Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑνοίγει ο δρόμος για εξελίξεις...

Ανοίγει ο δρόμος για εξελίξεις…

Του Βαγγέλη Αποστολίδη

Έντονες διεργασίες και νέα δεδομένα δημιουργούνται πλέον στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με τις εξελίξεις να χαρακτηρίζονται απρόβλεπτες. Αφορμή στέκεται η τοποθέτηση του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, απέναντι στις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ και την εκκωφαντική σιωπή του ελληνικού ΥΠΕΞ που προΐσταται  ο  Α. Τσίπρας, αυτό έρχεται να προστεθεί στις συζητήσεις και τις πληροφορίες περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ενδεχομένως και πριν τον Μάιο, με πιθανή ημερομηνία την 17η Μαρτίου.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μετά από αρκετές μέρες «αφωνίας» έκανε το βήμα και με μία προσωπική δήλωση, με ξεκάθαρη στόχευση εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, αποκάλυψε τις προθέσεις του, ωστόσο κινούμενος μόνο από ιδιοτελή πολιτικά κίνητρα επιβίωσης.

Την μέρα που ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Μόσχα ο συγκυβερνήτης του αποφάσισε να λάβει σαφή θέση εναντίον της συμφωνίας, κάτι ασφαλώς που έχει ξανακάνει, όμως η χρονική συγκυρία αυτή τη φορά έχει τη δική της σημασία. «Μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ είναι πλέον προφανές ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης «συμφωνίας των Πρεσπών».

Ο αλυτρωτισμός και η προκλητική συμπεριφορά των Σκοπιανών αποδεικνύουν στη διεθνή κοινή γνώμη ότι όχι απλώς δεν είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ότι δικαιώνουν όλους όσοι από την πρώτη στιγμή επιμένουμε στη βεβαιότητα ότι είναι εγκλωβισμένοι στην προπαγάνδα του Μουσολίνι και του Τίτο», επεσήμανε ο Πάνος Καμμένος.

Η τοποθέτηση αυτή ουσιαστικά αποτελεί πρώτα από όλα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του, μια και ήδη ορισμένα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας έχουν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και πιθανόν η Έλενα Κουντουρά. Με αυτό το δεδομένο δεν είναι λίγοι πλέον εκείνοι που εκτιμούν ότι οι εξελίξεις επισπεύδονται, δίνοντας αφορμή για νέα σενάρια εκλογών ακόμα και τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2019.

Πάντως το μήνυμα του Πάνου Καμμένου φτάνει και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, υπενθυμίζοντάς του ότι όλα πλέον είναι ρευστά.

Τα σίγουρα «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών προέρχονται από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (145), από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο (ΑΝΕΛ), την Έλενα Κουντουρά (ΑΝΕΛ), τον Β. Κόκκαλη (ΑΝΕΛ) και πιθανώς από τον ανεξάρτητο βουλευτή, Χάρη Θεοχάρη.

Παρά τις «επιφυλάξεις» που φέρεται να διατυπώνει μέχρι σήμερα η Κατερίνα Παπακώστα, μάλλον θα ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας.

Το σκηνικό περιπλέκεται όταν φτάνουμε στην Κ.Ο. του Ποταμιού, μιας και οι βουλευτές του κινούνται μεταξύ του «ναι» και του «όχι».

Με έναν απλά μαθηματικά , εάν Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης δεν στηρίξουν την επικύρωση (οι  Ψαριανός και Αμυράς έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δε θα το κάνουν και ο  Δανέλης ότι θα την ψηφίσει), η πλειοψηφία που αναζητά η κυβέρνηση για την κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή δεν είναι σίγουρη.

Το πάζλ αυτό κάνει πολλούς να εκτιμούν, ότι ο Α. Τσίπρας μέσα στις χριστουγεννιάτικες διακοπές ίσως αναθεωρήσει τα σχέδιά του και προκαλέσει εξελίξεις πολύ πιο γρήγορα, από ότι αρχικά είχε σχεδιάσει και χωρίς να του βγαίνει η πατρίδα για ένα “καλό” ποσοστό άνω του 23%…

 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments