Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΗ Ελλάδα μπαίνει ξανά στον επενδυτικό χάρτη

Η Ελλάδα μπαίνει ξανά στον επενδυτικό χάρτη

Μέσα σε τέσσερα χρόνια η εικόνα της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον έχει αλλάξει πλήρως. Χθες, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων από τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

Η αποκατάσταση μιας αδικίας

Οι θεσμικοί επενδυτές στην Ιαπωνία είχαν σταματήσει να τοποθετούνται σε ελληνικά ομόλογα μόλις ξεκίνησε η οικονομική κρίση, αν και παλαιότερα αποτελούσαν μια σημαντική αγορά για τους δικούς μας τίτλους. Ομως τώρα είναι μια νέα ευκαιρία να επανατοποθετηθούν, ενώ οι επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών αναβαθμίζονται από τη σύμβαση, η οποία αναμένεται να υπογραφεί στο τέλος του έτους για την αποφυγή διπλής φορολόγησης, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν οι εμπορικές μας συναλλαγές.

Η αναβάθμιση της Ελλάδας από τους διεθνείς πιστοληπτικούς οίκους αποτυπώνεται μάλιστα και στο Χρηματιστήριο, που καταγράφει σήμερα ρεκόρ επταετίας και η Ελλάδα πλέον δεν αντιμετωπίζεται ως «μαύρο πρόβατο» με προβληματικά δημόσια οικονομικά. Η αύξηση των επενδύσεων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε και τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, Τζορτζ Τσούνη, ότι οι αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας θα ενταθούν ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα.

Από αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρώπης, η Ελλάδα την τελευταία τριετία είναι γεγονός ότι έχει βελτιώσει εντυπωσιακά τη θέση της, με συνέπεια να προσελκύει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας. Από την επενδυτική ερήμωση της περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ πάμε σε έκρηξη επενδύσεων με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μεταρρυθμίσεις, μείωση φόρων και διεθνείς συμφωνίες διαμορφώνουν ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον και ξαναβάζουν την Ελλάδα στον διεθνή επενδυτικό χάρτη.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments