Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔημοσκόπηση «Τα Νέα»: Προσεγγίζει ξανά το διψήφιο ποσοστό η διαφορά Ν.Δ. -...

Δημοσκόπηση «Τα Νέα»: Προσεγγίζει ξανά το διψήφιο ποσοστό η διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ

Αλλάζει ξανά το κλίμα όπως δείχνει τελευταία δημοσκόπηση, καθώς διευρύνεται ξανά η εκλογική ψαλίδα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα προσεγγίζει ξανά το διψήφιο ποσοστό, καθώς διαμορφώνεται στο 8,9%.

Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και το πακέτο των μέτρων κοινωνικής στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του ακριβού ρεύματος φαίνεται πως αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις.

Όπως προκύπτει από το δεύτερο μέρος της πανελλαδικής έρευνας της GΡΟ για «Τα Νέα», για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες η Κυβέρνηση βρίσκει ζωτικό χώρο.

Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνουν:
Νέα Δημοκρατία 32,1%,
ΣΥΡΙΖΑ 23,2%,
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,8%,
ΚΚΕ 5,4%,
Ελληνική Λύση 4,4%.
Ακολουθούν ΜέΡΑ25 με 2,3%,
Έλληνες για την Πατρίδα με 1,8%,
Εθνική Δημιουργία 1,2%.
«Άλλο» απάντησαν το 3,1%,
«Άκυρο/Λευκό» 1,2%,
«Δεν θα ψηφίσω» 2,3%,
«Δεν έχω αποφασίσει/Δεν ξέρω» 11,2%.

GPO_TANEA

Οι πίνακες για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό και την αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών σιέλνουν ηχηρά μηνύματα στον Αλέξη Τσίπρα νέα δυναμική, που οδηγεί και σε αύξηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τη μέτρηση, κλείνει ο κύκλος των απωλειών που είχε ανοίξει από τις αρχές του έτους και το κυβερνών κόμμα καταγράφει άνοδο κατά 1,3%, αυξάνοντας και τη διαφορά του από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά 8,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι μεταβολές στην πρόθεση ψήφου υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και η νέα εικόνα που αναδεικνύεται για την αντιπαράθεση κυβέρνησης αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθούν τον θετικό αντίκτυπο για την πλειονότητα των ερωτηθέντων τόσο από τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων, με αποκορύφωμα τη συνάντηση Μπάιντεν Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και την ιστορικού χαρακτήρα πρωθυπουργική ομιλία στο Κογκρέσο, όσο και από τα μέτρα ανάσχεσης του κύματος ακρίβειας, πρωτίστως με την κυβερνητική κάλυψη μεγάλου ποσοστού των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα ηχηρά μηνύματα για τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο, έρχονται από τους πίνακες για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό και την αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών.

Στην πρώτη περίπτωση, το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα προσεγγίζει εκ νέου τις 15 ποσοστιαίες μονάδες (44,8% έναντι 30,1%). Στη δεύτερη περίπτωση, από την ίδια μέτρηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στην τρίτη θέση των αρχηγών (με θετική γνώμη από το 36,6% των ερωτηθέντων), καθώς σε θετική αξιολόγηση τον προσπερνά εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (50,1%) και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης (36,9%). Πρόκειται για ακόμη ένα στοιχείο που δείχνει ότι η εκλογή Ανδρουλάκη έχει ανακατέψει την πολιτική τράπουλα.

Δημοσκόπηση «Τα Νέα»: Προσεγγίζει ξανά το διψήφιο ποσοστό η διαφορά Ν.Δ.

Κρίσιμα συμπεράσματα προκύπτουν και από τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, όπως και από τις κομματικές συσπειρώσεις. Στο ισοζύγιο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής η υπεροπλία της Νέας Δημοκρατίας (το 2,2% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας από τις κάλπες του 2019 μετακινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την αντίθετη διαδρομή ακολουθεί το 5,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ).

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: