Στην «παγίδα» που έστησε με έξυπνο τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπεσε ο Ταγίπ Ερντογάν, με το να ανοίξει «πόλεμο» με τον Εμανουέλ Μακρόν και να στρέψει ολόκληρη την Ευρώπη εναντίον του.

Του Σπύρου Καπράλου

Από το ξεκίνημα της ελληνοτουρκικής κρίσης, ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση των προκλήσεων της Άγκυρας, αναδεικνύοντας σε κάθε δημόσια συζήτηση και διπλωματική κίνηση ότι το μείζον ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

Με επιμονή στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στις κατ’ ιδίαν επαφές του με άλλους ηγέτες ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην ανάγκη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει ολιστικά το φάκελο «Τουρκία» και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ακόμη και με την επιβολή κυρώσεων.

Στη συγκεκριμένη «γραμμή» συντάχθηκαν άμεσα ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Αυστριακός Καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, οι οποίοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα ρίχνουν τα βέλη τους προς την πλευρά της Τουρκίας, καταγγέλλοντας τις προκλήσεις απέναντι σε δύο κράτη μέλη της Ε.Ε., την Ελλάδα και την Κύπρο. Στην αντίπερα όχθη, κάποιοι από τους ευρωπαίους εταίρους κρατούσαν χαμηλούς τόνους ή σιωπούσαν ακολουθώντας τη λογική των ίσων αποστάσεων.

Ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν άρδην από τη στιγμή που ο Ρ. Ερντογάν επέλεξε την κατά μέτωπο σύγκρουση με τον Εμμανουέλ Μακρόν και άλλους Ευρωπαίους πολιτικούς, έκανε δηλαδή τα αδύνατα δυνατά για να συσπειρώσει την Ευρώπη εναντίον του και να δικαιώσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό που από την πρώτη στιγμή ζητούσε επίμονα τη δημιουργία ενός αρραγούς ευρωπαϊκού μετώπου απέναντι στη σημερινή τουρκική ηγεσία.

Στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (μέσω τηλεδιάσκεψης) δεν περιλαμβάνεται το θέμα της Τουρκίας, καθώς οι ηγέτες θα συζητήσουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο, η ηγεσία των Βρυξελλών σκληραίνει τη στάση της.

Χαρακτηριστική υπήρξε η σημερινή, σε υψηλούς τόνους, παρέμβαση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ στο ραδιόφωνο του RTL.

Ο κ. Μισέλ μέσω της συγκεκριμένης συχνότητας έκανε λόγο για την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας και ζήτησε σεβασμό στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της.