Θέμα ημερών είναι πλέον η υπουργική απόφαση με τα κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης για τον χειμώνα 2019 – 2020.

Η νέα φιλοσοφία που θέλει να επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών έχει ως βάση ότι το επίδομα θα πρέπει να καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι και το τέλος του 2019 ώστε να μην επηρεάσει τις δαπάνες του 2020.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εκδοθεί η απόφαση για το νέο επίδομα μέσα στις επόμενες μέρες και αυτόματα να ανοίξει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου μπορούν να υποβάλλονται οι αιτήσεις.

Θα πρέπει να υπολογιστεί ένας εύλογος χρόνος τουλάχιστον 2 εβδομάδων για να μπορούν οι δικαιούχοι να αγοράσουν το πετρέλαιο θέρμανσης και να αιτηθούν την επιδότηση.

Οπως έχει ανακοινωθεί ήδη, για πρώτη χρονιά το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί στο σύνολό του το 2019. Αυτό σημαίνει ότι η δαπάνη θα πρέπει να εκταμιευθεί από το Δημόσιο το αργότερο μέχρι και τον Φεβρουάριο (με βάση το άτυπο 14μηνο δημοσιονομικό έτος) για αιτήσεις που θα έχουν γίνει ως τις 31/12/19 ώστε αυτές να επιβαρύνουν το τρέχον έτος και όχι τον επόμενο χρόνο.

Η καταβολή του επιδόματος θα γίνει σε δύο δόσεις: μία προκαταβολή και μία εξόφληση. Συνεπώς θα πρέπει και εδώ να υπάρξει ταχύτητα ώστε να μην καθυστερήσει ούτε η πρώτη ούτε και η δεύτερη δόση.

Στις αλλαγές εκτός από την καταβολή του ύψους του επιδόματος μέσα στον χρόνο θα υπάρχει μια μικρή αύξηση, οριζόντια (από τα 16 στα 20 λεπτά το λίτρο) και επιπλέον για τις ορεινές και βόρειες περιοχές όπου τα σπίτια έχουν αυξημένες ανάγκες θέρμανσης.