Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔεν πείθουν πλέον...τρομάζουν !

Δεν πείθουν πλέον…τρομάζουν !

Του Βαγγέλη Αποστολίδη

Δεν πείθουν πλέον  τα όποια αφηγήματα  της κυβέρνησης εφευρίσκει, ούτε φυσικά τα fake news, ούτε το σανό και οι όποιες παροχές, που κατά καιρούς πετάει στο λαό.  Είναι ξεκάθαρο ότι οι πολίτες ανησυχούν για την οικονομία, φοβούμενοι νέα κρίση και δεν εμπιστεύονται τον διαρκώς ψευδόμενο Τσίπρα και τον φαφλατά εταίρο του Π. Καμμένο που ανά τρεις ώρες αλλάζει άποψη και στάση.

Παροχές, αθρόες προσληψεις, «δόγμα Πολάκη» στη Δικαιοσύνη, εύρωστη οικονομία με τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό και πολλή δουλειά με προοπτική τετραετίας, πέφτουν στο κενό.

Αυτό τα αφηγήματα  δεν φαίνεται να βρίσκουν ανταπόκριση στην κοινωνία. Η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ δείχνει διεύρυνση της διαφοράς ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ και διατήρηση των μεγάλων ποσοστών στην παράσταση νίκης για την Αξιωματική Αντιπολίτευση ή σχετικά με τη δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα.Μάλιστα, μετά από καιρό η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο είναι και πάλι διψήφια (αναγωγή επί των έγκυρων).

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει προβάδισμα 9,5 ποσοστιαίων μονάδων συγκεντρώνοντας 31,5% (31% στη μέτρηση του Νοέμβρη) έναντι 22% (21%) του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής με 6,5% αντίστοιχα (7,5% και 7% το Νοέμβρη), το ΚΚΕ με 5,5% (6%), η Ένωση Κεντρώων με 2% και η Ελληνική Λύση με 2% αντίστοιχα (1,5% και 1,5%),  το Ποτάμι με 1,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (1%) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1% (χωρίς καταγραφή στην προηγούμενη μέτρηση). Άλλο κόμμα, ψηφίζει το 4%, στο 16,5% η αδιευκρίνιστη ψήφος [αναποφάσιστοι και λευκό/άκυρο – στο 18,5% το Νοέμβρη).

Με την αναγωγή επί των έγκυρων καθορίζονται ως εξής: ΝΔ 33,5%, ΣΥΡΙΖΑ 23% (10,5% διαφορά), Χρυσή Αυγή και Κίνημα Αλλαγής 7%, ΚΚΕ 6%. Κανένα άλλο κόμμα δεν πιάνει το όριο εισόδου στη Βουλή. Στο 11,5% οι αναποφάσιστοι.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, ότι ο Αλέξης Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βρίσκονται ήδη με το ένα πόδι στην «έξοδο», καθώς το χθεσινό «χαστούκι» από τη νέα δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ αποκαλύπτει πως παρά την άκρατη παροχολογία, τις υποσχέσεις για χιλιάδες προσλήψεις αλλά και η σκανδαλολογία δεν είναι ικανά να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα στην κοινωνία.

Τα στοιχεία της δημοσκόπησης δείχνουν περαιτέρω διεύρυνση της διαφοράς ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ και διατήρηση των μεγάλων ποσοστών στην παράσταση νίκης για την αξιωματική αντιπολίτευση (η ψαλίδα άνοιξε στις 10,5 μονάδες (επί των έγκυρων) υπέρ της ΝΔ έναντι 9,5 μονάδων τον περασμένο μήνα), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη και άρα μετά την νομοθέτηση της κυβερνητικής λίστας παροχών.

Η έρευνα αυτή, όπως κι άλλες που θα ακολουθήσουν αποκαλύπτουν ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Το κυριότερο στοιχείο είναι ότι ο κόσμος δεν πείθεται και δεν αντιστρέφει τη γνώμη του σχετικά με το κόμμα που θα υποστηρίξει. Για τους περισσότερους πολίτες αυτό που έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα είναι το σύνολο του κυβερνητικού έργου στην τετραετία κι όχι τα προεκλογικά «δωράκια» που δίνονται.

Παρ’ ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια σειρά θετικών μέτρων, όπως το κοινωνικό μέρισμα, επίδομα ενοικίου, επιστροφή αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια, μη περικοπή των συντάξεων, οι πολίτες δεν πείθονται ότι όλα βαίνουν καλώς.

Φαίνεται να θέλουν κάτι διαφορετικό για τη χώρα, αγωνιούν για το μέλλον, εκτιμούν ότι τα «θα» της κυβέρνησης δεν θα υλοποιηθούν ποτέ.

Στην κυβέρνηση, πάντως, είναι αισιόδοξοι, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κάνει διαφορετικά σχέδια. Πιστεύουν ότι τα θετικά μέτρα θα αποδώσουν προς το τέλος Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου όταν και οι μετρήσεις θα δείξουν διαφορετικά αποτελέσματα. Πιστεύουν ότι όταν ο κόσμος θα δει στους λογαριασμούς του λεφτά κι όταν θα πειστεί για το ευρύτερο σχέδιο προσλήψεων και αλλαγών στη δομή του κράτους, θα μεταστραφεί η γνώμη τους.

Το  2018 δεν είναι 2015, τότε  έγινε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας κέρδισε το δημοψήφισμα και σάρωσε και στις εκλογές του Σεπτέμβρη. Τότε οι πολίτες ήθελαν να δοκιμάσουν το διαφορετικό, το νέο απέναντι στο πολιτικό σύστημα που είχε παλιώσει, ήταν διεφθαρμένο, ήταν αποτυχημένο.

Τώρα, όμως, αυτό που μετράει για τους ψηφοφόρους είναι ότι μετρούν τον ΣΥΡΙΖΑ σαν τμήμα του πολιτικού προσωπικού που δοκιμάστηκε κι απέτυχε, τουλάχιστον στα περισσότερα.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι είναι απίθανο ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει τη μεγάλη ανατροπή, το κυριότερο συμπέρασμα είναι αυτό που όλοι έλεγαν αλλά κανείς πρωθυπουργός δεν πίστευε: Δηλαδή ότι η πολιτική «Τσοβόλα δώστα όλα», η υπέρμετρη παροχολογία δεν ευνόησε ποτέ καμιά κυβέρνηση. Το έκανε πρόσκαιρα αλλά δεν είχε το αποτέλεσμα που πίστευαν όσοι σχεδίασαν αυτή την πολιτική.

Στο ερώτημα για το πότε θα στηθούν κάλπες, η απάντηση είναι «όλα είναι ανοικτά». Αν η κυβέρνηση δεν αντέξει την πίεση του Σκοπιανού και κατάπτυστης και εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών,  τότε θα πάει σε εκλογές τον Μάιο. Αν πιστεύει ότι μπορεί να γυρίσει τα προγνωστικά τότε θα πάει τον Οκτώβριο, κερδίζοντας χρόνο στην εξουσία και ελπίζοντας ότι οι διορισμοί και οι νόθες παροχές θα  της εξασφαλίσουν ένα ποσοστό 23-25% για να μείνει εντός πολιτικού παιχνιδιού…

Στο χέρι μας είναι η διάσωση της Ελλάδας από τα τρωκτικά της εξουσίας και το πολιτικό τελείωμα των εθνομηδενιστών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments