Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΜΥΝΑΕλλάδα - Τουρκία : Ανάλυση των στρατιωτικών δυνάμεων- Ο «άσσος» στο μανίκι...

Ελλάδα – Τουρκία : Ανάλυση των στρατιωτικών δυνάμεων- Ο «άσσος» στο μανίκι της Αθήνας

Τι αναφέρει η Έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών.

Την ετήσια έκθεση για το «Ισοζύγιο Δυνάμεων Ελλάδας – Τουρκίας 2021» δημοσίευσε το Κυπριακό Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (ΚΚΣΜ) πριν λίγες μέρες.
Παρά τη διαφορά αριθμητικών μεγεθών Ελλάδας – Τουρκίας, εντούτοις διατηρείται ένας τέτοιος συσχετισμός στρατιωτικών ικανοτήτων ανάμεσα στις δύο χώρες, που κάθε άλλο παρά επιτρέπει στην Άγκυρα να σκεφτεί οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή με τη χώρα μας.

Η απόκτηση των 24 αεροσκαφών Rafale, η αναβάθμιση των 84 F-16 Blok 52+ σε επίπεδο Viper και των F-16 Block 50 σε επίπεδο F-16 Block 50 ανατρέπει τα δεδομένα, δίνοντας σαφή εναέρια υπεροχή στην Πολεμική μας Αεροπορία.

Επίσης, η απόκτηση 4 φρεγατών πολλαπλού ρόλου και 5 Κορβετών, 10 συνολικά ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου τυπου Romeo, τορπίλες βαρέως τύπου για τα υποβρύχια 214, αλλά και ενίσχυση του Στρατού Ξηράς με νέα αντιαρματικά όπλα, εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leo 1, M-48Molf , M-60, νέα τεθωρακισμένα οχήματα και αλλαγή του θρυλικού τυφεκίου G3A3/A4, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας γυρίζουν σελίδα και στέλνουν μήνυμα ισχύος προς πάσα κατεύθυνση, την ώρα που ενισχύονται οι αμυντικές συνεργασίες με χώρες – «κλειδιά» της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ακόμη, τρέχει η ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της αύξησης των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές και της πρόσληψης Επαγγελματικών Οπλιτών και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης, όπου θα ενισχύσουν τον Ε.Ε. με επιπλέον 15-17.000 άνδρες.

Τι αναφέρει η Έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών

Όπως αναφέρεται, στις χερσαίες δυνάμεις, όσον αφορά τόσο το ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό όσο και τα κύρια άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλα μέσα, η τουρκική αριθμητική υπεροχή ναι μεν υφίσταται αλλά γενικά είναι μειωμένη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Κατ’ επέκταση η διαφορά σε αναλογίες δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορες κατηγορίες είναι πιο στενή και θετική για την Ελλάδα από προηγουμένως.
Στο Ναυτικό η σύγκριση δυνάμεων με την Τουρκία είναι ακόμη πιο θετική για την ελληνική άμυνα, ιδιαίτερα όσον αφορά τα βαριά θαλάσσια μέσα όπως υποβρύχια (11 ελληνικά και 12 τουρκικά) και φρεγάτες (13 ελληνικές και 16 τουρκικές) με ισχυρές ικανότητες αντιμετώπισης οποιασδήποτε τουρκικής πρόκλησης στο Αιγαίο. Τα υπόλοιπα πολεμικά σκάφη αν και αριθμητικά λιγότερα από ό,τι της Τουρκίας, ωστόσο αποτελούν αξιόλογη δύναμη για το Ελληνικό Ναυτικό που η άλλη πλευρά δεν μπορεί να αγνοεί.

Στην Πολεμική Αεροπορία, η Ελλάδα με 230 μαχητικά αεροσκάφη – 78 λιγότερα από την Τουρκία – διατηρεί μια αναλογία δυνάμεων 1,3 τουρκικά μαχητικά για κάθε ελληνικό η οποία θα βελτιωθεί με την προμήθεια των γαλλικών Rafale. Και παρόλο που απαιτείται εκσυγχρονισμός, σημαντική τεχνολογική αναβάθμιση και αριθμητική αύξηση του συνόλου των διαθέσιμων μέσων στον τομέα αυτό, η Αεροπορία αποτελεί πολύ ισχυρό, αξιόπιστο και αποφασιστικό στοιχείο υπεράσπισης της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία, αναφέρεται.

Σύμφωνα με την έκθεση, πλεονέκτημα για την Ελλάδα είναι είναι το υψηλό ποσοστό επαγγελματιών στις Ένοπλες Δυνάμεις (52% στο Στρατό, 88% στο Ναυτικό, σε σχέση με 23% και 29% αντίστοιχα στην Τουρκία). Είναι επίσης η συνοχή ανάμεσα στο στράτευμα, η σαφής αντίληψη περί του είδους και της προέλευσης της απειλής και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Πρόβλημα είναι η βεβαρημένη οικονομία και περιορισμοί, τα μικρότερα μεγέθη, οι μεγάλες απαιτήσεις – τεχνολογικές και άλλες – που προβάλλει για αποτελεσματική άμυνα ο γεωγραφικός χώρος ανατολικά.

Αναφέρεται ότι για την Τουρκία πλεονέκτημα είναι οι μεγαλύτεροι αριθμοί και μεγέθη, το βάθος της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας που την καθιστά αυτάρκη σε διάφορους τομείς, καθώς και αναδυόμενο σημαντικό εξαγωγέα. Σοβαρό πρόβλημα είναι οι πολλαπλές απειλές που αντιμετωπίζει στον περίγυρο της και στο εσωτερικό, η εμπλοκή της με 40.000 στρατιώτες σε διάφορες κρίσεις στο εξωτερικό με την τεράστια υποστήριξη που χρειάζεται το δυναμικό αυτό, η αποδυνάμωση από τις εκκαθαρίσεις αντιφρονούντων στελεχών, οι κακές σχέσεις με ΗΠΑ και Ε.Ε και χώρες της περιοχής, όπως και οι αμερικανικές απαγορεύσεις και περιορισμοί.

Ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται στα 10.761.253 και στην Τουρκία στα 82.017.514. Το εν ενεργεία ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό στην ελληνική πλευρά ανέρχεται στις 142.700 και στην τουρκική στις 355.200. Η Τουρκία διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών στο χώρο του ΝΑΤΟ (εκτός ΗΠΑ) και γενικά στην Ευρώπη. Ακολουθούν η Γαλλία με 203.000 στρατιώτες, η Γερμανία με 184.000, η Ιταλία με 166.000,το Ηνωμένο Βασίλειο με 149.000 και μετά η Ελλάδα.

Με βάση τους αριθμούς αυτούς αναλογούν σήμερα 2,4 Τούρκοι στρατιώτες για κάθε Έλληνα, σε σύγκριση με 3,5:1 το 2014. Το στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό είναι μειωμένο στην Τουρκία ένεκα κυρίως της μείωσης της θητείας, της φυγοστρατίας (οι φυγόστρατοι υπολογίζονται γύρω στις 450.000) και – σε επίπεδο στελεχών – των μαζικών εκκαθαρίσεων «αντιφρονούντων» από το καθεστώτος Ερντογάν.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: