Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΕκλεισαν οι «πόρτες» συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Εκλεισαν οι «πόρτες» συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Με ναρκοπέδιο μοιάζουν, σε λιγότερο από ένα μήνα από την πρόσκληση συνεργασίας του Αλέξη Τσίπρα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

 

Χωρίς να καταγραφεί καμία διάθεση προσέγγισης του Νίκου Ανδρουλάκη προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Κουμουνδούρου διάβασε τόσο την εναρκτήρια όσο και τη δευτερολογία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο Συνέδριο του κόμματός του ως οριστικό κλείσιμο της πόρτας στις προτάσεις Τσίπρα για προεκλογική ή μετεκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων.

Ταυτόχρονα είναι τεράστια -όση και η πολιτική και επικοινωνιακή ζημιά που προκάλεσαν στον ΣΥΡΙΖΑ- η ενόχληση στα υψηλά κλιμάκια της Κουμουνδούρου για δύο ακόμα γεγονότα:

Πρώτον, για τη σκληρή επίθεση από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη που είπε «κάθε σπίτι έχει τον απόπατό του, ήρθε το βυτιοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ και το ξεκαθάρισε».

Δεύτερον και πιο σημαντικό, για τη στήριξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής αλλά και όλων όσοι μίλησαν στην ουσία και στο ύφος της φράσης του Απόστολου Κακλαμάνη.

Αρνητικό κλίμα

Τα όσα ειπώθηκαν και έγιναν στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ακόμα και από τους μέχρι χθες θιασώτες της προσέγγισης που βλέποντας ότι αδυνατούν να πάνε κόντρα στο ρεύμα είπαν πως δεν υπάρχει πεδίο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ισοδυναμούν με εκτίναξη του αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίματος εντός ΠΑΣΟΚ και «κήρυξη πολέμου» για την Κουμουνδούρου.

Η άμεση αντίδραση του Παύλου Πολάκη -που ετοιμάζεται όπως και η Ρένα Δούρου με τον Νίκο Παππά να καταλάβουν θέση στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις υποσχέσεις Τσίπρα για ανανέωση και διεύρυνση- είναι μόνο η αρχή.

«Απόστολε Κακλαμάνη! Σε βυτιοφόρο λυμμάτων (σ.σ. το ορθογραφικό λάθος είναι του συγγραφέα) πρέπει να μπουν αυτοί από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, που έφαγαν τα λεφτά του κόσμου στο Χρηματιστήριο, αυτοί που καταχρέωσαν τη χώρα για τα υπερτιμολογημένα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτοί που ξεμασελιάστηκαν από τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αυτοί που χρωστούν ως κόμμα 320 εκατομμύρια ευρώ από “αέρα” δάνεια τραπεζών!!

Μέσα σε αυτούς είσαι και εσύ!

Στον ΣΥΡΙΖΑ το 2012 και μετά ήρθε το λαϊκό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που ήταν η δύναμή του και έδωσε και την κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως θα την ξαναδώσει και τώρα!

Το ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ, στο Συνέδριο του οποίου μίλησες χθες με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο (άραγε προσδοκώντας τι;), μόνο ως μπαστούνι του Μητσοτάκη έχει αξία χρήσης και γι’ αυτό σας παίζουν τα κανάλια της διαπλοκής! Ομως, όπως έλεγε και κάποιος γνωστός σου:

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω!», έγραψε ο «αψύς» Σφακιανός και τον ακολούθησαν πολλοί επώνυμοι και ανώνυμοι λογαριασμοί του ΣΥΡΙΖΑ στα social media.

 Τα στρατόπεδα

Για την Κουμουνδούρου, σύντομα, από εν δυνάμει στρατηγικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα ξαναγίνει πολιτικός αντίπαλος και «δεκανίκι του Μητσοτάκη», σε μία αναμέτρηση που θα κρατήσει ως τις εθνικές κάλπες.

Για τη Χαριλάου Τρικούπη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ο εκπρόσωπος του «αριστερού λαϊκισμού», που προσπαθεί να καταλάβει το Κέντρο και αποτελεί μάχη πολιτικής επιβίωσης του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής να μην το πετύχει.

Δικαιωμένοι και εκτεθειμένοι από τις εξελίξεις

Οι εξελίξεις εκθέτουν τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που «πουλούσαν» στον Αλέξη Τσίπρα εκδούλευση ότι με τη δική τους δουλειά και τις «άκρες τους» μπορούν να στρέψουν τη Χαριλάου Τρικούπη υπέρ του, ακόμα και πριν από τις εκλογές, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτήσει ενιαίο αντικυβερνητικό μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Εκθέτουν όμως και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής που πίεζαν τον Νίκο Ανδρουλάκη να ακολουθήσει πολιτική προσέγγισης με τον Αλέξη Τσίπρα, στη γραμμή του αντικυβερνητικού μετώπου, και δεν έβλεπαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε στρατηγικό στόχο την απορρόφηση των δυνάμεών τους υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνονται τώρα τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που εκτιμούσαν ότι δεν υπάρχει πεδίο προγραμματικής σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Δικαιώνονται αυτοί που προέβλεπαν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ακολουθήσει πολιτική σύγκρουσης τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη Ν.Δ., τουλάχιστον ως τις πρώτες εθνικές κάλπες. Και μετά, ανάλογα με το ποσοστό του, όπως και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ, θα πάρει τις αποφάσεις του.

 Διπλά μέτωπα

Στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη δικαιώνονται όσοι έλεγαν ότι το αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα ανάμεσα στα στελέχη αλλά κα τους ψηφοφόρους του κόμματος, νυν και εν δυνάμει, είναι τόσο ισχυρό που οποιαδήποτε κίνηση προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα θα φέρει αποδυνάμωση και όχι ισχυροποίηση.

Στο χρόνο που απομένει ως τις εθνικές εκλογές -δεν είναι τυχαίο ότι μετά τον ενταφιασμό του σεναρίου περί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25 η Κουμουνδούρου «σπρώχνει» ξανά σενάρια περί πρόωρων εκλογών- η μάχη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ θα κορυφωθεί.

Και τα δύο κόμματα θα ακολουθήσουν διμέτωπο αγώνα και στρατηγική μεταξύ τους σύγκρουσης, με ορίζοντα τις πρώτες κάλπες. Στοχεύοντας στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, με την πεποίθηση πως όσο πιο υψηλό είναι το ποσοστό του ενός τόσο πιο χαμηλό θα είναι το ποσοστό του άλλου και αναλόγως θα κατανεμηθεί και η διαπραγματευτική τους ισχύς.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: