Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΕκλογές 2023: Πιθανότερες ημερομηνίες η 21η Μαΐου και η 2α Ιουλίου

Εκλογές 2023: Πιθανότερες ημερομηνίες η 21η Μαΐου και η 2α Ιουλίου

Οι δύο ημερομηνίες δεν δημιουργούν πρόβλημα στις Πανελλαδικές – Το νέο χρονοδιάγραμμα

Μόνο ένα πράγμα έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους συνεργάτες του για τις εκλογές και είναι: «Μην μιλάτε για τις εκλογές»!

Παρά το «σιωπητήριο» που σήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας από τους στενούς συνεργάτες του να ευθυγραμμιστούν με τα αισθήματα της πλειονότητας των πολιτών και να μην ασχολούνται με κανένα άλλο θέμα πέραν αυτών που σχετίζονται με την τραγωδία των Τεμπών, στο πολιτικό παρασκήνιο δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις για το εκλογικό χρονοδιάγραμμα.

Υπό το φως των νέων δεδομένων, συγκλίνουσες πληροφορίες και εκτιμήσεις από αξιόπιστες πηγές, αναφέρουν ότι το εκλογικό χρονοδιάγραμμα που οδηγούσε στο στήσιμο της πρώτης κάλπης την Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου, έχει αναθεωρηθεί. Και αυτό, διότι θεωρήθηκε ότι οι λιγότερο από πέντε βδομάδες που απομένουν ως τότε δεν είναι επαρκής χρόνος για να εκτυλιχθούν οι προεκλογικές καμπάνιες όλων των παρατάξεων, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν τόσο τις προτάσεις τους όσο και τα πεπραγμένα ενός εκάστου.

Σύμφωνα με το νέο εκλογικό χρονοδιάγραμμα που φέρεται να έχει -τουλάχιστον κατ΄ αρχήν- καταρτισθεί από τον στενό πυρήνα των συνεργατών του Μεγάρου Μαξίμου, οι πιθανότερες ημερομηνίες για να στηθούν οι κάλπες είναι:

– Η Κυριακή 21 Μαΐου, θεωρείται εξαιρετικά πιθανή για τις πρώτες εκλογές, που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και

– Η Κυριακή 2 Ιουλίου, για τις επαναληπτικές εκλογές. Οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που διευκολύνει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, καθώς ενισχύεται το πρώτο κόμμα με μπόνους εδρών ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει στην κάλπη.

Οι δύο αυτές ημερομηνίες αυτές άλλωστε δεν δημιουργούν ζήτημα με τις Πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ οι 80 μέρες που θα έχουν περάσει από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών «αποτελούν ασφαλή απόσταση για να επιμεριστούν με δίκαιο τρόπο οι ευθύνες, αλλά και να δείξει η κυβέρνηση ότι εννοεί όσα δεσμεύεται αυτές τις μέρες να κάνει για να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας αξιόπιστες και ασφαλείς σιδηροδρομικές συγκοινωνίες».

Στα ύψη η «αντιπολιτική ψήφος»

Ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πάντως, δεν κρύβουν ότι ένας επιπλέον λόγος για τη μετάθεση του εκλογικού χρονοδιαγράμματος είναι και τα ευρήματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης που επιχειρήθηκαν να γίνουν τις τελευταίες μέρες και οι οποίες κατέγραψαν «κατακόρυφη εκτόξευση της αντιπολιτικής ψήφου».

Ειδικότερα, πηγές με γνώση των δημοσκοπικών στοιχείων υποστηρίζουν ότι από αυτά «δεν μπορούν να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα», διότι «ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης διακατέχεται από αισθήματα θυμού και οργής και στρέφεται συλλήβδην κατά του πολιτικού κόσμου». Για την ακρίβεια είναι υψηλότερα από κάθε άλλη φορά τα ποσοστά εκείνων που δεν θέλουν να απαντήσουν, καθώς επίσης και όσων δηλώνουν ότι προτίθενται να μην προσέλθουν για να ψηφίσουν ή αν το κάνουν να επιλέξουν περιθωριακές δυνάμεις για «να τιμωρήσουν όλους όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια».

Αναπροσαρμογή στρατηγικής 

Ανεξαρτήτως της οριστικής κατάληξης της στρατηγικού χαρακτήρα συζήτησης που θα πραγµατοποιηθεί στο Μαξίµου για την ηµεροµηνία της κάλπης, είναι σαφές πως τα Τέµπη θα αλλάξουν την ατζέντα και το ύφος τόσο γενικότερα της προεκλογικής αντιπαράθεσης όσο και της ρητορικής του πρωθυπουργού και του κυβερνώντος κόµµατος.

Ο ακριβής εντοπισµός των αιτιών του δυστυχήµατος και η αποφυγή αντίστοιχων φαινοµένων θα βρεθούν σε περίοπτη θέση, ενώ κανείς δεν θα πρέπει να λησµονεί ότι στόχος της επιτροπής εµπειρογνωµόνων που συστήθηκε από τον Γιώργο Γεραπετρίτη θα είναι η εξαγωγή τελικών και ουσιαστικών συµπερασµάτων εντός των επόµενων ηµερών ή εβδοµάδων.

Μέσα σε αυτό το κλίµα, λοιπόν, είναι ξεκάθαρο ότι θα διαµορφωθεί αναλόγως όλο το πλέγµα της µετάδοσης των «γαλάζιων» µηνυµάτων πριν από τις εθνικές εκλογές τόσο σε ό,τι αφορά τη δράση του Κυριάκου Μητσοτάκη και των κορυφαίων στελεχών της Ν.∆. όσο και σε επίπεδο συνθηµατολογίας και επαφής του πρωθυπουργού µε τους πολίτες ανά την περιφέρεια. Για παράδειγµα, είναι σαφές πως ειδικά το πρώτο διάστηµα θα επιχειρηθεί να κρατηθούν χαµηλοί τόνοι, οι οποίοι θα συµβαδίζουν µε την εικόνα υπεθυνότητας και περισυλλογής που επιχείρησε να αναδειχθεί από το Μαξίµου τα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν τη µοιραία νύχτα της ∆ευτέρας.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: