Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχονται αλλαγές και περιορισμοί σε Airbnb - Tα μέτρα που εξετάζει η...

Έρχονται αλλαγές και περιορισμοί σε Airbnb – Tα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Από μηδενική βάση θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα Airbnb, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές στο καθεστώς για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Αν και έχει φέρει έσοδα στο κράτος έχει δημιουργήσει πρόβλημα στη διαθεσιμότητα και τις τιμές των ακινήτων για ενοικίαση και πώληση, ιδίως στις αστικές ζώνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση θα ξεκινήσει από μηδενική βάση, ωστόσο φαίνεται πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να επιβληθούν περιορισμοί στον αριθμό των ακινήτων που μπορεί να εκμισθώνει ένας ιδιοκτήτης, όπως και να τεθεί ανώτατο χρονικό όριο στο οποίο θα μπορεί να αξιοποιεί το ακίνητο στην πλατφόρμα.

Διαφορετική αντιμετώπιση θα υπάρξει στις εταιρείες ή τους διαχειριστές που εκμισθώνουν πολλά ακίνητα, ενώ αλλαγές θα τεθούν και στη φορολογία.

  • Ειδικότερα σε ό, τι αφορά τους διαχειριστές ακινήτων και τις μεγάλες εταιρείες, αυτό που εξετάζεται είναι να μετατραπούν σε νομικά πρόσωπα και να λάβουν ειδικό σήμα λειτουργίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα επιβληθεί ΦΠΑ και τέλος διαμονής όπως και στα ξενοδοχεία.
  • Περιορισμοί ως προς τον αριθμό των κατοικιών που μπορούν να εκμισθώνονται από έναν ΑΦΜ.
  • Διαμόρφωση χρονικών ορίων ως προς τη μίσθωση των κατοικιών για βραχυχρόνια μίσθωση σε συνεργασία με τους δήμους.
  • Περιορισμοί ως προς τον αριθμό των κατοικιών που μπορούν να εκμισθώνονται από κάθε ΑΦΜ.

Νέα αύξηση-«φωτιά» στα ενοίκια – Το κόστος μίσθωσης ανά περιοχή

  • Επιβολή ΦΠΑ. Σήμερα οι ιδιοκτήτες που είναι στο Airbnb δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν ΦΠΑ. Από το 2025 ωστόσο αυτό θα αλλάξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ΦΠΑ θα υπάρχει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων το ΦΠΑ θα παρακρατείται από την πλατφόρμα και θα αποδίδεται στο ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να μην χρειαστεί οι ιδιοκτήτες να ανοίξουν βιβλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 είχε ψηφιστεί νόμος που περιλάμβανε μία σειρά «εργαλείων» για τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ωστόσο δεν εκδόθηκε ποτέ υπουργική απόφαση προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments