Η Περιφέρεια Αττικής τιμά την Αίγινα ως Πρώτη Πρωτεύουσα του Νεότερου Ελληνικού Κράτους και ξεκινά, από εδώ, τις εκδηλώσεις της για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

 

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το βράδυ της 23ης Μαίου  με προβολή ντοκιμαντέρ για την ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια :  “Ιωάννης Καποδίστριας μια πορεία δόξας, χρέους και θυσίας”, με ομιλητή τον πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεοδόση Πελεγρίνη στον κινηματογράφο ‘Άνεσις”.

Η πρωτοβουλία για την έναρξη των εκδηλώσεων στο νησί μας ανήκει  στην  Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής και διακεκριμένη ηθοποιό κα Μαίρη Βιδάλη, η οποια από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε ζητήσει την έγκριση σκοπιμότητας και δαπάνης για την πρώτη εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 της Περιφέρειας Αττικής, να λάβει χώρα στην Αίγινα, τιμώντας έτσι την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο λοιπόν των εκδηλώσεων η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού , επισκέφθηκε σήμερα την Αίγινα, προκειμένου να έχει ιδία αντίληψη των χώρων του θερινού κινηματογράφου “Άνεσις”, όπου και  θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ για τον πρώτο Κυβερνήτης της χώρας.

Την Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής κα Βιδάλη υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Αίγινας Γιάννης Ζορμπάς και ο πρόεδρος της Επιτροπής Αίγινα 2021  Μανώλης Κοττάκης.
Οι δηλώσεις :
Η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού  Περιφέρειας Αττικής Μ. Βιδάλη : 
“Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι στην Αίγινα, την έχω επισκεφθεί βέβαια πάρα πολλές φορές γιατί είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά του Αργοσαρωνικού. Όμως ήρθαμε εδώ για συγκεκριμένη δουλειά. Ήρθαμε με τους τεχνικούς για την εκδήλωση που θα γίνει στην μνήμη του Καποδίστρια με ένα ντοκιμαντέρ πάνω στη ζωή του, της Λίλας Παπαδημητρίου, σ’ αυτόν εδώ τον υπέροχο χώρο. Είναι χαρισματική η Ελλάδα να έχει υπαίθριους χώρους κινηματογράφου, το κλίμα της μας βοηθά σε αυτό.
Θέλω να πω ότι σαν Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού είναι η πρώτη εκδήλωση που έχει εγκριθεί, και έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Πολιτισμού και από το Περιφερειακό Συμβούλιο η συγκεκριμένη εκδήλωση, έχει υπερψηφιστεί, να γίνει η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της Περιφέρειας για τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων στη Πρώτη Πρωτεύουσα της Ελλάδας την Αίγινα”.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού στην δευτερολογία της επισήμανε και την ιδιαίτερη προσοχή του Περιφεριάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη στα νησιά του Αργοσαρωνικού και ειδικότερα στην Αίγινα, όπου αποτελούν κόσμημα και προμετωπίδα του τουρισμού της Αττικής.
Ο δήμαρχος Αίγινας Γιάννης Ζορμπάς :
“Σήμερα έχουμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας την κυρία Μαίρη Βιδάλη την Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής και όπως ανέφερε και η ίδια πριν, θα γιορτάσουμε θα ανοίξει ο εορτασμός των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση με αυτή την εκδήλωση, με ένα ντοκιμαντέρ που αναδεικνύει, δείχνει τη ζωή και το πέρασμα του Ιωάννη Καποδίστρια από την Αίγινα. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι’ αυτή την ενέργεια. Ο Δήμος Αίγινας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής προγραμματίζει και άλλες εκδηλώσεις”.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής “Αίγινα 2021” Μανώλης Κοττάκης :
“Καλωσορίζω την Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Μαίρη Βιδάλη στην Αίγινα. Την ευχαριστούμε για την βοήθειά της τόσο για την βοήθειά της στην εκδήλωση, όσο και για άλλες που ετοιμάζει ο δήμος της Αίγινας, η Επιτροπή και η Περιφέρεια Αττικής” είπε ο  Μανώλης Κοττάκης και συμπλήρωσε: “Νιώθω την ανάγκη κ. Βιδάλη να ευχαριστήσω δημόσια για την στήριξή σας και τον Περιφερειάρχη τον κ. Γιώργο Πατούλη και εσάς προσωπικά για την βοήθεια, όπως επίσης και την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Μπόγρη. Είμαστε όλοι μαζί για να ετοιμάσουμε τις επόμενες μεγάλες εκδηλώσεις. Έχουμε τη χαρά τα θερινά τα σινεμά στην Αίγινα να ανοίγουν 23 Μαΐου με “Καποδίστρια”, με το ντοκιμαντέρ της κ. Παπαδημητρίου και θέλουμε να πούμε δημόσια ένα ευχαριστώ γι’ αυτό στους αδελφούς Χαρτοφύλακα, τον κ. Γιώργο και τον κ. Γιάννη, που ευγενικά παραχωρούν τον ιστορικό κινηματογράφο “Άνεσις” για την προβολή αυτού του ντοκιμαντέρ”.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης της  Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής περιελάμβανε στην συνέχεια την Εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης.