Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΈρευνα από την Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος στα οικονομικά της ΜΚΟ που...

Έρευνα από την Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος στα οικονομικά της ΜΚΟ που «κίνησε» το θέμα των 38 μεταναστών στον Έβρο

Στο «μικροσκόπιο» της Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος έχει μπει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) «Human Rights 360», που «κίνησε» το θέμα των 38 μεταναστών στον Έβρο τον Αύγουστο.

Η Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος έρευνα τα οικονομικά της ΜΚΟ.

Συγκεκριμένα, έρευνα διενεργεί η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, υπό τον ε.τ αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτη, στα οικονομικά της Μη Κυβερνητικής Οργάνωση (ΜΚΟ) Human Rights 360.

Καταγγελίες που σχεδόν ένα μήνα μετά σε ανακοίνωσή του ο ιδρυτής της Οργάνωσης, Επαμεινώνδας Φαρμάκης, πήρε πίσω κάνοντας λόγο για «εσφαλμένη πεποίθηση» ότι οι 38 βρίσκονταν στην ελληνική πλευρά.

Η εντολή δόθηκε από τον επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτη, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου και αφορά ελέγχους γύρω από τις οργανώσεις, εταιρίες, ιδρύματα αλλά και πρεσβείες με τις οποίες συναλλάσσεται προκειμένου να διαπιστωθεί η πορεία του χρήματος.

Σκοπός είναι να ερευνηθούν οι πηγές χρηματοδότησης της οργάνωσης, ο τρόπος διαχείρισης των χρημάτων-κονδυλίων που λαμβάνει και βέβαια το εάν δαπανώνται για τον σκοπό που δόθηκαν στη ΜΚΟ. Σημειώνεται, ότι εάν κατά τη διάρκεια του ελέγχου -όπως κρίνεται πιθανό λόγω της συνεργασίας της ΜΚΟ με ξένα ιδρύματα- βρεθούν συναλλαγές με φορείς που βρίσκονται στο εξωτερικό, θα ζητηθεί άμεσα δικαστική συνδρομή.

Ποια είναι τα «αδικήματα»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αρχή ερευνά το ενδεχόμενο τέλεσης βαρύτατων αδικημάτων που περιγράφονται στα άρθρα 138 και 139 του Ποινικού Κώδικα και αφορούν στην επιβουλή της ακεραιότητας της χώρας, αλλά και στο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες το οποίο προήλθε από την τέλεση των προηγούμενων παράνομων πράξεων. Η εντολή προς το κλιμάκιο της Αρχής είναι να προχωρήσει σε «κατά προτεραιότητα έρευνα».

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, όπως τα καταγράφει η «Real News», τα έσοδα της HumanRights360 από δωρεές το 2017 ήταν μόλις 18.750 ευρώ.

την επόμενη χρονιά, το 2018, ανεβαίνουν στα 430.700 ευρώ,

  • το 2019 φτάνουν τα 679.722 ευρώ,
  • το 2020 τα 1.558.491 ευρώ και
  • το 2021 τα 1.048.280 ευρώ.

Η ανοδική πορεία των εσόδων φαίνεται πάντως να συνεχίζεται και το 2022, παρά το ανησυχητικό περιβάλλον λόγω του ξεσπάσματος δυο πολέμων (όπως αναφέρεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της για το 2021), καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός των εσόδων φτάνει τα 2.079.442,02 με το ποσό του 1.464.949,86 να είναι ήδη επιβεβαιωμένο.

Γίνεται αναφορά στην ανάγκη παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών για τον εκτοπισμένο από το Αφγανιστάν πληθυσμό, γεγονός που οδήγησε ένα από τα μεγαλύτερα ίδρυμα στη Βρετανία το Sigrid Foundation Trust σε δωρεές προς την HumanRights360 ύψους 95.000 ευρώ για την ολιστική υποστήριξη των Αφγανών γυναικών που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και σε 330.000 ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα της οργάνωσης.

Στις δημοσιευμένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της Οργάνωσης στις 31 Δεκεμβρίου 2021, που δημοσιοποιήθηκαν στις 23 Μαΐου, αναφέρεται: “Επεκτείναμε και ανανεώσαμε όλες τις χρηματοδοτήσεις μας από το προηγούμενο έτος, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης από την κυβέρνηση της Νορβηγίας, των επιχορηγήσεων της Νορβηγίας του ΕΟΧ, του Rockefeller Brothers Fund, του Open Society Foundations, του Social Change Initiative και του Kahane Foundation (σ.σ.: Αυστρία)”.

Στη συνέχεια σημειώνεται ότι η ΜΚΟ έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας για υποστήριξη και από μεγάλα ελληνικά ιδρύματα, ενώ λίγο πιο κάτω αναφέρει: “Στα άμεσα σχέδιά μας είναι να επιδιώξουμε χρηματοδότηση μέσω των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε. (…)

Αναμένουμε νέες σημαντικές επιχορηγήσεις από το Global Whole Being Fund και τα Open Society Foundations και σκοπεύουμε να αναζητήσουμε χρηματοδότηση από 10 νέα ιδιωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών ιδρυμάτων στα οποία ήδη έχουμε υποβάλει αίτηση (…)

Τέλος, διαφαίνονται αρκετές ευκαιρίες χρηματοδότησης για την υποστήριξη πληθυσμών που έρχονται στην Ελλάδα από την Ουκρανία που υπολογίζονται ήδη σε 25.000 άτομα”.

Ανάμεσα στους υποστηρικτές που αναφέρει στην ιστοσελίδα της της η εν λόγω ΜΚΟ είναι, τέλος, και η πρεσβεία της Ολλανδίας.

Ο Άρειος Πάγος

Παράλληλα, “τρέχει” και ποινική προκαταρκτική εξέταση στον Άρειο Πάγο, από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεώργιο Σκιαδαρέση, που είναι ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός του Ανώτατου Δικαστηρίου για θέματα προσφύγων.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από την αναφορά του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Δικαστηρίου έκανε λόγο για “ανακολουθίες” που προέκυψαν σε σχέση με τις καταγγελίες της ΜΚΟ, από την έως τότε εξέταση της υπόθεσης.

“Η οικογένεια η οποία δήλωσε ότι έχει αποβιώσει ένα πεντάχρονο παιδί, το οποίο ήταν κάτι που φυσικά μας συγκίνησε όλους ως γεγονός, από ότι φαίνεται, είχε δηλώσει ότι έχει τέσσερα παιδιά στις 20 Ιουλίου, όταν κατέθεσαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτά τα τέσσερα παιδιά βρίσκονται με ασφάλεια στη χώρα μας.

Είχε δηλωθεί επίσης ότι υπήρχαν άνθρωποι στο γκρουπ με σοβαρά θέματα υγείας – αυτό δεν επιβεβαιώθηκε. Είχαν πει στο βίντεο ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι το Δεκαπενταύγουστο, ενώ κατά δήλωσή τους μετά, προέκυψε ότι είχαν ήδη έρθει στην Ελλάδα. Υπάρχουν διάφορα ερωτήματα. Υπάρχουν πληροφορίες για εμπλοκές τρίτων… Το θέμα πλέον αφορά τη Δικαιοσύνη”.

Αναμένεται η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέχρι τώρα υιοθετεί πλήρως και στηρίζει , στα πλαίσια της αντιπολιτευτικής του στρατηγικής στην Κυβέρνηση , τα όσα ψευδώς ισχυρίζονται ΜΚΟ και Τουρκία !!!

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments

Αρέσει σε %d bloggers: