Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΑΜΥΝΑΈρχεται πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρηματοδότηση άμυνας και ενέργειας

Έρχεται πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρηματοδότηση άμυνας και ενέργειας

Σχέδιο για από κοινού έκδοση ομολόγων των 27 κρατών-μελών, σε δυνητικά μαζική κλίμακα για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών και αμυντικών δαπανών, θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η πρόταση αυτή ενδέχεται να παρουσιαστεί αφού οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βερσαλίες της Γαλλίας, στις 10 -11 Μαρτίου, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις προετοιμασίες.

Οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργούσαν οι πωλήσεις χρέους και πόσα χρήματα σκοπεύουν να συγκεντρώσουν.

Η διαφορά μεταξύ των δεκαετών αποδόσεων Γερμανίας και Ιταλίας μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στις 151 μονάδες βάσης μετά την είδηση, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν με την προοπτική αύξησης της προσφοράς. Το ευρώ επέκτεινε τα κέρδη, σημειώνοντας άνοδο 0,6% στα 1,0920 δολάρια.

Ε.Ε.: «Τεράστιες οι χρηματοδοτικές ανάγκες μετά την εισβολή στην Ουκρανία»

Αυτή η κίνηση έρχεται μόλις ένα χρόνο αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση δρομολόγησε ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) που υποστηρίζεται από κοινό χρέος για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών των κρατών μελών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το Ταμείο Ανάκαμψης. Τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες, καθώς αρχίζει να μεταρρυθμίζει τη στρατιωτική και ενεργειακή της υποδομή, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε νέα ζητήματα που θέτει μπροστά μας αυτή η κρίση», ανέφερε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, χθες το βράδυ στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Ακόμα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δώσουν πολιτική καθοδήγηση για περαιτέρω κινήσεις στη σύνοδο κορυφής.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό σκέλος του μπλοκ, την έκδοση ομολόγων και στη συνέχεια τη διοχέτευση των εσόδων στα κράτη μέλη με τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους για τη χρηματοδότηση των δαπανών στις περιοχές, σύμφωνα με αξιωματούχους που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή τα σχέδια είναι ιδιωτικά.

«Μια επιλογή είναι να το δομήσουμε όπως το πρόγραμμα SURE του μπλοκ», είπαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφερόμενοι σε ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών υποστήριξης της απασχόλησης στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: