Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΧάνεται η ευκαιρία εξόδου στις αγορές

Χάνεται η ευκαιρία εξόδου στις αγορές

Εκ νέου πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα – Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς πήρε πάλι την ανηφόρα σπάζοντας το φράγμα του 4% – Ευάλωτοι σε εξωτερικές δυσμενείς εξελίξεις, αλλά και εσωτερικά…

Ανοχύρωτα μπροστά στις διεθνείς πιέσεις είναι για ακόμα μια φορά τα ελληνικά ομόλογα, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά το πόσο ευάλωτα είναι τα assets της Ελλάδας στις εξωτερικές εξελίξεις. Στα ομόλογα τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται νευρικότητα, καθώς το διεθνές κλίμα όχι μόνο δεν έχει σταθεροποιηθεί, μετά την ιταλική πολιτική κρίση που «τρόμαξε» την ελληνική αγορά ομολόγων – και όχι μόνο – τον Μάιο, αλλά αντίθετα έχει επιδεινωθεί (με τον ιταλικό προϋπολογισμό επί τάπητος και ορατό το ενδεχόμενο ρήξης μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών) με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αποστρέφονται την ανάληψη ρίσκου και να στρέφονται προς ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Η εικόνα στα ελληνικά ομόλογα, μετά από μια μικρή ανάπαυλα, έχει εκ νέου επιδεινωθεί με 10ετές στο 4,10% από 3,99% και άνοδο 2,81% από χθες, ενώ εντονότερες είναι οι πιέσεις στα 5ετή με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,143% με άνοδο της τάξης του 3,02% από χθες, ενώ και η απόδοση του 25ετούς ανέβηκε στο 5,04%

Όπως όλα δείχνουν, η απαλλαγή της Ελλάδας από τα Μνημόνια δεν συγκινεί κανέναν και το “στοίχημα” της εξόδου στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος να έχει πλέον χαθεί, ενώ και ο δρόμος προς μια έξοδο στις αγορές τον Σεπτέμβριο (όπως διατεινόταν ο κ. Τσακαλώτος μέχρι πρότινος) απομακρύνεται.

Παράλληλα, και εσωτερικές εξελίξεις δυσκολεύουν αυτό το ενδεχόμενο για την Ελλάδα. Από τη μια η έκθεση του ΔΝΤ, αλλά και το φρένο δια στόματος Μάριο Ντράγκι στην ένταξη των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα.

Μοναδική αχτίδα ελπίδας τυχόν αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από οίκους αξιολόγησης. Σήμερα αναμένεται η έκθεση του οίκου Fitch που εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα της Ελλάδας, όπως είχε πράξει και ο οίκος S&P. Η συντηρητική αυτή αναβάθμιση ωστόσο δεν αναμένεται να δώσει τα απαραίτητα [καύσιμα» στα ελληνικά ομόλογα ώστε να φτάσουν σύντομα σε επενδυτική βαθμίδα.

Πέραν από τις εξελίξεις στην Ιταλία, νέες πιέσεις στις αγορές ομολόγων της περιφέρειας αλλά και των αναδυόμενων αγορών δημιουργούν οι εξελίξεις με την Τουρκία και Ρωσία, οδηγώντας τους επενδυτές σε μαζική φυγή από τα assets υψηλού ρίσκου και σε στροφή προς τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Όλα αυτά απομακρύνουν την έξοδο της χώρας στις αγορές το φθινόπωρο. Εξάλλου,όπως είχε αναφέρει και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, η Ελλάδα θα ξεκινήσει μετά την έξοδό της από τα μνημόνια έναν μακράς διάρκειας διάλογο με τις αγορές που δεν θα είναι ούτε εύκολος ούτε άνετος. Και στην πορεία αυτή, δανειστές αλλά και αγορές θα έχουν το βλέμμα στην Ελλάδα, έτοιμες να αναλάβουν δράση στο πρώτο «στραβοπάτημα» από ελληνικής πλευράς.

Ετικέτες: Ελλάδα, αγορές
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments