Κοινωνικό Μέρισμα έρχεται για ομάδες φορολογούμενων το επόμενο διάστημα. «Βαρόμετρο» για το Κοινωνικό Μέρισμα θα αποτελέσει η εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Ήδη απο χθες Δευτέρα, άνοιξε η αυλαία των εξελίξεων με την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το δεκάμηνο του τρέχοντος έτους και με τη σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την τελική μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου και το Κοινωνικό Μέρισμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019 θα εξακολουθήσει να καταγράφεται υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά ο ρυθμός αύξησης των δημοσίων εσόδων αναμένεται να είναι μειωμένος σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.

Τις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης θα έχει στα χέρια του αναλυτικότερα στοιχεία.

Στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 η Κυβέρνηση εκτιμά ότι το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί κοντά στο 3,7% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας τον στόχο κατά 0,2% του ΑΕΠ ή περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν θα δώσουμε λίγα σε πολλούς».

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «έπειτα από 10 χρόνια κρίσης δεν θα ανεχθώ με τη νέα ανάπτυξη που έχουμε να δημιουργηθούν νέες ανισότητες. Θα υπάρχει υπερπλεόνασμα το 2019. Θα πάει στοχευμένα στους πιο αδύναμους. Θα δούμε πού. Δεν θα δώσουμε λίγα σε πολλούς. Θέλω αυτά που θα δώσω να πιάσουν τόπο».

Το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ανακοινώσει το ύψος του Κοινωνικού Μερίσματος που θα δοθεί, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό θα κυμανθεί κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Ο βασικός σχεδιασμός θέλει το μέρισμα να δοθεί ως έκτακτη ενίσχυση σε ευπαθείς ομάδες:

– Στους χαμηλοσυνταξιούχους και πιθανώς σε αυτούς που παίρνουν μέχρι 600 ευρώ

– Σε ανέργους και χαμηλόμισθους

– Σε δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.