Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑπαγόρευση κυκλοφορίας και μέτρα επιτήρησης στην ευρεία διϋπουργική σύσκεψη για τις πυρκαγιές

Απαγόρευση κυκλοφορίας και μέτρα επιτήρησης στην ευρεία διϋπουργική σύσκεψη για τις πυρκαγιές

Έκτακτη διϋπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα (21/08) στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, στην οποία συζητήθηκε εκτενώς η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα εξαιτίας των μεγάλων πυρκαγιών.

Στην σύσκεψη, στην οποία εκτός των άλλων συμμετείχε και ο διοικητής της ΕΥΠ, αποφασίστηκαν πέντε μέτρα που περιλαμβάνουν απαγόρευση κυκλοφορίας όλων σε δάσηβουνάάλση, ακόμα και σε άλλες περιοχές στην ύπαιθρο όπου θα μπορούσε να εκδηλωθεί πυρκαγιά, αυστηρή επιτήρηση από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και το στρατό και την αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών εκκένωσης του 112.

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι οι τελευταίες 48 ώρες και το επόμενο 48ωρο αποδεικνύονται εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς μόνο στο Έβρο εκδηλώθηκαν 14 πυρκαγιές, ενώ από χτες τα μεσάνυχτα μέχρι τώρα ξέσπασαν συνολικά 53 πυρκαγιές.

«Η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη και τη Δαδιά, καθώς και οι μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε Εύβοια, Καβάλα, Βοιωτία, Κομοτηνή είναι πολύ δύσκολες», τόνισε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος ανακοίνωσε τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην σύσκεψη και υπογράμμισε ότι «θα αξιοποιηθεί κάθε μέσο για να ενισχυθεί η προσπάθεια των εμπλεκόμενων δυνάμεων».

Ειδικότερα ο κ. Κικίλιας αμέσως μετά την σύσκεψη δήλωσε:

«Οι τελευταίες 48 ώρες, όπως δυστυχώς και το επόμενο 48ωρο, αποδεικνύονται εξαιρετικά κρίσιμες λόγω των θυελλωδών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών που δημιουργούν εκτεταμένα πύρινα μέτωπα, καθώς οι εστίες δεν μπορούν να τεθούν εύκολα υπό έλεγχο.

Από χθες τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές και μόνο στον Έβρο 14 διαφορετικές εστίες.

Η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη και τη Δαδιά, καθώς και οι μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε Εύβοια, Καβάλα, Βοιωτία, Κομοτηνή είναι πολύ δύσκολες.

Ως εκ τούτου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη με τους συναδέλφους υπουργούς Επικρατείας, Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας, τους επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, και του Λιμενικού, καθώς και του Διοικητή της ΕΥΠ.».

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης Και Πολιτικής Προστασίας στην σύσκεψη αποφασίστηκε:

Πρώτοναπαγόρευση πρόσβασης σε ορεινούς όγκους και περιαστικά δάση με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη στις 8 το πρωί.

Δεύτεροναύξηση και παρουσία περιπόλων ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλες τις παραπάνω περιοχές και σε περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Τρίτοναπαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας από τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους που θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο πυρκαγιάς.

Τέταρτοναυστηρή εφαρμογή των οδηγιών εκκένωσης του 112, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος εγκλωβισμού και συνακόλουθα, απώλειας ζωής.

Και πέμπτον, αν κριθεί απαραίτητο, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν όλες οι εμπλεκόμενες, επιχειρησιακά, δυνάμεις

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, ο , ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, οι Υφυπουργοί Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς και Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δασών, Ευστάθιος Σταθόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Γενικός Διευθυντής Δασών, Βαγγέλης Γκουντούφας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς και ο Διοικητής του Ε.Σ.ΚΕ.ΔΙ.Κ. , Υποστράτηγος Γεώργιος Βάγιας.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments