Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΔΗΜΟΤΙΚΑΕντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος η Ανάπλαση οικιστικού πυρήνα του Δήμου...

Εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος η Ανάπλαση οικιστικού πυρήνα του Δήμου Αίγινας

Εγκρίθηκε η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υπογράφηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς, η υπαγωγή των ωφελούμενων φορέων, στο πρόγραμμα “Παρεμβάσεις σε αστικές περιοχές και στο κτιριακό́ απόθεμα”. 

Ο Δήμος  Αίγινας βρίσκεται εντός του πίνακα ωφελούμενων φορέων με το έργο: “Ανάπλαση οικιστικού πυρήνα Δήμου Αίγινας και υπόγεια δίκτυα υποδομής”, ύψους 1.500.000 ευρώ. Ήδη από την 4η Απριλίου 2022 η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου είχε συζητήσει την ένταξη και συμμετοχή του Δήμου στο Πρόγραμμα “Παρεμβάσεις με στόχο την βελτίωση του δημόσιου χώρου”.

Συνοπτικά το Έργο

Το έργο αφορά εργασίες ανάπλασης σε δρόμους και πεζοδρόμους του οικιστικού πυρήνα της πόλης της Αίγινας που συνδέουν κτίρια ενδιαφέροντος. Προτείνεται η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου με διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων για την εξυπηρέτηση μονίμων κατοίκων αλλά και τουριστών και επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στόχος του έργου είναι η αισθητική και λειτουργική ενοποίηση του παραδοσιακού πυρήνα της πόλης που συνδέει το λιμάνι με τις βασικές κοινωνικές αστικές δομές της πόλης.
Περιλαμβάνονται οι απαραίτητες εργασίες ανάπλασης, με κυβόλιθους σε δρόμους και πεζοδρόμους του οικιστικού πυρήνα της πόλης της Αίγινας που συνδέουν κτίρια ενδιαφέροντος. Επίσης, στους δρόμους αυτούς προβλέπεται η κατασκευή δικτύου ηλεκτροφωτισμού με φωτιστικά παραδοσιακού τύπου όμοια με τα υφιστάμενα από παλαιότερη εργολαβία σε παράπλευρους δρόμους. Οι δρόμοι και οι πεζόδρομοι που προβλέπεται να εκτελεστούν εργασίες με την παρούσα μελέτη, αποτελούν συνέχεια ή συμπλήρωση των ήδη κατασκευασμένων τμημάτων οδών οικιστικού πυρήνα της πόλης είναι οι εξής:
  • Οδός Θωμαϊδου
  • Οδός  Πηλέως
  • Οδός Αίαντος
  • Οδός Αγίου Διονυσίου
Στο πλαίσιο του έργου και με στόχο την επίτευξη του ολοκληρωμένου χαρακτήρα της ανάπλασης και την μακροχρόνια διατήρησή του χωρίς την ανάγκη παρεμβάσεων, περιλαμβάνονται εργασίες αντικατάστασης του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης με τις συνδέσεις αυτού με τις παρόδιες ιδιοκτησίες, κατασκευής δικτύου αποχέτευσης λυμάτων με τις εξωτερικές διακλαδώσεις συνδέσεις αυτού με τις παρόδιες ιδιοκτησίες και κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων.

 

Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης:

 

Ημερομηνία έναρξης 29/12/2022 και ημερομηνία ολοκλήρωσης 31/12/2025.

 

Το Πρόγραμμα είναι ενταγμένο στον πυλώνα 1 της Πράσινης Μετάβασης στο Εθνικό́ Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Άξονα 1.2 – Ενεργειακή́ αναβάθμιση του κτιριακού́ αποθέματος της χώρας και χωροταξική́ μεταρρύθμιση» και χρηματοδοτείται από τη ΣΑΤΑ 075 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (κωδικό έργου στο ΠΔΕ 2022ΤΑ07500003).

 

Η έγκριση της μελέτης του έργου: “Ανάπλαση οικιστικού πυρήνα Δήμου Αίγινας και υπόγεια δίκτυα διανομής”, από την Εφορία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.

 

Από την Εφορία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων – Τμήμα Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, δημοσιεύθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2023, η έγκριση της μελέτης του έργου: “Ανάπλαση οικιστικού πυρήνα Δήμου Αίγινας και υπόγεια δίκτυα διανομής” και οι όροι έγκρισης.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: