Σημαντικά ευρήματα για το πολιτικό σκηνικό αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται τις τελευταίες μέρες.

Οι δημοσκοπήσεις των εταιριών GPO (για την εφημερίδα «ΝΕΑ»), MRB (Star), Pulse (ΣΚΑΪ), Alco (Open) και Opinion Poll (εφημερίδα Political) καταγράφουν μια σειρά από κοινά συμπεράσματα όπως η μεγάλη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, την κυριαρχία του Κ. Μητσοτάκη ως προς την καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία αλλά και τη μικρή φθορά της κυβέρνησης την οποία, όμως, δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σταθερά διψήφια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από την μελέτη των πέντε δημοσκοπήσεων είναι ότι διατηρείται η μεγάλη, διψήφια διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Και στις πέντε έρευνες η διαφορά είναι μεγαλύτερη από το 8,4 του Ιουλίου του 2019. Η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται από 17,4% (Opinion Poll) έως 13.1% (MRB).
Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Τα Νέα» η διαφορά η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 13.7% καταγράφοντας ποσοστό 36,4% έναντι 22,7% της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη δημοσκόπηση της MRB για τον Star η διαφορά των δύο κομμάτων είναι στο 13,1% με το 35,6% να επιλέγουν τη Νέα Δημοκρατία και το 22,5% τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 14 μονάδες είναι η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει 36% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εταιρία Alco για τον Open καταγράφει διαφορά της τάξης του 14,3% με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 38% έναντι 23,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, η δημοσκόπηση της Opinion Poll για την εφημερίδα Political καταγράφει τη μεγαλύτερη διαφορά (17,4%) με τη Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει ποσοστό 37,8% και τον ΣΥΡΙΖΑ 20,4%

Σημειώνεται, ότι στις πέντε δημοσκοπήσεις η ΝΔ καταγράφει ποσοστά από 38% έως 35,6% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στην καλύτερη περίπτωση το 23,5% και στη χειρότερη το 20,4%. Παρατηρείται, δηλαδή ότι η Νέα Δημοκρατία πλησιάζει το 39,8% των εκλογών του Ιουλίου του 2019 ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να απέχει αρκετά από το 31,5% που κατέγραψε στις τελευταίες εθνικές εκλογές, παραμένοντας κοντά στο 23,7% που σημείωσε στις ευρωεκλογές του 2019.

Τέλος, σε όλες τις δημοσκοπήσεις το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να καταλαμβάνει την τρίτη θέση, με τα ποσοστά του, πάντως να μην καταγράφουν άνοδο από το 8,1% που είχε τον Ιούλιο του 2019.

Καταλληλότερος ο Κ. Μητσοτάκης

Η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη στην ερώτηση αναφορικά με την καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει υπέρ του διαφορές που ξεκινούν από το 14% (Σκάι) και φτάνουν το 30% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας σε ορισμένες δημοσκοπήσεις βρίσκεται στην τρίτη θέση, με τους πολίτες να κατατάσσουν στη δεύτερη θέση την επιλογή «κανένας». Μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής καταγράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δημοσκόπηση της Opinion Poll με 47,8% και μικρότερη σε αυτήν της εταιρίας MRB όπου η αποδοχή του φτάνει στο 39,9%. Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας κινείται από το 25,7% (MRB) και φτάνει στο 17,8% στην έρευνα της Opinion Poll.

Με ΣΥΡΙΖΑ χειρότερα στην πανδημία

Παρά το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας οι πολίτες δηλώνουν κουρασμένοι εξακολουθεί να καταγράφεται η πεποίθηση ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της Alco οι πολίτες δηλώνουν κατά 41% ότι η διαχείριση της πανδημίας θα ήταν χειρότερη με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ μόλις το 18% δηλώνει ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll το ποσοστό που δηλώνει ότι τα πράγματα θα ήταν «χειρότερα ή μάλλον χειρότερα» φτάνει το 55% ενώ 24% δηλώνει ότι θα ήταν «καλύτερα ή μάλλον καλύτερα».

Μικρή φθορά της κυβέρνησης, δεν «τσιμπάει» ο ΣΥΡΙΖΑ

Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών καταγράφεται μια μικρή κυβερνητική φθορά. Στις δημοσκοπήσεις της Pulse, της Alco και της GPO η κυβέρνηση φαίνεται να έχει μείωση 1% από τις προηγούμενες μετρήσεις των ίδιων εταιριών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να μπορεί να εκμεταλλευτεί την τάση αυτή καθώς στις περισσότερες μετρήσεις παραμένει σταθερός στα ποσοστά του.

Σύμφωνα με τις εξειδικευμένες ερωτήσεις των δημοσκοπήσεων, πάντως, είναι εμφανές ότι ο τελευταίος μήνας υπήρξε δύσκολος για την κυβέρνηση καθώς οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι για τους χειρισμούς της σε μια σειρά από ζητήματα. Συγκεκριμένα στη δημοσκόπηση της Opinion Poll 53% δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν χειρίστηκε σωστά την κακοκαιρία «Μήδεια». Για την πανδημία αρνητικά αξιολογούν την κυβέρνηση το 52% στη δημοσκόπηση της MRB και 45% στης Opinion Poll. Αρνητικές είναι και οι αξιολογήσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση Λιγνάδη. Στη δημοσκόπηση της MRB 59% αξιολογούν αρνητικά την κυβέρνηση και 34% θετικά ενώ σε αυτήν της Pulse οι αρνητικές εκτιμήσεις για τη συγκεκριμένη υπόθεση φτάνουν το 51%.

Σημειώνεται, πάντως ότι οι πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι και από την αξιωματική αντιπολίτευση για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση Λιγνάδη. Σύμφωνα με την έρευνα της MRB 56,5% δηλώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χειρίστηκα αρνητικά την υπόθεση και μόλις το 32,2 δηλώνουν θετικοί. Ακόμα μεγαλύτερα είναι τα αρνητικά ποσοστά στη δημοσκόπηση της Pulse όπου αρνητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται το 59% και θετικά το 34%