Μια 25χρονη γυναίκα μπήκε στα επείγοντα περιστατικά νοσοκομείου Providence στο Rhode Island, παραπονούμενη για γενική αδυναμία, κόπωση, δύσπνοια… και ένα ασυνήθιστο σύμπτωμα που δεν βλέπει κανείς καθημερινά. Ήταν μπλε. Κυριολεκτικά.

Dr Otis Warren και Benjamin Blackwood έγραψαν για το συμβάν σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην New England Journal of Medicine την Πέμπτη. Ο ασθενής τους, έγραψαν, φαινόταν “κυανώδης”, ο κλινικός όρος που εμφανίζεται μπλε.

Ο Warren, γιατρός στα επείγοντα του νοσοκομείου Miriam της Providence, δήλωσε ότι είχε δει άλλον ένα ακόμα «μπλε» ασθενή, οπότε ήταν άμεσα σε θέση να προσδιορίσει την κατάσταση της γυναίκας.
“Είναι μία από αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις που διδασκόμαστε, αλλά σπάνια βλέπουμε”, είπε στο CNN

Η διάγνωση του Warren ήταν “μεθογλοσφαιριναιμία”, μια αντίδραση που προκαλείται από ορισμένα φάρμακα που εμποδίζουν το αίμα να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς, είπε.
Το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα έχει ένα λαμπερό κόκκινο χρώμα. Αλλά παρόλο που το αίμα εμφανίζεται μπλε σε ασθενείς με methemoglobinemia, τα επίπεδα οξυγόνου είναι στην πραγματικότητα αρκετά υψηλά, είπε ο Warren.
Το αίμα “δεσμεύει” το οξυγόνο και δεν το απελευθερώνει στους ιστούς όπου χρειάζεται. Έτσι, ο ασθενής εμφανίζεται μπλε.
Το κατάλληλο αντίδοτο έχει επίσης μπλε λαμπερό χρώμα. Το μπλε του μεθυλενίου είναι αυτό που προσθέτει στο μόριο της αιμοσφαιρίνης το ηλεκτρόνιο που λείπει και αποκαθιστά την απελευθέρωση του οξυγόνου στους ιστούς. “Στα επείγοντα, είναι σπάνιο να μπορείς να θεραπεύσεις έναν ασθενή με ένα μόνο αντίδοτο”, είπε.

Ένα φάρμακο προκάλεσε την αντίδραση

Στην περίπτωση της ασθενούς, η αντίδρασή προκλήθηκε από τη βενζοκαΐνη, ένα δραστικό συστατικό που βρέθηκε σε παυσίπονο για τον πονόδοντο. Και ενώ είναι μια σπάνια ανεπιθύμητη παρενέργεια, υπάρχει προειδοποίηση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, που προειδοποιεί για τη χρήση σε παιδιά κάτω των 2 ετών, που μερικές φορές παίρνουν το φάρμακο για να απαλύνουν τον πονόδοντο.
Η ασθενής του Warren ανάρρωσε πλήρως μετά από δύο δόσεις μεθυλενίου και μια διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Όταν, όμως τα επίπεδα του μεταλλαγμένου αίματος αυξάνονται κατά 50% ή υψηλότερα, οι ασθενείς μπορούν να εισέλθουν σε κώμα ή να αναπτύξουν καρδιακές και εγκεφαλικές επιπλοκές από την έλλειψη αίματος προς τους ιστούς. Οποιοδήποτε ποσοστό άνω του 60% μπορεί να προκαλέσει θάνατο, είπε.

ΠΗΓΗ CNN