Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη φορά η μείωση θα είναι στοχευμένη και όχι οριζόντια.

Τα αυξημένα έσοδα ύψους 400 – 500 εκατομμυρίων ευρώ από την ένταξη 7.000 περιοχώνστο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων το 2020 παρέχουν τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να προχωρήσει στη δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ μετά από αυτή που πραγματοποιήθηκε φέτος.

Εφόσον δεν διαταραχθούν οι ισορροπίες στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, ο ΕΝΦΙΑθα μειωθεί κατά 10% αλλά όχι οριζόντια, σύμφωνα με την “Καθημερινή”.

Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές οδηγεί αναγκαστικά σε άλλες λύσεις και όχι στην οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Θα προσμετρηθεί το πόσο θα αυξηθεί η αξία των ακινήτων σε ορισμένες περιοχές αλλά και πόσο θα μειωθεί σε κάποιες άλλες.

Για παράδειγμα ήδη στο κέντρο της Αθήνας, οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά, κάτι που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Στις περιοχές αυτές θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ,προκειμένου να μην χαθούν οι μειώσεις του 2019, αλλά και να προκύψει κάποιο αλλά μικρότερο όφελος από τη δεύτερη δόση των μειώσεων η οποία θα είναι της τάξεως του 10% μεσοσταθμικά.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι οι αντικειμενικές αξίες να μην αποτελέσουν εργαλείο για τη χάραξη πολιτικής, αλλά να δημιουργηθούν οι αξίες εκείνες που θα βοηθήσουν την αγορά και ταυτόχρονα θα φέρουν έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου μέσω των αγοραπωλησιών.

Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σημαντικές διαφορές εντοπίζονται στα ακριβότερα προάστια της Αττικής. Στο Παλαιό Ψυχικόπαρά τη μείωση που έγινε, η απόκλιση παραμένει σχεδόν στο 30%, στη Φιλοθέη στο 43,5% και στην Εκάλη στο 37%.