Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΕπικίνδυνα επιζήμιοι, λαϊκιστές και ψεύτες: O ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τώρα τις συμβάσεις για...

Επικίνδυνα επιζήμιοι, λαϊκιστές και ψεύτες: O ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τώρα τις συμβάσεις για υδρογονάνθρακες τις οποίες υπέγραψε

Συνεχίζει απτόητος τις κωλοτούμπες ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και ως αντιπολίτευση. Αυτή τη φορά σε σχέση με τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες.

Ενώ τον περασμένο Ιούνιο υπέγραψε τις συμβάσεις για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης», την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή τις καταψήφισε, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση ότι ξεπουλά τους ελληνικούς φυσικούς πόρους!

Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Ιούνιο – παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα – υπεγράφησαν στο πλαίσιο ειδικής τελετής, οι συμβάσεις για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης».

Τις συμβάσεις υπέγραψαν οι εκπρόσωποι της αμερικανικής Exxon Mobil, της γαλλικής Total και των ΕΛΠΕ, με την παρουσία των πρέσβεων των δύο χωρών και του Ελληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη.

Πρόκειται για θαλάσσιες περιοχές έκτασης 20.058,4 τετρ. χλμ. δυτικά και 19.868,37 τετρ. χλμ. νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες προκηρύχθηκαν το 2017, ύστερα από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι ίδιες οι εταιρείες.

Προϋπόθεση για να γίνουν οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, αλλά και παράγοντας για την ειρήνη και την συνεργασία στην περιοχή είναι να πρυτανεύσει η λογική του διαλόγου, της συνεργασίας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ακολούθως αναφέρθηκε στη σημασία των συμβάσεων για τη γεωπολιτική και ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας.

Έντονη αντίδραση από Χατζηδάκη

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για “εντυπωσιακή πολιτική κυβίστηση” στο θέμα των συμβάσεων, που κυρώνονται σήμερα (και στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ λέει παρών).

Μιλώντας στη βουλή είπε ότι «Ο κ. Τσίπρας σήμερα διαφωνεί με τον εαυτό του. Έχουμε δει κυβιστήσεις, έχουμε δει αλλαγές θέσεων αλλά τόσο σύντομη και εντυπωσιακή πολιτική κυβίστηση, ομολογώ ότι δεν θυμάμαι.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τις δικές του συμβάσεις, τις συμβάσεις που υπέγραψε δέκα μέρες πριν τις εκλογές, σε πανηγυρική συνεδρίαση στο κέντρο της Αθήνας», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια.

Στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν είναι ξεκάθαρη στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί στο μείγμα της ενεργειακής πολιτικής στην Ελλάδα η συμμετοχή των ΑΠΕ.

«Είμαστε η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που προχωράει με θάρρος και χωρίς καθυστερήσεις την απολιγνιτοποίηση. Προφανώς και σεβόμαστε τις δεσμεύσεις της χώρας για την κλιματική αλλαγή», είπε ο κ. Χατζηδάκης. Επισήμανε εξάλλου ότι στην εκπόνηση του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, συμμετέχουν, για πρώτη φορά ισότιμα μαζί με τους φορείς του δημοσίου, η WWF και η Green Peace.

Ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε και στην εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Δημόσιο θα αποσυρθεί από τα ΕΛΠΕ στις γεωτρήσεις.

«Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία μετόχων, δεν υπάρχει κάτι το χειροπιαστό. Υπάρχει ένα πλάσμα της φαντασίας σας. Μην παρασύρεστε από τέτοιες εκτιμήσεις, διότι πίσω μπορεί να έχει η αχλάδα του ουρά», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και συνέχισε: «Εμείς δεν έχουμε πρόθεση το Δημόσιο να αποσυρθεί συνολικά από τα ΕΛΠΕ αλλά ακόμη και να είχαμε μια τέτοια πρόθεση, θέλω να σας πω ότι τα ΕΛΠΕ σε δύο από τις τέσσερις συμβάσεις, συμμετέχουν σε ποσοστό 20%.

Διαχειριστής σε αυτές τις συμβάσεις τα ΕΛΠΕ, είναι μόνο σε μία. Εξ ορισμού, επειδή μιλάμε για διεθνή διαγωνισμό, δεν μπορεί ο διαγωνισμός να έχει προειλημμένο αποτέλεσμα».

Μανιάτης: «Επικίνδυνη εθνική kolotoumba!

Θέση για το ζήτημα πήρε και ο πρώην υπουργός και νυν καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα εξής:

«Επικίνδυνη εθνική kolotoumba! Πριν τρεις μήνες ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι Τσίπρας – Σταθάκης – Φάμελος, υπέγραψαν πανηγυρικά τις 4 συμβάσεις ερευνών υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και νότια Κρήτης, με καθυστέρηση 4 ετών.

Στην ελληνική ΑΟΖ, που κατοχυρώσαμε με το νόμο 4001/2011 και το διεθνή διαγωνισμό του 2014. Τώρα, ως αντιπολίτευση, τις ίδιες συμβάσεις με τις δικές τους υπογραφές, τις καταψηφίζουν στη Βουλή! Όταν ο Ερντογάν, με τη «Γαλάζια Πατρίδα», αμφισβητεί τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε Αιγαίο κ Ανατολ. Μεσόγειο. Τώρα, που η Ελλάδα έχει καταστεί ενεργειακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής…»

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments