Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΑυτό είναι το πλήρες σχέδιο πρωτοκόλλου λειτουργίας για τα ξενοδοχεία. Κατατίθεται στο...

Αυτό είναι το πλήρες σχέδιο πρωτοκόλλου λειτουργίας για τα ξενοδοχεία. Κατατίθεται στο γραφείο του πρωθυπουργού

Το τελικό σχέδιο πρωτοκόλλου λειτουργίας των ξενοδοχείων και των πάσης φύσεως καταλυμάτων, με προδιαγραφές προστασίας πελατών και εργαζομένων από τον κορωνοϊό.

Το σχέδιο  αποτελεί τον συνδυασμό των προτάσεων της HellasCert και του Ξενοδοχιακού Επιμελητηρίου Ελλάδος,  ενώ μαζί με το αντίστοιχο πρωτόκολλο του τομέα των Μεταφορών που εκπονεί η HellasCert και θα είναι έτοιμο το αργότερο αύριο, θα παραδοθούν στο γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε με την συνεργασία του ΕΟΔΥ να προκύψουν οι τελικές προδιαγραφές.

xeehellascertΗ Hellas Cert , η Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης και Πιστοποίησης «HellasCert», και συγκεκριμένα η Επιτροπή Τουρισμού, στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης που υπηρετεί, ανέλαβε την εκπόνηση των πρωτοκόλλων αυτών δωρεάν, ενώ το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, μέσω επιτροπών στην οποίες μετείχαν στελέχη και μέλη του, είχαν ετοιμάσει τα σχετικά πρωτόκολλα. Το τελικό αυτό σχέδιο, συντάχθηκε αποκλειστικά από στελέχη των δύο αυτών φορέων, χωρίς άλλη συμμετοχή.

Τι έχει ληφθεί υπόψη

unwto who COVID-19Το κείμενο αποτελεί την πρόταση  προς τις Ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με στόχο τον περιορισμό της παρουσίας και εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών μέσω επιφανειών ή του αέρα.

Πρόκειται για δέσμη Οδηγιών, κατανεμημένες  ανά τομέα λειτουργικής δραστηριότητας. Διευκρινίζεται ρητά ότι οι παρούσες Οδηγίες περιορίζονται στο λειτουργικό περιβάλλον του ξενοδοχείου, ενώ οι υγειονομικοί κανόνες θα συμπληρωθούν από τις αντίστοιχες αρμόδιες αρχές και την επιστημονική κοινότητα.

eodyΟι πάροχοι τουριστικών καταλυμάτων καλούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες λειτουργίας και να παρακολουθούν τις ενημερώσεις και αναπροσαρμογές των καταλόγων, οδηγιών και σχετικών κατευθυντήριων γραμμών και συμβουλών για την υγεία από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) και το Υπουργείο Υγείας, καθώς και από πρόσθετες Κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες Υγείας.

Προκειμένου να παραχθεί η  πρόσφορη  δέσμη μέτρων λήφθηκαν υπόψιν τα παρακάτω:

  • Οι μέχρι σήμερα  εκδοθείσες οδηγίες και κατευθύνσεις για τουριστικά καταλύματα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και τον Π.Ο.Υ., αλλά και άλλων εθνικών οργανώσεων στην Ευρώπη μέσω της παρουσίας του ΞΕΕ στην HOTREC.
  • Η ανάγκη καθορισμού σε πρώτη φάση  ενός πλαισίου αρχών, που θα ισχύουν οριζόντια για όλα τα ξενοδοχεία της χώρας ανεξαρτήτως μεγέθους, κατηγορίας αστέρων, χρόνου λειτουργίας.
  • Ο συγκερασμός του καθήκοντος διαφύλαξης της δημόσιας υγείας με το σεβασμό των αρχών της φιλοξενίας που οφείλουν να υπηρετούν τα ξενοδοχειακά καταλύματα
  • Η αρχή της αναλογικότητας και της εφικτότητας των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή τους από τη μέση ξενοδοχειακή επιχείρηση, που είναι μικρού μεγέθους (42 δωμάτια κατά μέσο όρο σε σύνολο 9,900 ξενοδοχείων στην χώρα), οικογενειακής μορφής και απασχολεί κάτω από 10 εργαζόμενους.

Οι παρακάτω προτάσεις δομούνται σε γενικές αρχές λειτουργίας των ξενοδοχείων και σε γενικές  υποχρεώσεις  και συστάσεις για τα επιμέρους τμήματα/ εγκαταστάσεις των ξενοδοχείων.

Τι είναι η HellasCert

Η HELLASCERT ιδρύθηκε το 2004. Αποτελεί την Ελληνική Ένωση των Διαπιστευμένων Οργανισμών Επιθεώρησης και Πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας στον προαιρετικό και υποχρεωτικό τομέα σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ISO 17020, ISO 17021, ISO 17024, ISO 17025 και ISO 17065.

Σκοπός  της HELLASCERT είναι η:

  • διάδοση των εννοιών «Ποιότητα», «Ασφάλεια», «Επιθεώρηση», «Πιστοποίηση»
  • ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών Επιχειρήσεων με την παροχή πιστοποιητικών με διεθνή αναγνώριση και προστιθέμενη αξία
  • βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας προϊόντων και υπηρεσιών μέσα από τις διαδικασίες Επιθεώρησης- Πιστοποίησης
  • διασφάλιση της διαφάνειας στη λειτουργία των Οργανισμών Επιθεώρησης και Πιστοποίησης

Τα Μέλη της HellasCert, είναι : A CERT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Α.Ε., ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ACTA A.E.), ΒΙΟ ΕΛΛΑΣ, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Α.Ε., BVQI HΕLLAS Α.Ε., COSMOCERTA.E., CONTROL LIFT SA, EQA HELLAS A.E., Γ.Ε.Τ.Ε. Ε.Π.Ε., CERT1 smpc, DQS Hellas Ε.Π.Ε., ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ, EMICERT Ε.Π.Ε., ΕΚΑΠΤΥ ΑΕ, Ε.Τ.ΕΛ. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ, EUROCERT A.E., ΚΡΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΕ (K.C. HELLAS), ΛΑΜΠΟΡ ΑΕ (LABOR SA), LLOYD’S REGISTER Α.Ε., LETRINA S.A., ΜΙΓΚΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.(Q-CHECK), MOODΥ Α.Ε, PEOPLECERT ΕΛΛΑΣ ΑΕ, QMSCERT Ε.Π.Ε., SGS HELLAS Α.Ε., SWISS APPROVAL TECHNISCHE BEWERTUNG A.E., TUVAUSTRIA ΕΛΛΑΣ Ε.Π.Ε., TUV HELLAS (TUV NORD) AE, WPI Μ. Ε.Π.Ε., Universal Certification Solution-UNICERT, GLOBAL CERT,AVRV Α.Ε..

 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments