«Από τις 7 Ιουλίου εργαστήκαμε να αποφύγει η ΔΕΗ την χρεοκοπία, η έκθεση του ορκωτού αποδεικνύει ότι τα καταφέραμε, η προσπάθεια συνεχίζεται για την εξυγίανση και ανάπτυξη του ενεργειακού πυλώνα της χώρας που λέγεται ΔΕΗ».

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μετά την έκθεση του ορκωτού λογιστή (Ernst & Young) βγάζει κάθε αστερίσκο που είχε βάλει για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ και αίρει τις αμφιβολίες για τη συνέχιση της δραστηριότητάς της.

«Αποφεύχθηκε μια πολύ σοβαρή αρνητική εξέλιξη», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ακόμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι η ΔΕΗ σύντομα θα βρεθεί σε θετικό έδαφος, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι διαγράφονται τα χρέη της: οι συσσωρευμένες ζημιές βρίσκονται στην πλάτη της ΔΕΗ και πρόσθεσε: «Ξεκινήσαμε καλά, η ΔΕΗ γυρνά σε θετικό έδαφος, μέσα σε δύο μήνες η εταιρεία φεύγει από το φάσμα της χρεοκοπίας».

Επίσης, ο Κωστής Χατζηδάκης περιέγραψε τα πέντε νέα μέτρα που θα υιοθετήσει η ΔΕΗ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ για την οριστική εξυγίανσή της.

Αυτά είναι: 1. Απολιγνιτοποίηση, 2. Μερική ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ, 3. Νομοθετική παρέμβαση τον Οκτώβριο, ώστε να απαλλαγεί η ΔΕΗ από τον «στενό κορσέ» των διαδικασιών του Δημοσίου, που δεν της επιτρέπουν να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις στην αγορά, 4. Καινούριο business plan, 5. Άνοιγμα στις ΑΠΕ.