Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑκρίβεια: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που θα δώσουν ανάσα στους πολίτες

Ακρίβεια: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που θα δώσουν ανάσα στους πολίτες

Την 1η Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το market pass

Απαντήσεις στον υψηλό πληθωρισμό και στην ακρίβεια που σαρώνει τη χώρα προσπαθεί να βρει η κυβέρνηση.  Μια σειρά από μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν άμεσα αρχής γενομένης από την αυξημένες συντάξεις Φεβρουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, έως τα τέλη του μήνα, περισσότεροι 1,7 εκατ. συνταξιούχοι σε σύνολο 2,5 εκατ. θα δουν αύξηση με 8 στους 10 να λαμβάνουν ακέραια την αύξηση του 7,75%. Πρόκειται για τη σύνταξη του Φεβρουαρίου. Όσον αφορά το ποσό της αύξησης του Ιανουαρίου, οι συνταξιούχοι θα τη λάβουν αναδρομικά με τη σύνταξη του Μαρτίου στα τέλη Φεβρουαρίου.

To Market Pass

Την 1η Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το market pass και οι πρώτες καταβολές θα ξεκινήσουν στο τέλος του ίδιου μήνα. Βασικός στόχος είναι η στήριξη 3,2 εκατ. νοικοκυριών έως και τον Ιούλιο με ποσό που θα κυμαίνεται από 22 ευρώ το μήνα για άγαμους έως και 100 ευρώ για οικογένειες με επτά ή περισσότερα παιδιά. Την ενίσχυση τα νοικοκυριά μπορούν να τη δαπανήσουν για αγορές από super markets και από άλλες επιχειρήσεις με δηλωμένη δραστηριότητα τη λιανική πώληση ειδών διατροφής – φούρνους, μίνι μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες ποτών, γαλακτοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, υπαίθριους πωλητές σε λαϊκές αγορές κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι επιλέξουν να λάβουν την ενίσχυση με ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα λάβουν το 100% της επιδότησης. Όσοι όμως επιλέξουν το ποσό να κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό, τότε θα εισπράξουν το 80% της ενίσχυσης που δικαιούνται, δηλαδή από 17,6 έως 80 ευρώ μηνιαίως ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση αυτή, η καταβολή της ενίσχυσης θα πραγματοποιηθεί σε δύο τριμηνιαίες δόσεις, αντί για κάθε μήνα.

Επιδότηση ρεύματος

Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσαν τα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο. Η πτωτική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, έφερε  σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές του ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για τιμές γύρω στα 20 με 23 λεπτά την kWh (από 35 έως 49 λεπτά που ήταν τον Ιανουάριο).

Παράλληλα, το Μάρτιο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα ισχύσει από τον Απρίλιο.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: