του Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας...

17 Νοεμβρίου 1974 – Ο θρίαμβος του Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας – Η οριστική αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Σαρανταεννέα χρόνια προσφοράς στο έθνος και στην πατρίδα από τη μεγάλη λαϊκή παράταξη που αποκατέστησε τη Δημοκρατία στη χώρα.

Στις 17 Νοεμβρίου 1974, μόλις έναν χρόνο μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και ανήμερα της επετείου, η Νέα Δημοκρατία υπό την ηγεσία του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή κατήγαγε έναν μεγάλο θρίαμβο στις πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά την πτώση της χούντας. Επικράτησε με ποσοστό 54,37% καταλαμβάνοντας 220 έδρες, έναντι της Ενωσης Κέντρου – Νέες Δυνάμεις του Γεωργίου Μαύρου, που έλαβε το
20,42% και 60 έδρες. Το ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου έλαβε ποσοστό 13,58% και 12 έδρες, ενώ η Ενωμένη Αριστερά του Ηλία Ηλιού 9,47% και οκτώ έδρες.

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα υπ. αριθμ. 651 της 3ης Οκτωβρίου 1974. Διεξήχθησαν με ενισχυμένη αναλογική, όπως είχε αποφασιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος, όλοι απολάμβαναν την ελευθερία τους και η συμμετοχή ανήλθε στο 79,53%.

Είχαν προηγηθεί η απελευθέρωση στις 24 Ιουλίου 1974 των πολιτικών κρατουμένων και η διά του Νομοθετικού Διατάγματος υπ. αριθμ. 59 της 23ης Σεπτεμβρίου 1974 διάταξη «περί συστάσεως και επαναλειτουργίας πολιτικών κομμάτων», που καταργούσε το νόμο 509/1948 και νομιμοποιούσε το ΚΚΕ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο έγινε ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της συμφιλίωσης και της επούλωσης των τραυμάτων του παρελθόντος.

Στις 24 Ιουλίου 1974 σχηματίστηκε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. «Γνωρίζετε με πόση ανιδιοτέλεια συμπεριφέρθηκα στην περίπτωση αυτή. Εσχημάτισα την πιο αντιπροσωπευτική κυβέρνηση που εγνώρισε ποτέ η χώρα», είπε σχετικά δύο μήνες μετά ο Εθνάρχης. Στις 29 Σεπτεμβρίου 1974, ανακοινώθηκε η ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Οι Ελληνες
γαντζώθηκαν στην κυριολεξία πάνω στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Στις 31 Οκτωβρίου 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σε διάγγελμά του από την τηλεόραση είπε πως «την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας την επέβαλε η εθνική ανάγκη. Η Νέα Δημοκρατία είναι απροκατάληπτη, εθνική παράταξις. Τοποθετείται έξω και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου ή της Αριστεράς. Και αντιμετωπίζει τα προβλήματα του τόπου με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον του έθνους και του λαού, που ταυτίζεται με το συμφέρον το δικό σας. Γι’ αυτό και σας καλώ να την ψηφίσετε».

Αναδεικνύοντας, δε, το υψηλό δημοκρατικό του φρόνημα και την αποφασιστικότητά του για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, είπε: «Αν επέβλεπα στην εξουσία χάριν της εξουσίας, δεν θα είχα παρά να κάνω αυτό που εμφανίζονται να ζητούν αντιφάσκοντας προς εαυτούς οι αντίπαλοί μου: να καθυστερήσω δηλαδή επ’ αόριστον και με τις δικαιολογίες που ήδη μου προσφέρουν τις εκλογές. Οπως γνωρίζετε, όταν στα πρόθυρα μιας εθνικής καταστροφής με κάλεσαν εξ ονόματός σας η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία να σώσω την Ελλάδα, κανένας όρος, κανένας περιορισμός, δεν μου ετέθη. Ούτε ως προς την έκταση των εξουσιών μου ούτε ως προς τη σύνθεση της κυβερνήσεώς μου ούτε ως προς το χρόνο της παραμονής μου στην εξουσία… Αντί να παρατείνω την παραμονή μου στην εξουσία, άνοιξα αποφασιστικά το δρόμο προς τη λαϊκή ετυμηγορία». Ανέδειξε με τα λόγια αυτά το υψηλό δημοκρατικό φρόνημα και την αποφασιστικότητά του για την αποκατάσταση και εμπέδωση της Δημοκρατίας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουλίου 1974 ο ελληνικός λαός υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και έδωσε το πράσινο φως στον Μακεδόνα πολιτικό να θεμελιώσει τη σύγχρονη Ελληνική Δημοκρατία.

Στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία είχε εισβάλει στην Κύπρο μας. Οι συνθήκες για τον Ελληνισμό ήταν εξαιρετικά δύσκολες και οι Απριλιανοί, παρά την κατάρρευση της χούντας, καιροφυλακτούσαν.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν δίστασε να αναλάβει την ευθύνη και ήρθη στο ύψος των περιστάσεων. «Ελληνίδες, Ελληνες, αναλαμβάνω την ευθύνην της διακυβερνήσεως της χώρας υπό συνθήκας κρίσιμους και δι’ αυτήν και δι’ ολόκληρον τον Ελληνισμόν… Η κυβέρνησις, ο σχηματισμός της οποίας ολοκληρώνεται αύριον, έχει πρώτον και υπέρτατον χρέος να αντιμετώπιση όλους τους εξωτερικούς κινδύνους που επεσωρεύθησαν από τα πρόσφατα, δραματικά γεγονότα. Την ώραν αυτήν η σκέψις μου στρέφεται πρωτίστως προς την δοκιμαζομένην Μεγαλόνησον, της οποίας την ανεξαρτησίαν και ακεραιότητα θα προασπίσωμεν δι’ όλων μας των δυνάμεων με σταθερότητα και με πίστιν εις τας αρχάς του Δικαίου και τας παραδόσεις της ιστορίας μας. Εις την εθνικήν αυτήν αποστολήν θα αφιερώση η κυβέρνησις εις πρώτον στάδιον τας δυνάμεις της», είπε μεταξύ άλλων στο πρώτο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό στις 25 Ιουλίου 1974 ο Εθνάρχης.

«Καραμανλής – μόνο εσύ μπορείς», έγραφε ένα πανό που κρατούσαν φίλοι της Νέας Δημοκρατίας στην προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου της Κρήτης, το 1974. «Γνωρίζετε εκ του παρελθόντος ότι τα έργα μου υπήρξαν πάντοτε υπέρτερα των λόγων μου», είπε απευθυνόμενος στο ενθουσιώδες πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πόλη της Κρήτης ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

«Στο πρώτο μετά την επιστροφή μου μήνυμα που απηύθυνα προς τον ελληνικόν λαόν ετόνιζα ότι αι εθνικαί κρίσεις οδηγούν συνήθως στην καταστροφήν. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, έλεγα, απ’ τας οποίας μια εθνική κρίσις μπορεί να αφυπνίσει τη συνείδηση ενός λαού και να γίνει η αφετηρία μιας εθνικής αναγεννήσεως», είπε στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Αθήνας, ενόψει της κάλπης της 17ης Νοεμβρίου. Ακολούθησε ο ανεπανάληπτος θρίαμβος.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει πανίσχυρη και με τον Πρόεδρό της, το νέο αναμορφωτή της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πρωθυπουργία.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments