Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔημοσκόπηση GPO για τα Παραπολιτικά: Αμετάβλητο το πολιτικό σκηνικό

Δημοσκόπηση GPO για τα Παραπολιτικά: Αμετάβλητο το πολιτικό σκηνικό

Την πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση της GPO μετά την τραγωδία στα Τέμπη δημοσίευσαν τα «Παραπολιτικά», καταγράφοντας τις διαθέσεις της κοινής γνώμης έναντι της κυβέρνησης, των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και απέναντι στα τραγικά γεγονότα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Μεταξύ άλλων, καταγράφεται και η πρόθεση ψήφου έναντι των κομμάτων.

Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,6%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. 9,2%, το ΚΚΕ 6,7%, το ΜέΡΑ25 3,3%, η Ελληνική Λύση 3%, οι Έλληνες για την Πατρίδα 1,4%, η Εθνική Δημιουργία 1,4%, Άλλο κόμμα 3,6% και η αδιευκρίνιστη ψήφος 16,3%.

Συμπερασματικά, η ΝΔ σημειώνει απώλειες 4,3 μονάδες, ενώ μικρές είναι οι απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 3,9 μονάδες.

karta

Όπως γράφει ο Αντώνης Παπαργύρης, διευθυντής ερευνών της GPO, η παρούσα δημοσκόπηση έτρεξε στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών και του εθνικού πένθους που έχει σκεπάσει τη χώρα. Οσο σκληρή και, σε μεγάλο βαθμό, ασήμαντη φαίνεται σε τέτοιες στιγμές η πολιτική αποτύπωση μιας τέτοιας τραγωδίας, αυτός είναι σε πολλές περιπτώσεις ο άχαρος ρόλος μιας πολιτικής δημοσκόπησης: να καταγράψει και να φωτογραφίσει τις στιγμιαίες αντιδράσεις της κοινής γνώμης, ακόμη και εν θερμώ.

Μιας κοινής γνώμης που, αδυνατώντας να συλλάβει το μέγεθος της καταστροφής, βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και οργισμένη αναζητά απαντήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος.

karta

Προσώρας, συνολικά το πολιτικό σύστημα δείχνει να αντιλαμβάνεται το μέγεθος της τραγωδίας και υπό τον φόβο της γενικής κατακραυγής έχει αποφύγει την έντονη μικροκομματική αντιπαράθεση, που θα εξόργιζε και θα απογοήτευε τους πολίτες ακόμη περισσότερο.

Το σοκ της ελληνικής κοινωνίας δεν μπορούσε να μην αποτυπωθεί και στους πολιτικούς συσχετισμούς, με την κυβερνητική παράταξη να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο χαμηλότερο δημοσκοπικό της σημείο.

karta

Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. με 29,5% χάνει 4,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση της GPO, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μικρές απώλειες, απόρροια του γενικότερου κλίματος, και αποτυπώνεται στο 25,6%, με τη διαφορά των δύο κομμάτων να βρίσκεται πλέον στις 3,9 μονάδες, μακριά από την ασφαλή για τη Ν.Δ. απόσταση που κατέγραψε το σύνολο των δημοσκοπήσεων πριν από το δυστύχημα των Τεμπών. Μικρές απώλειες και για το ΠΑΣΟΚ, ενώ ανεβασμένα εμφανίζονται τα ποσοστά τόσο για το ΚΚΕ όσο και για το ΜέΡΑ25, που βρίσκεται σε αυτή τη φάση πάνω από το κοινοβουλευτικό όριο του 3%.

Πέρα από την πτώση των κυβερνητικών ποσοστών, το άλλο ενδιαφέρον δεδομένο εντοπίζεται στην αύξηση της αδιευκρίνιστης ψήφου, απότοκο της μετακίνησης ψηφοφόρων της Ν.Δ., οι οποίοι σε αυτή την πρώτη φάση δεν μετατοπίζονται προς κάποιο άλλο κόμμα, αλλά τοποθετούνται στη ζώνη των αναποφάσιστων, αναμένοντας τις επόμενες κυβερνητικές κινήσεις σε διαχειριστικό επίπεδο.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments