Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑνατρέπονται οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί λόγω πυρκαγιών–Τι αλλάζει στο «καλάθι» της ΔΕΘ

Ανατρέπονται οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί λόγω πυρκαγιών–Τι αλλάζει στο «καλάθι» της ΔΕΘ

Την ύπαρξη σχεδίου εμπρηστών που οδήγησε στο μπαράζ των πύρινων μετώπων ανά την Ελλάδα, εξετάζει η κυβέρνηση

Την ύπαρξη σχεδίου εμπρηστών που οδήγησε στο μπαράζ των πύρινων μετώπων ανά την Ελλάδα, εξετάζει η κυβέρνηση, την ώρα που οι δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού συνεχίζουν να βρίσκονται νυχθημερόν επί ποδός για να τερματίσουν τον πύρινο όλεθρο που έχει συγκλονίσει την κοινωνία και έχει ανατρέψει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Η κρατική μηχανή συνεχίζει να δοκιμάζεται τα τελευταία 24ωρα, αρρυθμίες και αδυναμίες αναδείχθηκαν τις δύσκολες ώρες των φωτιών, ενώ οι πρωτόγνωρες για τη χώρα καιρικές συνθήκες αναδεικνύουν την ανάγκη ανασχεδιασμού της πολιτικής προστασίας, παρότι έχουν γίνει βελτιωτικές κινήσεις, οι οποίες όμως αποδείχθηκε στην πράξη ότι δεν επαρκούν.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι ειδικά σε επίπεδο πρόληψης απαιτείται να γίνουν πολλά ακόμη βήματα, το σχέδιο για τις επόμενες αντιπυρικές περιόδους θα πρέπει να είναι πιο οργανωμένο και με μετρήσιμα αποτελέσματα, ωστόσο εστιάζουν στη σημαντική συμβολή του 112 και των σχεδίων εκκένωσης, όπως συνέβη με το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, μια δύσκολη επιχείρηση όπου είχε προβλεφθεί εγκαίρως ότι η φωτιά θα έφτανε εκεί.

Σε παράλληλο χρόνο έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες περιοχές, ενώ με τη νέα διαδικασία της αρωγής που «τρέχει» ο εξειδικευμένος υφυπουργός πολιτικής προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος θα επιδιωχθεί η αποκατάσταση και οι αποζημιώσεις να γίνουν στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

Σε πολιτικό επίπεδο εντός των προσεχών ημερών και δεδομένου ότι τη Δευτέρα ξεκινά τις εργασίες της η Βουλή, αναμένεται να προγραμματιστεί η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την οποία αίτημα έχουν καταθέσει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ.

Με τους πολιτικούς διαξιφισμούς εντός του κοινοβουλίου να αναμένονται σφοδροί λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, καθώς ήδη η αντιπολίτευση κάνει λόγο για πολιτικές ευθύνες και για αποτυχία του επιτελικού κράτους.

Στο κυβερνητικό πάντως μικροσκόπιο βρίσκεται η ενίσχυση σε μέσα δεδομένου μάλιστα ότι το 2026 η χώρα θα παραλάβει τα πρώτα 7 καναντέρ στο πλαίσιο χρηματοδοτικού προγράμματος 2,2 δισ. ευρώ, ενώ προγραμματίζεται και η προμήθεια σύγχρονων μέσων πυρόσβεσης με ελικόπτερα και drones ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνολογία για την προστασία των δασών.

Παράλληλα, απαιτείται στενότερος συντονισμός με την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ αναμένεται και η ρύθμιση για την αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές.

Αλλάζει το μείγμα των εξαγγελιών στη ΔΕΘ

Η καταστροφή που έχει συντελεστεί λόγω των πυρκαγιών προκαλεί και μεγάλες οικονομικές συνέπειες για τη χώρα δεδομένου ότι τα κρατικά ταμεία θα επιβαρυνθούν από τα έκτακτα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες.

Ήδη συζητείται το ενδεχόμενο ενός νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού για να καλυφθούν οι ανάγκες, ενώ καθίσταται σαφές ότι το μείγμα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ θα αλλάξει καθώς το κόστος των φωτιών αποδεικνύεται τεράστιο.

Στο οικονομικό επιτελείο γίνονται ήδη συσκέψεις για τις δυνατότητες του δημοσιονομικού χώρου και τις επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς σε μεγεθυντικό φακό μπαίνουν οι κρατικές αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους, το ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών εσόδων αφού έχουν δοθεί παρατάσεις στην πληρωμή φόρων αλλά και οι οποίες επιπτώσεις στον τουρισμόκαθώς οι πυρκαγιές έπληξαν και πολλές τουριστικές περιοχές.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments