Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑ«Φωτιά» στην Ανατολική Μεσόγειο βάζει η Άγκυρα: Νότια της Κρήτης το επόμενο...

«Φωτιά» στην Ανατολική Μεσόγειο βάζει η Άγκυρα: Νότια της Κρήτης το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης Ελλάδας-Τουρκίας – Όλα τα σενάρια – Πως θα αντιδράσει η Αθήνα

Η Αθήνα και το Ελληνικό Επιτελείο διαθέτουν ήδη την εμπειρία του 2020 όταν το Oruc Reis ξεκίνησε τις έρευνες του από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου και σταδιακά έφτασε έως τις ακτές της Ρόδου αλλά και της Ανατολικής Κρήτης στα όρια μάλιστα των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων λίγο έξω από τα 6 ναυτικά μίλια.

Νέα δεδομένα στη «σκακιέρα» της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα και στο συγκρουσιακό σκηνικό που στήνει καθημερινά η Άγκυρα θέτει η συμφωνία που υπέγραψε στην Τρίπολη της Λιβύης ο Τούρκος υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας. Συμφωνία τη νομιμότητα της οποίας ήδη αμφισβητούν Αθήνα, Κάιρο αλλά και το ίδιο το Κοινοβούλιο της Λιβύης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι «αντάλλαξε» τη στήριξη που ήδη παρέχει και προφανώς θα ενισχύσει προς τη μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης με μια συμφωνία την οποία θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει ως αφετηρία προκειμένου να ανοίξει το «μέτωπο» με την Ελλάδα,να πιέσει στα όρια του εκβιασμού ισχυρές χώρες όπως η ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιταλία  και κυρίως να προκαλέσει με τις ενέργειες της αντίδραση της Αθήνας πέρα από το διπλωματικό επίπεδο και επί του πεδίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι βιάζεται πάνω στο σκηνικό έντασης το οποίο στήνει μέρα με τη μέρα να προκαλέσει εξελίξεις. Σε αυτή την κατεύθυνση το πιο πιθανό είναι άμεσα να επιχειρήσει να «κεφαλαιοποιήσει» αυτή τη συμφωνία. Να στείλει δηλαδή στη Λιβύη ερευνητικό σκάφος προκειμένου να αρχίσει έρευνες σε εφαρμογή της συμφωνίας όσο η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας παραμένει στην εξουσία με την εκκρεμότητα των εκλογών ανοιχτή.

Η Αθήνα και το Ελληνικό Επιτελείο διαθέτουν ήδη την εμπειρία του 2020 όταν το Oruc Reis ξεκίνησε τις έρευνες του από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου και σταδιακά έφτασε έως τις ακτές της Ρόδου αλλά και της Ανατολικής Κρήτης στα όρια μάλιστα των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων λίγο έξω από τα 6 ναυτικά μίλια. Αυτή τη φορά όμως η Τουρκία φαίνεται να επανέρχεται με ακόμη πιο επίσημο τρόπο έχοντας στα χέρια της μια συμφωνία χωρίς να την αφορά ότι έγινες με μια κυβέρνηση η οποία δεν έχει την παραμικρή δικαιοδοσία και νομιμότητα να υπογράψει κάτι ανάλογο.

Το σενάριο έρευνων από το Oruc Reis εντός των Χωρικών Υδάτων της Λιβύης στα 12 ναυτικά μίλια θα αποτελεί την πλέον ήπια κίνηση της Άγκυρας η οποία πέρα από τις αντιδράσεις για τη νομιμότητα της συμφωνίας δεν εμπλέκει την Αθήνα. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις σε κράτη όπως η Ιταλία και η Γαλλία οι οποίες έχουν μεγάλα συμφέροντα στη Λιβύη ενώ και οι ΗΠΑ είναι δεδομένο ότι δύσκολα θα δεχτούν ενεργειακή εμπλοκή της Τουρκίας στη συγκεκριμένη περιοχή και γενικότερα τόσο μακριά από τα εδάφη της.

Το δεύτερο σενάριο αφορά έρευνες σε μεγαλύτερη απόσταση από τις Λιβυκές ακτές αλλά Νότια από τη μέση γραμμή μεταξύ της Λιβύης και της Κρήτης. Η Αθήνα θεωρείται δεδομένο ότι θα αντιδράσει διπλωματικά και από κοινού με την Αίγυπτο η οποία μάλιστα στο παρελθόν έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί εμπλοκή της Τουρκίας στη συγκεκριμένη περιοχή αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και στρατιωτικής αντίδρασης. Το γεγονός ότι θα πρόκειται για έρευνες στην ανοιχτή θάλασσα σε περιοχή όπου δεν έχει οριοθετηθεί ΑΟΖ με συμφωνία των γειτονικών κρατών δηλαδή της Ελλάδας και της Αιγύπτου θα αποτελεί ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα Αθήνας και Καίρου απέναντι στην Άγκυρα.

Το τρίτο «σκληρό» σενάριο το οποίο είναι δεδομένο ότι θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» και θα βάλει «φωτιά» στην περιοχή προβλέπει έρευνες του Οruc Reis κοντά στις ακτές της Κρήτης. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα είναι πλέον υποχρεωμένη να αντιδράσει έντονα όχι μόνο διπλωματικά αλλά και με στρατιωτικά μέσα. Η παρουσία πολεμικών πλοίων στην περιοχή θεωρείται βέβαιη και από κει και πέρα κάθε κίνηση θα αποτελεί πολιτική απόφαση. Το Τουρκικό ερευνητικό είναι σίγουρο ότι θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία. Έτσι είναι δεδομένο ότι θα στηθεί πολεμικό σκηνικό ανάλογο με αυτό το καλοκαίρι του 2020. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν το πλεονέκτημα ότι το πεδίο αντιπαράθεσης θα βρίσκεται δίπλα από το «αεροπλανοφόρο» της Μεσογείου την Κρήτη. Σε απόσταση «αναπνοής» δηλαδή από τη Ναυτική Βάση της Σούδας και την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Εκεί που εδρεύουν δύο πανίσχυρες Πολεμικές Μοίρες και μάλιστα με τα πρώτα αναβαθμισμένα F-16 Viper στο οπλοστάσιο τους.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments