Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑλέξης Γεωργούλης: Οι βαριές καταγγελίες της Χρονοπούλου και οι πολιτικές παρενέργειες

Αλέξης Γεωργούλης: Οι βαριές καταγγελίες της Χρονοπούλου και οι πολιτικές παρενέργειες

«Έλαβα αίτημα από τις αρμόδιες Αρχές του Βελγίου για άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη», είπε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Εκτός ΣΥΡΙΖΑ  τέθηκε αιφνιδιαστικά χθες το απόγευμα, 17/04, ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης, καθώς ερευνάται από τις εισαγγελικές Αρχές του Βελγίου μια καταγγελία εις βάρος του για υπόθεση χρήσης βίας.

Ειδικότερα, χθες στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) έγινε γνωστό μέσω της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ότι υπάρχει αίτημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη από την Εισαγγελία των Βρυξελλών για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η κ. Μετσόλα ανακοίνωσε, κατά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, ότι υπάρχει αίτημα από τις βελγικές Αρχές για άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη.

«Έλαβα αίτημα από τις αρμόδιες Αρχές του Βελγίου για άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη. Το αίτημα παραπέμπεται στην επιτροπή νομικών υποθέσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έπειτα από την εξέλιξη αυτή, ο Αλέξης Γεωργούλης υπέβαλε αίτημα άρσης της ευρωκοινοβουλευτικής του ασυλίας και παραιτήθηκε από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Εν συνεχεία, η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι ο Αλέξης Γεωργούλης τίθεται εκτός σε συνέχεια ενημέρωσης που είχαν για την καταγγελία σε βάρος του και δεδομένης της ανάγκης να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρει: «Ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης τίθεται εκτός ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σε συνέχεια της ενημέρωσης που είχαμε σήμερα για καταγγελία εις βάρος του και δεδομένης της ανάγκης να διαλευκανθεί πλήρως η σχετική υπόθεση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αλέξη Γεωργούλη

«Δυστυχώς ζούμε σε δύσκολες και επικίνδυνες εποχές. Προς μεγάλη μου έκπληξη πληροφορούμαι ότι υποβλήθηκε σε βάρος μου καταφανώς ψευδής και συκοφαντική καταγγελία για περιστατικό που δήθεν συνέβη πριν από τρία χρόνια. Απέναντι σε αυτή την ψευδή και προσβλητική επίθεση, που πραγματοποιείται –μάλλον όχι τυχαία– λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές προτίθεμαι να δώσω τη μάχη μου στη Δικαιοσύνη για την αλήθεια και την αποκατάσταση του ονόματός μου, αιτούμενος ο ίδιος την άρση της ευρωβουλευτικής μου ασυλίας.

Στο πλαίσιο αυτό και επειδή δεν θέλω επ’ ουδενί να επηρεάσω τον αγώνα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σε όλα τα επίπεδα, με ένα καθαρά προσωπικό ζήτημα, θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση των οργάνων του κόμματος και υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του κόμματος, καθώς και από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Με εκτίμηση
Αλέξης Γεωργούλης».

Ποια είναι η γυναίκα που έκανε την καταγγελία

Η γυναίκα που έκανε την καταγγελία στις βελγικές Αρχές για βαριά κακοποίηση είναι η Ελένη Χρονοπούλου, που εργάζεται στον Τομέα Δικαιοσύνης της Κομισιόν και είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής στοιχεία, η καταγγελία της Ελένης Χρονοπούλου έγινε το 2020. Κανείς δεν έχει πειστική απάντηση γιατί άργησε η βελγική Δικαιοσύνη, αλλά πηγή αναφέρει ότι γινόταν προσεκτική αξιολόγηση, που κατέληξε στο σημερινό αίτημα της Ευρωπαίας εισαγγελέως.

Η κατηγορία δεν αφορά απλώς βία, αλλά, κατά πληροφορίες, βιασμό και ξυλοδαρμό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν και ιατρικά παραστατικά.

Η Ελένη Χρονοπούλου σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Βέλγιο. Εργάστηκε ως νομικός σύμβουλος επί έξι χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και για θέματα ασύλου και μετανάστευσης. Τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται ως νομική σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών).

ΠΑΣΟΚ: Οι διαδικασίες δεν «υπαγορεύονται» από τρίτους

Από πλευράς της, η Χαριλάου Τρικούπη σχολίασε αργά χθες το βράδυ τις καταιγιστικές εξελίξεις, χωρίς να κατονομάζει το καταγγέλλον στέλεχός του και φερόμενο ως θύμα, αλλά επισημαίνοντας την ίδια ώρα για την υπόθεση πως «αφορά σοβαρά ποινικά αδικήματα».

Ωστόσο, φέρεται οργισμένη, επισημαίνοντας με νόημα πως «οι διαδικασίες που ακολουθούν οι βελγικές Αρχές εναπόκεινται στη δική τους αρμοδιότητα και δεν «υπαγορεύονται» από τρίτους, όπως υπονοούν κάποιοι δήθεν δικαιωματιστές».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

«Η υπόθεση για την οποία ζητήθηκε η άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Γεωργούλη αφορά σοβαρά ποινικά αδικήματα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται πρωτίστως από τον ελεγχόμενο από τη Δικαιοσύνη. Κανείς άλλος δεν έχει δώσει πολιτικές προεκτάσεις παρά μόνο ο ίδιος.

Το αίτημα άρσης της ασυλίας του κ. Γεωργούλη είναι προϊόν έρευνας των βελγικών Αρχών έπειτα από καταγγελία που έγινε το 2020.

Οι διαδικασίες που ακολουθούν οι βελγικές Αρχές εναπόκεινται στη δική τους αρμοδιότητα και δεν “υπαγορεύονται” από τρίτους, όπως υπονοούν κάποιοι δήθεν δικαιωματιστές. Υπάρχει όμως πράγματι μια πολιτική διάσταση που επισημαίνουμε: Είναι ντροπή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τ’ άλλα δηλώνουν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να διαρρέουν ονόματα, μη σεβόμενοι την ποινική προδικασία. Ακόμα και σε αυτό το τραγικό γεγονός, υπέρτερη αξία έχει το μικροκομματικό τους συμφέρον. Απαιτείται να επιδειχθεί από όλους η ίδια διακριτικότητα και σοβαρότητα, με τις οποίες το θύμα εδώ και τόσο καιρό χειρίζεται την υπόθεση, τηρώντας απαρέγκλιτα τη μυστικότητα της διαδικασίας».

Ερωτήματα από τη ΝΔ

Διευκρινίσεις και απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα ζήτησε από τα πρώτα λεπτά που έγινε γνωστή η υπόθεση και η Νέα Δημοκρατία, διερωτώμενη αν «έγινε σήμερα για πρώτη φορά» σχετική καταγγελία κατά του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΝΔ

«Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Γεωργούλης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι παραιτήθηκε από την ευρωομάδα και από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από αίτημα για άρση της ασυλίας του. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τέθηκε εκτός κόμματος ύστερα από ενημέρωση που είχαν σήμερα για καταγγελία εις βάρος του.

Σε τι ακριβώς αφορά η καταγγελία;

Έγινε σήμερα για πρώτη φορά;

Ο κ. Γεωργούλης παραιτήθηκε, όπως λέει ο ίδιος, ή αποπέμφθηκε, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Επειδή, προφανώς, οι λόγοι που οδηγούν έναν ευρωβουλευτή εκτός κόμματος είναι εξαιρετικά σοβαροί, οι πολίτες αναμένουν απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ».

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: