Σε ισχύ θα παραμείνει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ. έως τις 05.00 π.μ. την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Είπε ακόμα ότι δεν επιτρέπεται στα σπίτια η συγκέντρωση περισσοτέρων των 9 ατόμων από δυο οικογένειες.

«Για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, συστήνουμε σε όλους αυτές οι γιορτές να μην είναι αφορμή για συγχρωτισμό. Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha τόνισε ότι ο φετινός εορτασμός των Χριστουγέννων θα διαφέρει από τις προηγούμενες χρονιές, εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας.

«Κάνω μία έκκληση και πάλι σε όλες και σε όλους, να αποφύγουν κυρίως τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι. Τα Χριστούγεννα, με την οικογένειά μας, με μία οικογένεια ακόμα, maximum 9 άτομα. Αυτοί είναι οι κανόνες, πρέπει να τους τηρήσουμε για να προστατεύσουμε πρώτα από όλα τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε», είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

Αναφορικά με την λειτουργία των εκκλησιών την περίοδο των εορτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Θα υπάρξει επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο σήμερα προκειμένου να δούμε αν υπάρχει περιθώριο μεγαλύτερης ευελιξίας, για μία ακόμα μέρα λειτουργίας πάντα με την τήρηση του ορίου των 9 πιστών στις απλές εκκλησίες και των 25 στις μητροπόλεις της χώρας μας. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει δυνατότητα για διπλή λειτουργία κατά φυσικά την προτεραιότητα και την απόφαση που θα λάβει η εκκλησία μας, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί σήμερα και αν υπάρχει κάτι νεότερο θα ανακοινωθεί Ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα ή αύριο».

Δεν θα διευρυνθεί το ωράριο για τις μετακινήσεις τις γιορτές

Ωστόσο, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη στο τραπέζι δεν βρίσκεται σε καμία περίπτωση η περαιτέρω διεύρυνση του ωραρίου τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αυτό τόνισε χθες ξανά ο κ. Πέτσας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, βάζοντας τέλος στα σενάρια για μεγαλύτερη ελαστικότητα τις ημέρες των εορτών.

«Δεν πρόκειται να διευρυνθεί άλλο το ωράριο για τις μετακινήσεις. Είπαμε ότι εφόσον ανοίγει το λιανεμπόριο για click away, μεταθέτουμε την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 στις 10 το βράδυ. Η απάντηση στο ερώτημα πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν, είναι με ασφάλεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των εορτών θα εξακολουθήσει να ισχύει η απαγόρευση μετακινήσεων σε άλλες περιφέρειες. Εξαιρέσεις θα υπάρχουν μόνο για την επανένωση οικογενειών, όπως έχει γίνει γνωστό.

Τα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σήμερα στο Mega. «Eπέκταση στις ώρες μετακινήσεων δεν θα υπάρξει. Ο κίνδυνος στα ρεβεγιόν να μεταφέρουμε τον κορωνοϊό σε μεγαλύτερους, κατά τους γιατρούς, είναι ό,τι πιο επικίνδυνο». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού, Νίκου Παπαθανάση σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1.