Η χθεσινή εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία που η Ελλάδα και ο κόσμος όλος αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη πανδημία, έδειξε για άλλη μία φορά ότι το κοστούμι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο το πολιτικό όσο και το θεσμικό, ακόμα του πέφτει μεγάλο.

Προφανής ο στόχος του. Ηθελε να εμφανίσει τον πρωθυπουργό, τον πολιτικό του αντίπαλο, ως αλαζόνα, υπερόπτη και «αφ’ υψηλού». Το μόνο που κατάφερε όμως ήταν να εμφανιστεί για άλλη μία φορά κατώτερος των κρίσιμων στιγμών.

Για άλλη μία φορά ο Α. Τσίπρας -την ίδια ώρα που κατηγορούσε στο χαρτί της ομιλίας τον πρωθυπουργό για διχαστική ομιλία χωρίς καν να τον έχει ακούσει- ήταν ο ίδιος βαθιά διχαστικός, επιβεβαιώνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη που είπε ότι από την αίθουσα (σ.σ. χθες) έλειπε ο Πολάκης, αλλά ήταν παρών, μέσω του αρχηγού του, ο Πολακισμός.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «εγκληματικό εφησυχασμό» της κυβέρνησης, χωρίς να δικαιολογήσει τη φράση του σε κανένα σημείο της ομιλίας του. Ούτε καν όταν ψευδώς είπε ότι από τις 50 νέες κλίνες ΜΕΘ του «Σωτηρία», λειτουργούν μόνο οι 9…

«Περίμενα να πείτε ένα “πέσαμε έξω”, όπως χθες ο Α. Γεωργιάδης. Αυτή η χώρα έχει μόνο ατομική ευθύνη; Δεν έχετε καμία ευθύνη εσείς για τον εφησυχασμό; Εσείς δεν κάνατε φιέστα στη Σαντορίνη και λέγατε “νικήσαμε τον κορoνοϊό”;», αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ενώ για να απαντήσει και στα αστεία που κυκλοφορούσαν γιατί δεν προτείνει ως υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής τον Πολάκη, υπέδειξε την καθηγήτρια Αθηνά Λινού.

Ο Α. Τσίπρας ούτε ρότα άλλαξε ούτε είχε πρόθεση να ακούσει τον πολιτικό του αντίπαλο. Ανέξοδη κριτική, καταστροφολογία, κινδυνολογία, «κλείσιμο» ματιού σε όσους επιμένουν να μην τηρούν τα μέσα προστασίας και παράλληλα τυπικές διαβεβαιώσεις για τη δήθεν στάση του κόμματός του υπέρ της πλήρους τήρησης των μέτρων. Διγλωσσία και κουτοπονηριά.

«Δεν έχετε καμία ευθύνη για τις τάξεις στα σχολεία, που νομοθετήσατε μέσα στο καλοκαίρι για την αύξηση του αριθμού ανά τάξη στα σχολεία; Και εργασιακούς χώρους που δεν υπήρχαν μέτρα προστασίας πουθενά; Εκεί δεν υπήρχε πρόβλημα;», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση ακόμα και για τον αριθμό των ΜΕΘ, υποστηρίζοντας ότι η πραγματική αύξηση των κρεβατιών αγγίζει περίπου τα 200. «Η πραγματική αύξηση των κλινών μετά την πανδημία ήταν περίπου στα 200 κρεβάτια. Είναι ζήτημα κρεβατιών και μόνο η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας; Αρνείστε να προχωρήσετε σε σχεδιασμό μόνιμων προσλήψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», επέμεινε.

«Σας ζήτησα να παραδεχτείτε την αποτυχία σας ως πράξη γενναιότητας και ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό. Βρείτε έναν τρόπο να το πείτε. Σας είπαμε, αναγνωρίστε την ολιγωρία και ζητήστε τη βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και μίλησε μέχρι και για διαλογή ασθενών στα νοσοκομεία. «Επιλέγει ο γιατρός ποιον θα οδηγήσει στο χειρουργείο και αυτό συμβαίνει γιατί δεν ενισχύσατε όσο πρέπει το ΕΣΥ αυτούς τους οκτώ μήνες», είπε.

Hταν, δε, τουλάχιστον αξιοσημείωτος ο τρόπος με τον οποίο επέμεινε στο αίτημα της σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Oχι για να συγκυβερνήσει, αλλά για να… βοηθήσει, όπως διευκρίνισε.

«Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν 11 εκατομμύρια ατομικές ευθύνες. Μόνο ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ατομική και πολιτική ευθύνη», είπε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπάθησε να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στην κρίση της Υγείας.

«Λέτε ότι δεν κάνατε σχεδόν κανένα λάθος. Oτι φταίνε οι νέοι άνθρωποι. Δεν υπάρχει αμφιβολία, υπάρχει και εκεί ευθύνη. Αλλά για τα μέσα μεταφοράς, που παστώνονται οι άνθρωποι σαν σαρδέλες, δεν φταίει κανείς; Ακυρώσατε διαγωνισμούς για 750 λεωφορεία, που εμείς είχαμε αφήσει», σημείωσε και συνέχισε:

«Νομίζω, κ. Μητσοτάκη, ότι δεν έχετε επίγνωση του πώς ζει η πλειονότητα των πολιτών στη χώρα μας. Η πλειονότητα των νέων ανθρώπων δεν έχει στο νου της να κάνει πάρτι. Είναι στην ανεργία, στην ανασφάλεια, δεν έχει εργασία, δεν έχει προοπτική», είπε ο κ. Τσίπρας.