Δύο φράσεις αξίζει να κρατήσουμε ως ενδεικτικές για την πολιτική βούληση αλλά και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Kυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης κατά του καπνίσματος, του λεγόμενου αντικαπνιστικού νόμου.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του, τόνισε τα εξής: “Δεν έχει άδικο το 84% των πολιτών το οποίο θεωρεί πολιτισμική υποβάθμιση τη μη εφαρμογή των αντικαπνιστικών νόμων. Ούτε το 76%, που δηλώνει εξοργισμένο -όχι απλά ενοχλημένο, εξοργισμένο- με την κατάσταση αυτή.”

Μια φράση που αποτυπώνει ευκρινώς πως η απόφαση της Kυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας έχει στην συντριπτική πλειοψηφία την στήριξη των πολιτών.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανάμεσα στα άλλα σημείωσε: “Θα είμαστε πολύ αυστηροί στην παρακολούθηση της εφαρμογής του. Για αυτό και νομοθετήσαμε, ισχυροποιώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, χωρίς εξαιρέσεις και «παράθυρα»”.

Μετά από 10 -και βάλε- χρόνια και 11 νομοθετήματα o Βασίλης Κικίλιας κατάφερε κάτι εξόχως σημαντικό. Ποιο είναι αυτό; Να εμπλέξει όλους τους κρίσιμους “παίκτες” στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και κυρίως την Ελληνική Αστυνομία, το αρμόδιο δηλαδή όργανο που μπορεί να ελέγχει την τήρηση του νόμου.

Και μάλλον μόνο ο νυν υπουργός υγείας με τις καλές σχέσεις που έχει με τους ένστολους θα μπορούσε να το πετύχει αυτό.