Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΗΜΟΤΙΚΑΕπίκαιρη Ερώτηση βουλευτή ΝΔ Α Πειραιώς & Νήσων Κώστα Κατσαφάδου για τις...

Επίκαιρη Ερώτηση βουλευτή ΝΔ Α Πειραιώς & Νήσων Κώστα Κατσαφάδου για τις ενδεχόμενες κατατμήσεις Δήμων

Στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτησή του φέρνει το θέμα της ενδεχόμενης κατάτμησης Δήμων, λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Κατσαφάδος.

Όπως αναφέρει στο κείμενο της Ερώτησής του, ένα τέτοιο ενδεχόμενο όχι μόνο θα φέρει τεράστια σύγχυση και αναστάτωση, αλλά προκαλεί και εύλογα ερωτήματα για ποιο λόγο να γίνει τώρα, λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές. Όπως αναφέρει, η Κυβέρνηση είχε σχεδόν 4 ολόκληρα χρόνια στη διάθεσή της για να προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη θεσμική πρωτοβουλία, με μελέτες και διάλογο με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, αλλά επέλεξε να μην το κάνει.

Ο K. Kατσαφάδος επισημαίνει ακόμα ότι ερωτήματα τίθενται και για τα κριτήρια, με τα οποία πρόκειται να γίνουν οι κατατμήσεις αυτές, καθώς δεν φαίνεται να είναι ενιαία, αλλά με γνώμονα το κομματικό συμφέρον.

Καταλήγοντας την Ερώτησή του, ο Βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

Με ποια κριτήρια και με ποια προετοιμασία ο Υπουργός προαναγγέλλει επιλεκτική κατάτμηση νησιωτικών δήμων, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές;

Η Ερώτηση του Κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:

Προς : Υπουργείο Εσωτερικών

Θέμα: Η κυβέρνηση προαναγγέλλει επιλεκτική κατάτμηση δήμων με μικροκομματικά κριτήρια, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, προκαλώντας σύγχυση και αναστάτωση.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ.  Χαρίσης Αλέξης, άνοιξε θέμα κατάτμησης νησιωτικών δήμων, καθώς και αλλαγών στον αυτοδιοικητικό χάρτη.
Βρισκόμαστε 5 και πλέον μήνες πριν από την προκήρυξη των δημοτικών εκλογών και κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή είναι, όχι μόνο ανέφικτο, αλλά προσκρούει και στην κοινή λογική. Και αυτό διότι η Κυβέρνηση είχε 4 χρόνια στη διάθεση της για να προχωρήσει σε μια σχετική θεσμική πρωτοβουλία, έχοντας όμως από πριν ολοκληρώσει μελέτες, αλλά και διάλογο με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και δεν το έκανε.

Το παράδοξο είναι δε, ότι ο Υπουργός Εσωτερικών προαναγγέλλει την κατάτμηση συγκεκριμένων νησιωτικών δήμων, όχι με ενιαία, αλλά και με μικροκομματικά κριτήρια και επιδιώξεις, που είναι εμφανείς σε όλους.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι 5 μήνες πριν από τις εκλογές δεν μπορεί να αλλάζουν οι κανόνες και να δημιουργούνται νέοι Δήμοι εκεί που θέλει η Κυβέρνηση.

Είναι δεδομένο ότι προκύπτουν σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με τον διαχωρισμό των οικονομικών υποχρεώσεων, των παγίων και του εξοπλισμού, των δημοτολογίων, των δομών ύδρευσης και καθαριότητας, των τεχνικών υπηρεσιών. Χωρίς μελέτη, χωρίς διάλογο και χωρίς σχεδιασμό η Κυβέρνηση λειτουργεί αυθαίρετα, επιχειρώντας να επιβάλλει τις κομματικές της επιλογές.

Ασφαλώς χρειάζονται ορθολογικές, αλλά και διορθωτικές παρεμβάσεις στον αυτοδιοικητικό χάρτη. Αυτές όμως απαιτούν μελέτη, χρόνο προετοιμασίες, διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς της αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια για όλες τις περιπτώσεις και όχι επιλεκτικά.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Με ποια κριτήρια και με ποια προετοιμασία ο Υπουργός προαναγγέλλει επιλεκτική κατάτμηση νησιωτικών δήμων, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων

 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments