Αυστηρότερα μέτρα και πιθανόν ένα lockdown τύπου Μαρτίου προανήγγειλε ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο Open το πρωί της Τρίτης.

Ο υπουργός ανέλυσε τα νούμερα νοσηλευομένων σε απλές κλίνες, αλλά και κλίνες ΜΕΘ, σημειώνοντας πως το σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλη πίεση.

Σύμφωνα με  δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου η πίεση που ασκεί η πανδημία του κορονοϊού στο ΕΣΥ οδηγεί σε πιο αυστηρές αποφάσεις.

Η προηγούμενη Τρίτη ήταν η ημέρα που τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα ανέβηκαν σε τετραψήφιο αριθμό -1.261- επίπεδο από το οποίο δε φαίνεται πως θα ξεφύγει σήμερα η επιδημία. Εάν αναλογιστεί κανείς τις νέες μολύνσεις τόσο της Κυριακής όσο και χθες, ημέρες κατά τις οποίες παραδοσιακά τα περιστατικά είναι λιγότερα, είναι εμφανές ότι από σήμερα οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ πιθανόν να αποτελέσουν δυσάρεστη έκπληξη. Πιο αναλυτικά, χθες καταγράφηκαν επιπλέον 638 κρούσματα, που αντιστοιχούν σε 18.152 τεστ (11.337 μοριακά και 6.815 rapid). Οι καταγραφές τις αντίστοιχες ημέρες των προηγούμενων εβδομάδων αποτυπώνουν την έξαρση πάνω στην οποία «πατά» η επιδημιολογική καμπύλη. Τη Δευτέρα 1/2 ανακοινώθηκαν 543 νέα περιστατικά, στις 25/1 οι θετικές διαγνώσεις ανήλθαν σε 436, στις 18/1 σε 320, στις 11/1 σε 444.

Το μεγαλύτερο «φορτίο» εξακολουθεί να έχει η Αττική, συγκεντρώνοντας για ακόμη μία ημέρα το 50% του συνόλου των νέων κρουσμάτων. Μόνο στο κέντρο της Αθήνας καταγράφηκαν 80 κρούσματα, ενώ η επιβάρυνση είναι σημαντική τόσο για τον Δυτικό Τομέα Αθηνών -57 μολύνσεις- όσο και για τον Νότιο Τομέα Αθηνών, όπου εντοπίστηκαν 50 περιστατικά. «Ανάσα» δείχνει να παίρνει η Δυτική Αττική, καταγράφοντας χθες μόλις τρία κρούσματα και επίπτωση 1,86 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Υπενθυμίζεται ότι δήμοι της Δυτικής Αττικής ήταν οι πρώτοι που μπήκαν στο καθεστώς του σκληρότερου lockdown, με απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, στις 18 Δεκεμβρίου.

Οσον αφορά στην υπόλοιπη Ελλάδα, η αλυσίδα μετάδοσης είναι «ανθεκτική» σε Αχαΐα και Εύβοια, περιοχές που κατέγραψαν χθες 39 και 46 κρούσματα αντίστοιχα. Το Ρέθυμνο ήταν, επίσης, από τις περιφερειακές ενότητες όπου εντοπίστηκε διψήφιος αριθμός νέων περιστατικών – 11 κρούσματα χθες. Για όλες τις περιοχές είναι σε ισχύ ειδικά περιοριστικά μέτρα.

«Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική», ανέφερε χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία».

Διασωληνωμένοι

Η επερχόμενη πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύματα έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής από τον «σκληρό» δείκτη των διασωληνωμένων, που παρουσιάζει αυξητική τάση. Ειδικότερα, χθες, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής ανήλθε σε 276, έναντι 262 προχθές, 249 το Σάββατο και 246 την Παρασκευή. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας ξεπέρασε πάλι χθες τους 200 και ανήλθε σε 208, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες.

Οπως ανέφερε ο κ. Αρκουμανέας στην ίδια τηλεοπτική του συνέντευξη, το μεταλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο (Β.1.1.7), επειδή είναι πιο μεταδοτικό, πιθανόν να επικρατήσει τους επόμενους μήνες. «Στην Αμερική υπολογίζεται ότι θα έχει επικρατήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι κάθε 10 μέρες διπλασιάζεται ο ρυθμός του στελέχους», ανέφερε συγκεκριμένα. Μάλιστα, προέβη στην εκτίμηση ότι «το στέλεχος αυτό φαίνεται πως είναι έως 40% πιο μεταδοτικό, ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις από μελέτες ότι είναι και πιο θανατηφόρο».

Μεταλλάξεις

H ανησυχία από την πιθανή επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού εξαπλώνεται και στα μικρά παιδιά, που φαίνεται να προσέρχονται με μεγαλύτερη συχνότητα στους γιατρούς με συμπτώματα κορονοϊού, αλλά δεν φαίνεται για την ώρα να νοσούν βαρύτερα από τα νέα στελέχη. Ο προβληματισμός στα σχολεία της Καλλιθέας είναι ιδιαίτερα έντονος, με ορισμένα εξ αυτών να μένουν χθες κλειστά, καθώς φοιτούν παιδιά του νηπιοτροφείου από το οποίο έχουν προκύψει περισσότερα από 65 κρούσματα. Από τα παιδιά και τους εργαζομένους στη δομή, καθώς και από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης αναμένονται τα αποτελέσματα περισσότερων από 100 τεστ.