Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔΗΜΟΤΙΚΑΑπάντηση του Δημάρχου Αίγινας Γιάννη Ζορμπά στον Παναγιώτη Κουκούλη

Απάντηση του Δημάρχου Αίγινας Γιάννη Ζορμπά στον Παναγιώτη Κουκούλη

Αίγινα, 1 Σεπτεμβρίου 2023

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΖΟΡΜΠΑ ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ “ΑΙΓΙΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ” ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΚΟΥΛΗ.

 

 

Σε απάντηση στην προ ημερών ερώτηση του κ. Κουκούλη προς το δημοτικό συμβούλιο, η οποία πρόσφατα δημοσιεύτηκε και στο Αίγινα Portal και η οποία αφήνει σκιές για τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων στον Δήμο μας, κρίνω σκόπιμο να απαντήσω τα εξής:

 

Είναι ευρέως γνωστό στους ασκούντες δημόσια διοίκηση ότι ναι μεν έχει καταργηθεί ο προληπτικός έλεγχος αλλά είναι εξίσου γνωστό ότι παραμένει ο κατασταλτικός έλεγχος.

Ο κατασταλτικός έλεγχος εφαρμόζεται προκειμένου να αποσαφηνιστεί εάν γίνεται ορθή δημοσιονομική διαχείριση του δημόσιου πλούτου.

Σε έναν τέτοιον έλεγχο υποβλήθηκε πρόσφατα και ο Δήμος Αίγινας, από τον οποίο δεν προέκυψε καμία παρανομία.

Οι απευθείας αναθέσεις του Δήμου για έργα είναι σε ποσοστό επί του προϋπολογισμού 1,3%, ενώ για μελέτες ο μέσος όρος τριετίας είναι 8%. Σε κάθε περίπτωση είναι κάτω του 10%, που είναι το επιτρεπόμενο όριο.

 

Τώρα για το συνολικό ποσό, στο οποίο αναφέρεται ο κ. Κουκούλης, δεν εμπεριέχονται μόνο λειτουργικές ανάγκες και δαπάνες του Δήμου. Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται εργασίες & προμήθειες της υπηρεσίας καθαριότητας, ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού, πολιτικής προστασίας, για συντηρήσεις δημόσιων χώρων, παιδικών χαρών και σχολείων αλλά και για μελέτες εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων. Συμπεριλαμβάνονται, επίσης, και όλες οι έκτακτες ανάγκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

 

Οι απευθείας αναθέσεις είναι ένα εργαλείο στα χέρια της δημοτικής αρχής για εξοικονόμηση  χρόνου και χρήματος. Είναι η συντομότερη και νόμιμη οδός για παραγωγή έργου, παρεμβάσεων και εργασιών προς εξυπηρέτηση και ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας. Ως Δήμαρχος δεν τις έχω χρησιμοποιήσει ποτέ αποκομίζοντας κάποιο επιπλέον όφελος από τα προαναφερόμενα.

 

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, στο οποίο επί της ουσίας κατηγορούμαι για ευνοιοκρατία, η απάντηση βρίσκεται και πάλι στα αποτελέσματα του ελέγχου.

Στη διάρκεια αυτής της τετραετίας δεν έχω διστάσει λεπτό να επιλέξω συνεργάτη με βάση το έργο του ή και να αλλάξω προμηθευτή ή εξωτερικό συνεργάτη, αν η ποιότητα δεν ανταποκρίνεται στο τίμημα που πληρώνει ο Δήμος. Αυτό νομίζω ότι φαίνεται στα παραδοτέα έργα και αποτελεί μια επιπλέον απάντηση στον ισχυρισμό του.

Όλες οι απαντήσεις, όμως, θα δοθούν με τον πιο ξεκάθαρο και διαφανή τρόπο στον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5/9.

 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments