Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα 21,2 μονάδων για ΝΔ στις εθνικές και 19,7...

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα 21,2 μονάδων για ΝΔ στις εθνικές και 19,7 στις ευρωεκλογές

Με μόνο αντίπαλο τον «Κανένα» ο Μητσοτάκης για τη θέση του πρωθυπουργού – Ακρίβεια, οικονομία και εγκληματικότητα τα μεγαλύτερα προβλήματα – Ναι στα μη κρατικά ΑΕΙ, όχι στις καταλήψεις – Κέρδη για την Ελληνική Λύση

Μεγάλη διαφορά, που αγγίζει τις 20 μονάδες για τις ευρωεκλογές, εξασφαλίζει η Νέα Δημοκρατία από το ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών, σύμφωνα με μέτρηση της Opinion Poll που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Action 24. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει και νέα πτώση, ενώ η συγκυρία φαίνεται ότι ευνοεί την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η οποία εμφανίζεται στην τέταρτη θέση για τις ευρωεκλογές, οριακά ψηλότερα από το ΚΚΕ. 

Παρότι το προηγούμενο διάστημα η επικαιρότητα κυριαρχήθηκε από το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, πράγμα που είχε συνέπειες για τη ΝΔ, κανένα από τα κόμματα στα αριστερά της δεν εισπράττει κέρδη και το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να συγκεντρώνει στην εκτίμηση ψήφου ποσοστά μεγαλύτερα από εκείνα που είχε λάβει στις ευρωκάλπες του 2019.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν συμπεριλαμβάνεται στα προβλήματα που θεωρούνται σημαντικά από την κοινωνία – με τα τρία πρώτα να παραμένουν η ακρίβεια, η οικονομία και η εγκληματικότητα, ακολουθούμενα από την κατάσταση στη δημόσια Υγεία, την Παιδεία και την ανεργία.

Πάνω από ένας στους δύο ψηφοφόρους δεν θεωρούν ικανοποιητικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους αγρότες – ωστόσο, η πλειοψηφία αντιτίθεται στο κλείσιμο των δρόμων.

Τα κόμματα και οι ευρωκάλπες

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να έχουν διαρροές ενόψει ευρωεκλογών – ενώ κόμματα όπως η Ελληνική Λύση και η Νέα Αριστερά δείχνουν να ευνοούνται από την παραδοσιακά «χαλαρή» ψήφο στην ευρωκάλπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελληνική Λύση ξεπερνά για πρώτη φορά το ΚΚΕ για την τέταρτη θέση, αλλά μόνον για τις ευρωεκλογές, καθώς στο ενδεχόμενο εθνικών εκλογών το κόμμα του Περισσού εμφανίζεται καθαρά τρίτο.

Εθνικές εκλογές – Εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου για τις Εθνικές εκλογές, παρατηρείται ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, που συγκεντρώνει το 36,2% των προτιμήσεων, με το ΠΑΣΟΚ, να ακολουθεί με 15% και το ΣΥΡΙΖΑ τρίτο κόμμα με ποσοστό 12%.

Το ΚΚΕ είναι τέταρτο με 9,5%, με την Ελληνική Λύση να ακολουθεί με 8,7. Το κόμμα Νίκη είναι στο 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας είναι στο 3,6%, ενώ ποσοστό που τους θέτει εκτός Βουλής συγκεντρώνουν οι Σπαρτιάτες έχοντας 2,5%, η Νέα Αριστερα με 2,7% και το ΜέΡΑ25 με 2,2%.

Ευρωεκλογές – Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία έχει ευρύ προβάδισμα, συγκεντρώνοντας 34,3 %, έναντι του δεύτερου ΠΑΣΟΚ, που είναι στο 12,5%. Στο 12,5% είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 9,5% η Ελληνική Λύση, στο 9,4% το ΚΚΕ, ενώ από τα υπόλοιπα κόμματα, 3% έχει μόνο η Νίκη. 

Κάτω του 3% είναι οι Σπαρτιάτες με ποσοστό 2,2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,7%, η Νέα Αριστερά με 3,3% και το ΜέΡΑ25 με 2,4%.

Τα υπόλοιπα στοιχεία της δημοσκόπησης

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments