Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑνοιχτά όλα τα σενάρια των εκλογών

Ανοιχτά όλα τα σενάρια των εκλογών

Το μήνυμα ότι όλα τα σενάρια για πρόωρες εκλογές είναι πλέον ανοιχτά έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ. Δήλωσε ότι θα κινηθεί ανάλογα με τις εξελίξεις, οι οποίες προφανώς θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα υπάρξει μια ευνοϊκή συγκυρία για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγές της Πειραιώς ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, αποκλειστικό προνόμιο του οποίου αποτελεί ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών -η Αντιπολίτευση μπορεί απλώς να τις ζητά- θα φτάσει στον Οκτώβριο του 2019 εφόσον αποτύχει νωρίτερα να βελτιώσει τα δημοσκοπικά χαρακτηριστικά τόσο του ίδιου έναντι του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ που συνεχίζει να έχει ένα προβάδισμα περίπου 10 μονάδων. Γι αυτό και στη ΔΕΘ έπαιξε τα ρέστα του, προχωρώντας σε 11 μέτρα παροχών για τα οποία απέφυγε να αναφέρει το δημοσιονομικό τους κόστος το οποίο είναι πολύ υψηλότερο από τα 3,5 δις δημοσιονομικό αέρα που υποστήριξε ότι θα υπάρξει έως το 2022.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα προσέλθει στην 83η ΔΕΘ, στις 16-17 Σεπτεμβρίου, όπου θα μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας και θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Οι δημοσκοπήσεις που θα ακολουθήσουν θα δώσουν μια εικόνα κατά πόσο οι εξαγγελίες των δύο πολιτικών αρχηγών οι οποίες αποτελούν πολιτικό βαρόμετρο για όσα θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες, θα επηρεάσουν το εκλογικό ακροατήριο.

«Θελω τον Οκτώβριο αλλά..»

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η βασική του στρατηγική επιλογή είναι να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο του 2019. «Αυτό θα επιδιώξω και αυτό θεωρώ ότι έχει τις πιο πολλές πιθανότητες να συμβεί γιατί η χώρα και η οικονομία πάνε καλά και χρειάζεται πολιτική σταθερότητα» τόνισε. «Είναι επιτυχία να καταφέρουμε να είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που κλείνει τη συνταγματική της θητεία». Πρόσθεσε, όμως, ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επόμενων μηνών. Αναφερόμενος στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή είπε ότι «τον Φεβρουάριο θα κρίνουμε με τον κυβερνητικό εταίρο την πορεία των πραγμάτων», φράση που «έδειξε» έναν ακόμη κρίσιμος σταθμός για τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού.

Μάιος 2019

Η Πειραιώς θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κινηθεί στην λογική «βλέποντας και κάνοντας» καθώς θα επιδιώξει να μην υποστεί μια συντριβή που θα τραυμάτιζε σοβαρά το προσωπικό του προφίλ την επόμενη μέρα. Πιο πιθανό θεωρεί το σενάριο των τετραπλών εκλογών στις 26 Μαΐου ( εθνικές, ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές) διότι προσιδιάζουν στη λογική του μπάχαλου που αποτελεί συστατικό στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τονίζουν κομματικές πηγές μιλώντας στο newpost.gr. «Θα δημιουργηθεί τέτοιο χάος που δεν θα ξέρουν οι πολίτες τι ψηφίζουν» είπαν χαρακτηριστικά. Επισημαίνουν επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο γύρω στον Μάιο να κριθεί το θέμα των συντάξεων, γεγονός, όμως που θα θεωρηθεί απροκάλυπτη παρέμβαση στην προεκλογική περίοδο της χώρας.

Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2018

Στελέχη της Πειραιώς δεν απέκλειαν, πάντως, να γίνουν πρόωρες εκλογές και μέσα στο Νοέμβριο, εάν η κυβέρνηση πάρει πράσινο φως για τη μη περικοπή των συντάξεων ή και τον Δεκέμβριο – μέσα στο πρώτο 10ήμερο-όταν θα μοιράζει το κοινωνικό μέρισμα ως 13η σύνταξη, βοήθημα κλπ. Εως τον Δεκέμβριο θα έχει καταβληθεί και το ένα δισ. ευρώ σε ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια.

Η ΝΔ διαμηνύει ότι είναι έτοιμη όποτε και αν γίνουν οι εκλογές. Η προεκλογική περίοδος άρχισε και θα είναι πολύ σκληρή.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments