Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜητσοτάκης : Θα συνεχίσουμε τη στήριξη στους πολίτες για την ακρίβεια

Μητσοτάκης : Θα συνεχίσουμε τη στήριξη στους πολίτες για την ακρίβεια

«Εκλογές στο τέλος της τετραετίας» – «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν λέει ότι δεν μου μιλάει, εγώ δεν κρατάω μούτρα, η Τουρκία γίνεται γραφική» – «Ελλάδα και Τουρκία έχουν ρόλο να παίξουν για να βγει το εγκλωβισμένο σιτάρι από Ουκρανία» – «Οι επιστήμονες περιμένουν νέο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο, όχι σε οριζόντια μέτρα» – «Πιστεύω σε ένα ισχυρό ΕΣΥ» – «Η φωτιά στη Βούλα αντιμετωπίστηκε πολύ καλύτερα από άλλες φωτιές»

Αποφασισμένος η στήριξη των πολιτών να συνεχιστεί για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Συνέδριο ygeiamou που διοργανώνει το Πρώτο Θέμα και το ιατρικό σάιτ ygeiamou.gr.

«Η κρίση είναι παγκόσμια και δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Η κυβέρνηση θα στηρίξει την κοινωνία αλλά δεν θα θέσει σε κίνδυνο τον εθνικό στόχο για έξοδο της χώρας από την επιτήρηση», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κρατά εφεδρείες για τη συνέχεια.

Για το Fuel Pass, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «είναι υποχρέωση μας να κρατάμε εφεδρείες. Η πλατφόρμα για το Fuel Pass, είναι πολύ σημαντική παρέμβαση. Διορθώνει αναδρομικά μια αδικία. Από τον Ιούλιο θα έχουμε νέο σύστημα τιμολόγησης ρεύματος. Οι λογαριασμοί θα είναι πολύ πιο προβλέψιμοι και προσιτοί. Οι επιχειρήσεις ήδη βλέπουν μειωμένους λογαριασμούς».

«Διαχρονικά, και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εν μέσω πανδημίας ότι σε σχέση με το δημοσιονομικόι περιθώριο για έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να κρατά πάντα κάποιες εφεδρείες. Θέλω να θυμίσω ότι έχει δημοσιευθεί η απόφαση για το Freedom Pass. Είναι μια πολύ σημαντική βοήθεια για τους πολίτες, που θα εισπράξουν ένα ποσόν έως 600 ευρώ που θα ισοδυναμεί με το 60% της υπερβάλλουσας δαπάνης του ρεύματος για την περίοδο από το Δεκέμβριο του 2021 έως και το Μάιο. Μια πολύ σημαντική παρέμβαση, η οποία έρχεται και διορθώνει μια αδικία για τους συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν ήταν στην ελάχιστη κατανάλωση ρεύματος. Θυμίζω επίσης ότι από τον Ιούλιο και μετά τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο εξουδετερώνει τις ακραίες χρεώσεις και κάνει τους λογαριασμούς πολύ πιο προβλέψιμους και προσιτούς, σε σχέση με αυτούς που πλήρωσαν τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις, μάλιστα, ήδη βλέπουν μειωμένους λογαριασμούς. Και να τονίσω, ότι η κυβέρνηση πήρε τη γενναία απόφαση να φορολογήσει με 90% τα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Κι όμως, αυτή η πρωτοβουλία δεν ψηφίστηκε, από κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης. Από κανένα. Και θα πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί δεν το ψήφισαν, ενώ ο στόχος ήταν η μεγαλύτερη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας. Η κρίση είναι παγκόσμια και δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Αλλά η υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να στηρίζει τον ελληνικό λαό, όπως έκανε στη διάρκεια της πανδημίας και το κάνει συνεχώς, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Χωρίς σε καμία περίπτωση να θέσει σε κίνδυνο τον εθνικό στόχο της εξόδου από την επιτήρηση, κάτι το οποίο θα γίνει σύντομα. Και της κατάκτησης της ανώτερης επενδυτικής βαθμίδας», είπε ο πρωθυπουργός.

Για την ένταση με την Τουρκία.
Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μηνύματα προς την Τουρκία επισημαίνοντας ότι… δεν κρατά μούτρα στον κ. Ερντογάν, παρά τις αλλεπάλληλες προσωπικές επιθέσεις του Τούρκου προέδρου στο πρόσωπό του.  «Είχα την εντύπωση ότι μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν υπήρχε πλαίσιο συνεννόησης και δεν θα γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευ ρά. Δυστυχώς όμως, η Τουρκία δεν τήρησε αυτή τη δέσμευση. Είχαμε ένα πρωτοφανές μπαράζ εναέριων παραβιάσεων και μια διαρκή ανακίνηση του ζητήματος περί δήθεν μειωμένης ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγααίου, δηλώσεων περί αποστρατικοποίησης κ.λπ. Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά. Προφανώς είναι υποχρέωση της χώρας μας να αναδεικνύει διεθνώς τις προκλήσεις στα διάφορα fora και να αναζητεί συμμάχους, είτε στις ΗΠΑ είτε μιλάμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτή η στήριξη ήρθε δημόσια και χωρίς αστερίσκους.», πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης.«Από εκεί και πέρα, έχουμε δει και στο παρελθόν περιόδους όπου υπήρχε ένταση στην ρητορική της Τουρκίας, η οποία μπορεί να έχει να κάνει και με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη γείτονα χώρα. Εύχομαι και ελπίζω, ενθαρρύνω ανοιχτά την Τουρκία, αυτή η ρητορική να μη μεταφραστεί σε παραπάνω ένταση στο πεδίο», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments