Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΡΓΑΣΙΑΑγριεύουν οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας -Η παράβαση που συναντούν 6 στις...

Αγριεύουν οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας -Η παράβαση που συναντούν 6 στις 10 φορές

«Κανένας δεν θα μείνει ατιμώρητος» είναι το μήνυμα που εκπέμπει το υπουργείο Εργασίας, με φόντο τα πρώτα στοιχεία από τους ελέγχους του ΣΕΠΕ. 

Οι έως τώρα έφοδοι έδειξαν υψηλή παραβατικότητα, με θύματα κυρίως τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση. Από την αρχή του χρόνου ως τώρα, τα στοιχεία είναι συντριπτικά και δείχνουν ότι το 64% των παραβάσεων, δηλαδή οι 6 στις 10 περιπτώσεις, αφορούν σε κατάφωρη παραβίαση των ωραρίων εργασίας χιλιάδων εργαζομένων, κυρίως νέων, που έχουν δηλωθεί ως μερικώς απασχολούμενοι, αλλά στην πραγματικότητα υποχρεώνονται σε «μαύρη» εργασία 8 ή και παραπάνω ωρών.

Πώς στοχεύει να ελαχιστοποιήσει την εργοδοτική αυθαιρεσία το υπ. Εργασίας
Το σύνολο των εργαζομένων με μερική απασχόληση ξεπερνά τις 770 χιλιάδες, με το μέσο μισθό τους να φτάνει μόλις και μετά βίας τα 470 ευρώ το μήνα. Δεν είναι μυστικό ότι αυτή η κατηγορία εργαζομένων είναι τα συνήθη θύματα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, κάτι που προσδοκά το υπουργείο Εργασίας να ελαχιστοποιήσει με τη λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας.

Στον έντονο απόηχο του τραγικού δυστυχήματος σε εργοστάσιο ξυλείας στα Γρεβενά, αλλά και των κραυγαλέων περιπτώσεων παραβίασης των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την περίοδο της πανδημίας σε βιομηχανικές μονάδες και άλλους χώρους εργασίας, αναμφίβολα προκαλεί αίσθηση και ο υψηλός αριθμός παραβάσεων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, ενώ δεκάδες είναι οι περιπτώσεις εργοδοτών που δεν καταβάλλουν δεδουλευμένα ή επιδόματα, όπως επιβεβαιώθηκε και με το νέο μπαράζ καταγγελιών για το Δώρο Πάσχα.

Τα απολογιστικά στοιχεία των ελέγχων από τον Ιανουάριο ως το τέλος Απριλίου, μιλάνε μόνα τους. Σε αυτό το χρονικό διάστημα διενεργήθηκαν 18.251 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 2.939 παραβάσεις (παραβατικότητα 16%).

Οι παραβάσεις αυτές αφορούν στα εξής:

Αδήλωτη εργασία: 301
Παραβάσεις χρονικών ορίων εργασίας για μερικώς απασχολούμενους- υποδηλωμένη εργασία: 1.876
Παραβίαση χρονικών ορίων εργασίας για πλήρως απασχολούμενους- υπερεργασία, υπερωρία: 66
Μη καταβολή δεδουλευμένων: 203
Παραβάσεις ίσης μεταχείρισης: 6
Παράνομη απασχόληση ανηλίκων: 2
Μη χορήγηση ετήσιας άδειας και επιδόματος αδείας: 10
Παράνομη απασχόληση αλλοδαπών: 14
Παραβάσεις ασφαλείας και υγείας στην εργασία: 347
Λοιπές παραβάσεις π.χ. παράνομη καταγγελία σύμβασης, μη προσκόμιση στοιχείων: 114

Στο «φως» ήδη οι πρώτες καταγγελίες εν όψει της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν
Οδεύοντας προς την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν, το υπουργείο Εργασίας κινητοποίησε πιο νωρίς από ποτέ τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς ήδη καταφτάνουν καταγγελίες για συνθήκες τριτοκοσμικές σε καταλύματα που προορίζονται σε εργαζόμενους σε τουριστικές μονάδες ή επιχειρήσεις εστίασης.

Οι έφοδοι θα επικεντρωθούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές, όπου έχουν καταγραφεί υψηλά ποσοστά παραβατικότητας και με βάση Ανάλυση Κινδύνου (Risk Analysis) έχει εκπονηθεί σχέδιο στοχευμένων ελέγχων:

Παράκτιες τουριστικές περιοχές της Περιφέρειας Αττικής 
Νησιά του Νότιου Αιγαίου, ιδιαίτερα Κυκλάδες και Δωδεκάνησα (Μήλος, Σίφνος, Σέριφος, Ίος, Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος, Σύρος, Τήνος, Μύκονος, Ρόδος, Κως, Πάτμος, Λέρος).
Κρήτη (Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου).
Νησιά Ιονίου (Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Κέρκυρα).
Παράκτιες τουριστικές περιοχές Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική, Πιερία) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Από την 1η Ιουνίου ξεκινά η απογραφική διαδικασία του Ωραρίου Απασχόλησης από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους μισθωτής εξαρτημένης εργασίας και στο πλαίσιο αυτό, ο εργοδότης θα δηλώνει για κάθε εργαζόμενο τα γενικά στοιχεία που αφορούν στη σχέση εργασίας, το ωράριο απασχόλησης (είτε σταθερό εβδομαδιαίο είτε μεταβαλλόμενο ανά ημέρα), τις έκτακτες τροποποιήσεις του ωραρίου, υπερωρίες και άδειες. Μετά την υποβολή της δήλωσης, η ΕΡΓΑΝΗ θα εμφανίζει το Προγραμματισμένο Ωράριο Εργασίας ανά Εργαζόμενο, το οποίο θα είναι άμεσα διαθέσιμο σε εργοδότη αλλά και εργαζόμενο, ο οποίος θα γνωρίζει έτσι από πρώτο χέρι πώς έχει δηλωθεί.

Επίσης, από την 1η Ιουλίου ξεκινά η εφαρμογή της 1η φάσης της  Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους κλάδους των Τραπεζών και των Super Markets, που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους. Με την Κάρτα Εργασίας θα υπάρχει καθημερινή και άμεση, σε πραγματικό χρόνο, κοινοποίηση στην Εργάνη της έναρξης και λήξης εργασίας, για κάθε εργαζόμενο. Το μέτρο θα επεκταθεί σταδιακά στη συνέχεια σε όλους τους υπολοίπους κλάδους.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments