Αμφιβολίες ότι το πανελλαδικό lockdown θα λήξει στις 30 Νοεμβρίου εκφράζουν στην κυβέρνηση, καθώς η διασπορά της πανδημίας στην κοινότητα και ο αριθμός μεταδοτικότητας παραμένουν υψηλά.

Ωστόσο, όλα θα κριθούν από την εβδομάδα που διανύουμε ή τις επόμενες δέκα ημέρες. «Αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων, θα πράξουμε», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

Για τουλάχιστον 2 εβδομάδες αναμένεται να πάρει παράταση το lockdown – όπως όλα δείχνουν- και αυτό γιατί θεωρείται δύσκολο από τους λοιμωξιολόγους εντός 12 ημερών να γίνει διαχειρίσιμη η κατάσταση, τη στιγμή που ο στόχος για άρση των περιοριστικών μέτρων από τους ειδικούς είναι να μειωθούν τα νέα κρούσματα στα 500.

Επί τάπητος έχει τεθεί και το ενδεχόμενο να υπάρξουν κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη, με την προσδοκία των εμβολιασμών.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία και μάλιστα με προτεραιότητα τα δημοτικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε σχετικά το Mega: «Προσδοκούμε ότι κατά το τέλος της εβδομάδας η σταθεροποίηση θα αρχίσει να φαίνεται, και σε μικρή κάμψη, και μια ραγδαία υποχώρηση των κρουσμάτων από το τέλος αυτής της εβδομάδας-αρχές της επομένης». Παράλληλα, σημείωσε ότι «στις προθέσεις του Μαξίμου είναι στις 30 Νοεμβρίου να αρθούν κάποια μέτρα του lockdown, με τους μαθητές να είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα σχολεία. Ακολούθως, θα ανοίξει το λιανεμπόριο, ενώ τελευταία στη λίστα είναι η εστίαση». «Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι τα Φώτα. Το οριστικό πλάνο θα το παρουσιάσουμε στους πολίτες στις αρχές της άλλης εβδομάδας», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ετσι κι αλλιώς, σύμφωνα με κορυφαίους επιδημιολόγους, όπως ο καθηγητής Ν. Σύψας, το lockdown για την ώρα -μέχρι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός- είναι το μόνο μέτρο ανάσχεσης της πανδημίας. Αλλωστε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι θα ακολουθούμε, μέχρι νεωτέρας, τη λογική του ακορντεόν, με επιβολή λοκ ντάουν όποτε χρειάζετα, και χαλάρωση. «Γκάζι-φρένο θα πηγαίνουμε», είχε πει στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.