Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑναβάλλονται οι εκλογές - Στο τραπέζι η αλλαγή του εκλογικού νόμου -...

Αναβάλλονται οι εκλογές – Στο τραπέζι η αλλαγή του εκλογικού νόμου – Έρχεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού; – Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη

Οι νεότερες πληροφορίες από τα στέκια των πολιτικών συντακτών αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο.

Η τελική απόφαση έχει παρθεί, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ολοκληρώνει τη θητεία του και τις εκλογές να γίνονται το 2023.

Απάντησε και στους ενδοιασμούς πολλών βουλευτών και υπουργών ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος ενεργειακά. Δήλωσε διατεθειμένος να αναλάβει το πολιτικό κόστος ενός δύσκολου χειμώνα και να κριθεί για το έργο του στο τέλος της τετραετίας.

Ανασχηματισμός και αλλαγή εκλογικού νόμου

Πέραν από το ενδεχόμενο ανασχηματισμού τον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου, υποστηρίζοντας για μια ακόμα φορά ότι η απλή αναλογική αποτελεί «βόμβα στη σταθερότητα της χώρας».

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η εισήγηση θα είναι για επιστροφή στον εκλογικό νόμο που ίσχυε μέχρι και τις πρόσφατες εκλογές και στον οποίο υπάρχει το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Τα «όπλα» του Μητσοτάκη

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει κάποιες παρεμβάσεις με τις οποίες θα μπορέσει να μετριάσει το πολιτικό κόστος από τα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα, αλλά και όσα έρχονται μέσα στο χειμώνα.

Συγκεκριμένα, εξετάζει:

το τέλος της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους,
αύξηση των συντάξεων 5% – 6%,
αύξηση του κατώτατου μισθού ακόμη και στα 751€,

Ανοιχτό άφησε ο πρωθυπουργός και το ενδεχόμενο της επιστροφής των περικοπών που έγιναν στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 (με βάση τη μνημονιακή νομοθεσία του 2011-12), σε δόσεις που θα αρχίζουν από το 2023 και δεν θα αφορούν μόνο τους 350.000 που προσέφυγαν και δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο Επικρατείας αλλά και το το 1.300.000 των συνταξιούχων που δεν προσέφυγαν ακούγοντας τις παροτρύνσεις πολιτικών ότι οι τελεσίδικες αποφάσεις θα τους κάλυπταν όλους. Σε σχετικό ερώτημα τι θα γίνει με αυτά τα αναδρομικά ο πρωθυπουργός απάντησε «αφήστε να πούμε κάτι και στην ΔΕΘ».

Το κρυφό χαρτί

Η αναποφασιστικότητα που φαινόταν να έχει ο πρωθυπουργός σε σχέση με το χρόνο των εκλογών έληξε και πάει πλέον για το 2023. Οι ίδιες πηγές θεωρούν πιθανό να έχει κάποιο κρυφό χαρτί σε σχέση με τις μυστικές διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ των Βρυξελλών και των εθνικών κυβερνήσεων για την λήψη κοινής ευρωπαϊκής απόφασης σε ότι αφορά στην ξέφρενη πορεία της ενέργειας (το πλαφόν). Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα διατάρασσε τους πρωθυπουργικούς σχεδιασμούς, αντιθέτως θα τόνωνε και το ηγετικό θεσμικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: