Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑμόκ των Τούρκων μετά την επιτυχημένη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Αμόκ των Τούρκων μετά την επιτυχημένη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Η έντονη ενόχληση και ο εκνευρισμός της Τουρκίας για την απόλυτα επιτυχημένη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ουάσιγκτον αποτυπώνεται ολοένα και περισσότερο στην προκλητική ρητορική της ηγεσίας της γειτονικής χώρας, η οποία είναι σαφές ότι αντιμετωπίζει με αμηχανία τη θερμή ανταπόκριση που βρήκε στις ΗΠΑ η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναδείξει κατά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, αλλά και στην ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο, την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της σταθερότητας και της ασφάλειας και το ρόλο της χώρας μας ως αξιόπιστου συμμάχου και παράγοντα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

 

Τη σκυτάλη των αντιδράσεων, που καταδεικνύουν τη μεγάλη ενόχληση που επικρατεί στη γείτονα, πήρε και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στη χώρα μας υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα χρωστάει στη Δύση 400 δισ. ευρώ, όμως της δίνουν οπλική υποστήριξη και την έγκριση να χτίσουν βάσεις.

Περί ισορροπιών

Δυσαρέσκεια για την πολιτική των ΗΠΑ εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέροντας πως στην συνάντηση με τον Αντονι Μπλίνκεν είπε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών πως οι ΗΠΑ πάντα τηρούσαν τις ισορροπίες στα ζητήματα της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας και το τελευταίο διάστημα έχασαν αυτή την ισορροπία.

Ο εκνευρισμός της Αγκυρας αποτυπώθηκε ακόμη και στη σκληρή κόντρα που είχαν στη Γ.Σ. του ΟΗΕ για τη μετανάστευση ο κ. Τσαβούσογλου με τον Ελληνα υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο οποίος καταλόγισε στην Τουρκία την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, την παραβίαση της Κοινής Δήλωσης και την επιλεκτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ελλάδα για επαναπροωθήσεις, λαμβάνοντας ξεκάθαρη απάντηση από τον κ. Μηταράκη, ο οποίος τόνισε πως η πολιτική της Ελλάδας έχει μειώσει δραστικά τις απώλειες ζωών στο Αιγαίο και σε εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, υποστήριξε πως δεν είναι παρά τεχνητό για μια χώρα που έχει τόσα πολλά χρέη να έχει τέτοια αγάπη στον εξοπλισμό ή να τρέχει για νέες συμμαχίες, όταν υπάρχει μια συμμαχία στο ΝΑΤΟ, ενώ στις προκλητικές τοποθετήσεις εντάσσεται και αυτή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην οποία έκανε λόγο για «παραληρηματικές δηλώσεις των ελληνικών Αρχών».

Απάντηση

«Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι συνολικά η τουρκική ηγεσία βρίσκεται σε μια τροχιά αμηχανίας και όχι ευχάριστης θέσης, με βάση τα όσα συνέβησαν με το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τα όσα πέτυχε με την παρουσία του εκεί», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος μάλιστα σχολίασε -με αφορμή την κριτική της αντιπολίτευσης- ότι «ως απάντηση στην αντίδραση των αντιπολιτευτικών κύκλων, θα μπορούσε κανείς να αντιπαραθέσει τον αιφνιδιασμό, την τεράστια ανησυχία της τουρκικής πλευράς, τις αντιδράσεις, το θυμό που βγάζει ο τουρκικός Τύπος».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για το κλίμα που αποκόμισε η ελληνική αποστολή για το ζήτημα των F-16, ο κ. Οικονόμου σχολίασε πως «τα όσα έθεσε ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ συνολικά για την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο συνάντησαν την πλήρη κατανόηση της αμερικανικής πλευράς».

Ερωτηθείς για την τουρκική ενόχληση, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόνισε σε συνέντευξή του στο STAR πως «η επίσκεψη δεν είχε κανέναν αντιτουρκικό χαρακτήρα», σημειώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός υπεράσπισε τα ελληνικά συμφέροντα, εξήγησε τις ελληνικές θέσεις, ανέπτυξε τα προβλήματα στην περιοχή» και πρόσθεσε ότι «αυτό που ίσως θα έπρεπε να κάνει η Τουρκία από την πλευρά της είναι να έχει και αυτή έναν πειστικό λόγο να απευθύνει απέναντι στην υπερδύναμη και στην παγκόσμια κοινότητα». «Το γεγονός ότι ενοχλείται, δείχνει ακριβώς αυτό, την έλλειψη επιχειρημάτων», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επισκέφθηκε χθες και την έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης) και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ενημέρωσε για την εξαιρετικά επιτυχημένη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τον Ολλανδό ομόλογό του, στον οποίο έκανε αναλυτική ενημέρωση για την έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, και τόνισε, εκ νέου, ότι ο αναθεωρητισμός αποτελεί πρακτική που δεν έχει θέση τη σήμερον ημέρα.

Περιοδεία Μητσοτακη 

Μετά την επίσκεψη στις ΗΠΑ, για την οποία στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως τα θετικά της αποτελέσματα υπερέβησαν τις προσδοκίες ακόμα και του πιο αισιόδοξου παρατηρητή, η δραστηριότητα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, παράλληλα με τις διεθνείς επαφές που θα συνεχιστούν, επικεντρώνεται εκ νέου στα ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα του πολίτη, γεγονός που σηματοδοτείται και από τα πρώτα μηνύματα που εκπέμπει μέσα από τις επισκέψεις και περιοδείες που ήδη ξεκίνησε.

O κ. Μητσοτάκης αναμένεται να περιοδεύσει σήμερα στον Νομό Μαγνησίας, επισκεπτόμενος κτηνοτροφική μονάδα, το πιλοτικό Θερμοκηπιακό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τη λίμνη Κάρλα, την αγορά του Βόλου, ενώ θα έχει σύσκεψη με τους δημάρχους του νομού και θα επισκεφθεί την 111 Πτέρυγα Μάχης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει το προσεχές διάστημα και τη διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή για το ζήτημα της ενέργειας, όπως είχε προαναγγείλει πριν την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί εκ νέου τη Δευτέρα στις ΗΠΑ, για να μιλήσει στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, εν συνεχεία θα μεταβεί στο Νταβός, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ, στις 30-31 Μαΐου θα συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ενώ αναμένεται να μεταβεί και στο Ρότερνταμ, για το Συνέδριο του ΕΛΚ.

Ανδρουλάκης: «Τιμή για τον ελληνικό λαό η ομιλία Μητσοτάκη»

Σαφείς αποστάσεις από τη μηδενιστική στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον πήρε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, χαρακτηρίζοντας τιμή για τον ελληνικό λαό την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε αδιανόητο να γίνεται επίδικο πολιτικής σύγκρουσης η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, λέγοντας επί λέξει: «Να γίνεται επίδικο μιας σύγκρουσης το ότι το αμερικανικό Κογκρέσο, για τα 200 χρόνια από την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, κάλεσε τον πρωθυπουργό να μιλήσει για να τιμήσει τον ελληνικό λαό, τις θυσίες του ελληνικού λαού απέναντι στον οθωμανικό ζυγό και να γίνεται μια συζήτηση σύγκρουσης του πολιτικού συστήματος, θεωρώ ότι είναι αδιανόητο», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ όταν του ζητήθηκε να κάνει την αποτίμηση του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ανέφερε: «Η επίσκεψη θα αξιολογηθεί τους επόμενους μήνες από τη συμπεριφορά που θα έχει η αμερικανική κυβέρνηση σε σχέση με πολύ μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής και κυρίως με τους εκβιασμούς του κ. Ερντογάν προς το ΝΑΤΟ για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Αναφορικά με το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, που ξεκινά σήμερα με την ομιλία του κ. Ανδρουλάκη και συνεχίζεται με χαιρετισμούς ξένων ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ έχουν προγραμματιστεί ομιλίες των πρώην προέδρων, Κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλου, ο κ. Ανδρουλάκης απηύθυνε πρόσκληση στους πολίτες να παρακολουθήσουν την αυριανή ανοιχτή πολιτική ομιλία του στο στάδιο Tae Kwon Do στο Φάληρο, με την οποία θα ανοίξουν οι εργασίες του 3ου Συνεδρίου του Κινήματος. «Πιστεύω ότι θα τους κάνουμε και στις εκλογές να νιώσουν ότι άξιζε η στήριξη που μας έχουν δώσει τους τελευταίους μήνες», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments